"Al van jongs af was ik bezorgd over de wereldproblemen. Het ligt gewoon in mijn aard om daarover na te denken en het me aan te trekken. Toen ik besefte dat het niet goed ging met de planeet, wilde ik er ook zelf iets aan doen. Als 8-jarige begon ik thuis als enige vegetarisch te eten, om zo mijn eigen ecologische voetafdruk kleiner te maken", vertelt Nele.

Lees ook: "Overheid zou beter het voorbeeld volgen van de industrie"

Deze gedreven studente uit Lochristi is 19 intussen en zetelt in de Vlaamse Jeugdraad, het officiële adviesorgaan van de Vlaamse overheid waarmee jongeren hun impact op de politiek kunnen laten gelden. Daar kan ze via adviezen en acties mee jonge klemtonen helpen leggen in het beleid.

7 op 10 jongeren maken zich zorgen over het klimaat en bijna 3 op 4 vinden dat politici onvoldoende maatregelen nemen.

Jongeren zijn bezorgd over het klimaat

Duurzame ontwikkeling is ook voor jongeren een belangrijk onderwerp. Nele Van Hoyweghen: "Afgelopen zomer hebben we een grote bevraging gehouden bij 800 jongeren om te peilen naar hun mening over klimaatverandering en circulaire economie. Daaruit bleek dat 7 op de 10 jongeren zich zorgen maken over het klimaat en dat bijna 3 op de 4 vinden dat politici onvoldoende maatregelen nemen om daar iets aan te doen. We moeten daar zeker verder aan werken."

Nele Van Hoyweghen

De VN luistert naar jongeren

Nele is ook op het internationale plan actief. Ze is een van de Belgische Youth Delegates die in de adviesorganen van de Verenigde Naties zetelt en er mag meepraten over duurzame ontwikkeling: "Ik ben aangezocht om samen met mijn Franstalige collega Diane Deleva, die momenteel in de VS studeert, deel uit te maken van de officiële Belgische delegatie bij de VN als het over de Sustainable Development Goals gaat."

Lees ook: BNP Paribas Fortis: "Wij willen een positieve impact hebben"

© Getty Images/iStockphoto

Niet elk land stuurt Youth Delegates naar New York, maar België doet het al enkele jaren, en daar is Nele blij om: "Ik vind het bijzonder interessant om in dat forum met andere jongeren en ervaren experts van gedachten te wisselen en de wereld toe te spreken. Ik heb echt de indruk dat de VN naar ons luistert. Op die manier dragen wij ons steentje bij aan de duurzaamheidsagenda", besluit ze.

Lees alle artikels over Sustainable Growth

"Al van jongs af was ik bezorgd over de wereldproblemen. Het ligt gewoon in mijn aard om daarover na te denken en het me aan te trekken. Toen ik besefte dat het niet goed ging met de planeet, wilde ik er ook zelf iets aan doen. Als 8-jarige begon ik thuis als enige vegetarisch te eten, om zo mijn eigen ecologische voetafdruk kleiner te maken", vertelt Nele.Lees ook: "Overheid zou beter het voorbeeld volgen van de industrie"Deze gedreven studente uit Lochristi is 19 intussen en zetelt in de Vlaamse Jeugdraad, het officiële adviesorgaan van de Vlaamse overheid waarmee jongeren hun impact op de politiek kunnen laten gelden. Daar kan ze via adviezen en acties mee jonge klemtonen helpen leggen in het beleid.Jongeren zijn bezorgd over het klimaatDuurzame ontwikkeling is ook voor jongeren een belangrijk onderwerp. Nele Van Hoyweghen: "Afgelopen zomer hebben we een grote bevraging gehouden bij 800 jongeren om te peilen naar hun mening over klimaatverandering en circulaire economie. Daaruit bleek dat 7 op de 10 jongeren zich zorgen maken over het klimaat en dat bijna 3 op de 4 vinden dat politici onvoldoende maatregelen nemen om daar iets aan te doen. We moeten daar zeker verder aan werken."De VN luistert naar jongerenNele is ook op het internationale plan actief. Ze is een van de Belgische Youth Delegates die in de adviesorganen van de Verenigde Naties zetelt en er mag meepraten over duurzame ontwikkeling: "Ik ben aangezocht om samen met mijn Franstalige collega Diane Deleva, die momenteel in de VS studeert, deel uit te maken van de officiële Belgische delegatie bij de VN als het over de Sustainable Development Goals gaat."Lees ook: BNP Paribas Fortis: "Wij willen een positieve impact hebben"Niet elk land stuurt Youth Delegates naar New York, maar België doet het al enkele jaren, en daar is Nele blij om: "Ik vind het bijzonder interessant om in dat forum met andere jongeren en ervaren experts van gedachten te wisselen en de wereld toe te spreken. Ik heb echt de indruk dat de VN naar ons luistert. Op die manier dragen wij ons steentje bij aan de duurzaamheidsagenda", besluit ze.Lees alle artikels over Sustainable Growth