Matthias Mertens

Als we na de energiecrisis de komende maanden een watercrisis willen voorkomen, dan mogen we geen seconde meer wachten om in actie te schieten. Want hoe grauw, grijs en winters het weer in januari ook was, onze grondwaterstanden zijn historisch laag. Overheden, bedrijven en particulieren moeten versneld inzetten op duurzaam watergebruik, anders is het te laat, waarschuwt Matthias Mertens, algemeen manager van de sectororganisatie Watercircle.

Herman Matthijs (UGent, VUB)

Heel wat generaals gaan binnenkort met pensioen. De federale regering maakt zich op voor een grote benoemingsronde. "De minister moet zich eens afvragen of er niet te veel generaals zijn in verhouding tot de personeelsomvang en de slagkracht van het Belgische leger", stelt defensie-expert Herman Matthijs (UGent & VUB).

Rudy Aernoudt

Maart wordt de maand van de laatste kans op een grote realisatie van de Vivaldi-coalitie, met op de agenda hervormingen in de fiscaliteit en in het pensioenstelsel. Vanuit mijn ervaring als kabinetschef weet ik echter dat de verkiezingskoorts maakt dat de meeste partijen denken aan het partijbelang boven het algemeen belang. De kans dat de olifant een muis baart, is dus uiterst groot. De hervormingen zijn nochtans cruciaal voor het voorbestaan van België.

Marc De Vos

'De bevolkingsevolutie van China maakt dat één op de drie Chinezen ouders dan zestig is tegen 2050. Dat betekent minder dynamiek en minder potentieel voor innovatie, dus minder groeipotentieel', zegt professor Marc De Vos.

Wim Verhoeven

Hou u vast. Het is weer 'Davos', het jaarlijkse World Economic Forum (WEF). In Zwitserland zitten vertegenwoordigers uit de economische, politieke en intellectuele elite samen om over de voornaamste uitdagingen van deze tijd te spreken. Hoogdagen voor economisch populisme zijn het, schrijft Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven. 'En zowat alle media doen daar ijverig aan mee.'

Marc De Vos

'PS-voorzitter Paul Magnette deelt met de Hongaarse premier Viktor Orbán het dogmatische verzet dat Europa als de vijand van een dierbaar maatschappijmodel wegzet', stelt professor Marc De Vos.