'VS en China op voet van koude oorlog'

Daan Killemaes - Wie de technologische queeste van China afremt, plafonneert de ontwikkeling van China. Voor het Chinese regime is dat niet onderhandelbaar. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Werkgevers, spaar uw munitie'

Alain Mouton - De Vlaamse ondernemerswereld slaat de bladzijde van deze regeerperiode maar beter meteen om. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'Ook het herstelbeleid kreeg zaterdag zijn ontslag'

Daan Killemaes - 'Voor de Belgische economie is het doodjammer dat de regering-Michel op basis van haar sociaaleconomische palmares niet naar een tweede legislatuur zal dingen.' Aldus Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Het klimaat verdient meer dan politieke spelletjes'

Luc Huysmans - 'Het succes van de klimaatbetoging van het afgelopen weekend toont dat de bezorgdheid over het milieu toeneemt. Helaas blijkt België amper in staat intern tot afspraken te komen, laat staan dat het ernstige discussies kan voeren met buitenlandse overheden.' Dat zegt Trends-redacteur Luc Huysmans.

'Het is hoog tijd Afrika niet alleen als een bedreiging te zien'

Jasper Vekeman - 'Het is duidelijk dat Afrika een pak troeven heeft. Er is snelle economische groei, een overvloed aan jonge, goedkope en steeds beter opgeleide werkkrachten, en bovenal is er een duidelijke dynamiek aanwezig.' Dat zegt Trends-redacteur Jasper Vekeman.

'Openheid trekt techtalent aan'

Stijn Fockedey - Als je als bedrijf de lat hoger moet leggen, dan vind je maar beter personeel dat zijn grenzen wil verleggen. En dat talent zoekt een uitdaging. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

'Het Franse belastingsysteem moet op de schop'

Alain Mouton - De hervorming die president Macron sinds zijn aantreden in mei 2017 doorvoert is ondoorzichtig, inefficiënt en onrechtvaardig. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'We zullen nog genoeg sensatieberichten zien over de EU en Italië, maar verder dan haantjesgedrag zal het niet komen'

Andy Langenkamp - 'Vooralsnog heeft de Commissie de steun van alle andere lidstaten om Rome even te laten zweten, maar uiteindelijk blijft de gesel waarschijnlijk in de kast. Italië is simpelweg te groot en belangrijk om aan te pakken zoals Griekenland of Cyprus.' Dat zegt Andy Langenkamp, politiek analist bij onderzoeksbedrijf ECR Research.

'VN-migratiepact is geen vodje papier'

Marc De Vos - Het VN-migratiepact is misschien niet naar de letter, maar zeker naar de geest de consecratie van een ideologisch globalisme. Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University en visiting fellow bij de denktank Itinera.

'Wat een zwembad van 90 miljoen zegt over de economie'

Joachim Fels - De economische opmars van Azië en het groeiende belang van de wereldeconomie lopen parallel met de kunstmarkt, waarin Aziatische kopers een steeds belangrijkere factor worden. Dat zegt Joachim Fels, hoofdeconoom van vermogensbeheerder PIMCO.

'Dé vijand van het management is politisering'

Marc Buelens - Maak de verschillen superduidelijk tussen wie echt meerwaarde biedt en wie er de kantjes van af loopt. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

'De brexit is hard op weg het omgekeerde te brengen van wat ze beoogde'

Marc De Vos - De brexit heeft gerealiseerd wat generaties Britse staatslieden, burgers en soldaten met bloed, zweet en tranen hebben proberen te vermijden. Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University en visiting fellow bij de denktank Itinera.

'De Britten moeten kiezen tussen hun trots en hun centen'

Daan Killemaes - Het Verenigd Koninkrijk heeft nooit duidelijk een keuze gemaakt tussen de vrije toegang tot de Europese eenheidsmarkt en de droom van een eigen handelsbeleid. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'De uitkeringen verhogen is een favoriete politieke sport'

Marc De Vos - Wie pleit voor het einde van de budgettaire discipline, pleit voor een muntunie waarin de gedisciplineerde landen de andere subsidiëren. Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University en visiting fellow bij de denktank Itinera.

'Blauwe economie kan Afrika uit armoede trekken'

Vrije Tribune - Als Afrika optimaal weet te profiteren van de oceanen, meren en rivieren die het heeft, kan dat duizenden miljarden opleveren. Dat zeggen Toshitsugu Uesawa, de Japanse ambassadeur in Kenia, en Siddharth Chatterjee, VN-coördinator in dat land.

'Handelsoorlog als verkiezingsstrategie kan VS zuur opbreken'

Marc Danneels - Op termijn dreigt het zich te onttrekken aan de internationale handel de Amerikaanse producent en burger zuur op te breken. Dat zegt Marc Danneels, chief investment officer bij Beobank.

'De meeste kmo's hebben een relatief vlakke structuur'

Danielle Vanwesenbeeck - Werken bij een kmo heeft voordelen, maar de zwakte is een gebrek aan carrièrekansen. Dat zegt Danielle Vanwesenbeeck, general manager van Mastermail en Vlaams Parlementslid voor Open Vld.

'Het internet is de hoofdader van de economie van de 21ste eeuw'

Marc De Vos - De wegen van het internet zullen voorspelbaar scheiden. De vraag is hoever die scheiding zal gaan. Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University en visiting fellow bij de denktank Itinera.

'Van een overdosis Trump krijg je stagflatie'

Daan Killemaes - America First, behalve als het eigen beleid gefinancierd moet worden. Dat moet het buitenland doen, zegt Trends-redacteur Daan Killemaes.

'De Nationale Bank mag geen seniorie voor ex-politici worden'

Alain Mouton - De ergernis over de afwezigheid van vrouwen in het directiecomité van de Nationale Bank is terecht. Maar de instelling kampt nog met twee andere problemen: de Nationale Bank mag geen parkeerplaats worden voor afgedankte politici. En het directiecomité moet worden afgeslankt. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'Meer mensen langer laten werken vereist een nieuwe mindset en cultuur'

Frank Vander Sijpe - Zolang we werk als iets dat 'moet' blijven beschouwen, zit er niet snel een daling te komen van het aantal langdurig afwezigen. Het wordt tijd dat we werk en werken anders bekijken, zegt Frank Vander Sijpe, Directeur HR Research bij Securex.