'Vlaanderen speelt zijn troeven onvoldoende uit'

Cathy Coudyser (N-VA) - 'We cultiveren onze troeven zelf te weinig. We kennen onze troeven zelf te weinig, we zijn te weinig fier en we spelen onze kwaliteiten te weinig uit.' Dat zegt Vlaams Parlementslid Cathy Coudyser (N-VA).

'Laat Dominique Leroy haar werk doen'

Daan Killemaes - Hoelang houdt Dominique Leroy het nog vol als CEO van Proximus? Meer nog: wie wil deze baan nog?, vraagt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes zich af.

'Theresa May moet tijd kopen of brexit vermijden'

Pieter Timmermans (VBO) - Na het wegstemmen van haar brexit-deal, moet de Britse premier, Theresa May, tijd kopen of de brexit vermijden, oordeelt Pieter Timmermans, de CEO van het Verbond van Belgische Ondernemingen.

'Antwerpen wint jackpot met Ineos'

Bert Lauwers - De investering van de Britse chemiegroep Ineos zorgt vooral voor een diepere verankering van de chemie in Antwerpen.

'De strijd van de gele hesjes is een cultuurstrijd'

Jean-Pierre Blumberg - De oude klassenstrijd is een cultuurstrijd geworden, met als inzet de strijd voor het morele kompas van de maatschappij. Dat zegt Jean-Pierre Blumberg, advocaat en docent aan de Universiteit Antwerpen,

'Bolivia wil toegang tot de oceaan, maar zou beter werken aan haar handelsrelaties in Zuid-Amerika'

Belén Olmos Giupponi & Homagni Choudhury - Bolivia probeert al langer dan een eeuw toegang te krijgen tot de Pacifische Oceaan. Maar het verbeteren van handelsrelaties binnen Zuid-Amerika is misschien wel belangrijker om haar economie te verbeteren, zeggen Belén Olmos Giupponi en Homagni Choudhury van de Universiteit van Kingston in Groot-Brittannië.

'Hoeveel macht hebben werknemers nog in koopjestijden?'

Maarten Hermans - 'Achter de omzetpieken die tijdens de eindejaarsperiode gerealiseerd worden, gaan gespannen arbeidsverhoudingen schuil. Amazon-warenhuiswerkers, Bpost-postbodes, Carrefour-kassiersters, en platform-economie koeriers: de werknemers in de betrokken sectoren staan in tijden van e-commerce samen onder grote druk.' Dat zegt Maarten Hermans, onderzoeker bij HIVA (KU Leuven) en kernlid van Denktank Minerva.

'Bedrijfsleider, bereid u voor op een 'no deal brexit''

Ine Lejeune - Bedrijven moeten zich dringend voorbereiden om de catastrofale impact van een 'no deal' te vermijden. De politieke situatie in het Verenigd Koninkrijk maakt een exit uit de Europese Unie zonder akkoord steeds waarschijnlijker. Dat zegt Ine Lejeune, advocaat en brexit-lead van PwC Legal.

'Economische problemen op til'

Leo Abruzzese - De alarmbellen luiden. De leningen worden duurder, de nationale schuld groeit aan, de beurzen gedragen zich grillig en geld wordt weggehaald uit de groei-economieën. En de grootste twee economische machten vechten een handelsoorlog uit.

'Aanhangers van de democratie moeten voorkomen dat ze wordt uitgehold'

Robert Guest - Het voorbije jaar was armzalig voor de democratie. Van Caïro tot Caracas hebben despoten andersdenkenden opgesloten, betogers vermoord en kranten opgedoekt. Wat kunnen we doen om het op te nemen voor de democratie? Dat vraagt Robert Guest, redacteur buitenland van The Economist, zich af.

'Wie heeft de brexit vermoord?'

Tom Wainwright - Het Verenigd Koninkrijk gaat op zoek naar een schuldige voor het brexit-debacle. En komt tot een pijnlijke ontdekking. Dat zegt Tom Wainwright, redacteur verenigd Koninkrijk van The Economist.

'De Amerikaanse president staat voor een beslissend jaar'

Zanny Minton Beddoes - Hoe de 45ste president van Amerika de geschiedenis zal ingaan, hangt af van de beslissingen die hij in 2019 neemt. Dat zegt Zanny Minton Beddoes, hoofdredacteur van The Economist.

'2019 wordt spannender dan Game of Thrones'

Daan Killemaes - Problematischer is dat de beleidsmakers steeds minder greep op de situatie hebben. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'VS en China op voet van koude oorlog'

Daan Killemaes - Wie de technologische queeste van China afremt, plafonneert de ontwikkeling van China. Voor het Chinese regime is dat niet onderhandelbaar. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Werkgevers, spaar uw munitie'

Alain Mouton - De Vlaamse ondernemerswereld slaat de bladzijde van deze regeerperiode maar beter meteen om. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'Ook het herstelbeleid kreeg zaterdag zijn ontslag'

Daan Killemaes - 'Voor de Belgische economie is het doodjammer dat de regering-Michel op basis van haar sociaaleconomische palmares niet naar een tweede legislatuur zal dingen.' Aldus Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Het klimaat verdient meer dan politieke spelletjes'

Luc Huysmans - 'Het succes van de klimaatbetoging van het afgelopen weekend toont dat de bezorgdheid over het milieu toeneemt. Helaas blijkt België amper in staat intern tot afspraken te komen, laat staan dat het ernstige discussies kan voeren met buitenlandse overheden.' Dat zegt Trends-redacteur Luc Huysmans.

'Het is hoog tijd Afrika niet alleen als een bedreiging te zien'

Jasper Vekeman - 'Het is duidelijk dat Afrika een pak troeven heeft. Er is snelle economische groei, een overvloed aan jonge, goedkope en steeds beter opgeleide werkkrachten, en bovenal is er een duidelijke dynamiek aanwezig.' Dat zegt Trends-redacteur Jasper Vekeman.

'Openheid trekt techtalent aan'

Stijn Fockedey - Als je als bedrijf de lat hoger moet leggen, dan vind je maar beter personeel dat zijn grenzen wil verleggen. En dat talent zoekt een uitdaging. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

'Het Franse belastingsysteem moet op de schop'

Alain Mouton - De hervorming die president Macron sinds zijn aantreden in mei 2017 doorvoert is ondoorzichtig, inefficiënt en onrechtvaardig. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.