'Maak de wereld beter, word aandeelhouder'

Michel Buysschaert - Uit recent onderzoek blijkt dat duurzaamheid wel degelijk invloed heeft op de beleggingsbeslissingen van fondsbeheerders. Dat zegt Michel Buysschaert, Voorzitter van het Managementcomité bij Van Lanschot België.

'Amazon imiteert Ford'

Marc De Vos - De hogere lonen bij Amazon zijn geen liefdadigheid voor werknemers, maar een investering om de groeispurt van Amazon aan te houden. Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University en visiting fellow bij de denktank Itinera.

'Geef privésector grotere rol in sociale woningbouw'

Nicolas Bearelle - Sociale woningbouw moet veel meer in samenwerking met de privésector gebeuren. De privésector staat alvast klaar om zijn verantwoordelijkheid op te nemen, stelt Nicolas Bearelle, CEO van de projectontwikkelaar Revive, partner van Inclusio.

'Voer een CO2-taks in'

Luc Huysmans - De uitstoot van broeikasgassen verminderen zou de voornaamste bekommernis van een klimaat- en energiebeleid moeten zijn. Dat zegt Trends-redacteur Luc Huysmans.

'Electrabel, een nieuw Dexia in spe'

Daan Killemaes - Als we ons in het energiedossier nog eens laten rollen door Parijs, dan blijven we met een nieuw Dexia achter. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Frauduleuze faillissementen verzieken onze economie'

Patrick Vandenberghe - Oorspronkelijk was een faillissement bedoeld als bescherming voor de schuldeisers. Tegenwoordig wordt het echter misbruikt om frauduleus failliet te gaan. Dat zegt Patrick Vandenberghe, voorzitter ACV bouw, industrie & energie.

'Arco-dossier kent enkel verliezers'

Patrick Claerhout - In de strijd om de titel van Vlaamse volkspartij is de redding van Vlaamse spaarcenten blijkbaar geen prioriteit. Dat zegt Trends-redacteur Patrick Claerhout.

'Flanders Silicon Valley, mag het?'

Daan Killemaes - Tussen de 200 miljard euro op onze spaarrekeningen en de 20 miljoen euro durfkapitaal voor een groeibedrijf staat een dikke muur met kleine deuren. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Oneindige groei is achterhaald, maar de oproep tot creativiteit valt in dovemansoren'

Brent Bleys en Jonas Van der Slycken - "We kunnen niet oneindig blijven groeien op een begrensde planeet. Helaas leidt die bedenking nog vooral tot defensieve reacties in plaats van creatieve oplossingen voor een dringend probleem." Dat zeggen Brent Bleys en Jonas Van der Slycken, respectievelijk docent en doctoraatsstudent aan de vakgroep Economie van de UGent.

'Werkende mensen moeten meer in de watten gelegd worden'

Stijn Baert - Professor arbeidseconomie Stijn Baert reageert op professor Wim Van Lancker die in een interview met Knack stelt dat er 'nu al een groot financieel verschil tussen werken en werkloosheid' bestaat. Volgens professor Stijn Baert mag dat verschil groter worden om het aantal werklozen en inactieven te doen afnemen en bestaat er een eenvoudig recept voor: 'Ervoor zorgen dat werken meer loont.'

'Tekort aan eurocenten voorbode van einde cashbetalingen'

Henri Dewaerheijd - Waarom zouden we de ongemakken van de eurocentjes nog langer verdragen, als elektronisch betalen duidelijk de toekomst is? Dat vraagt Henri Dewaerheijd, country manager Belux bij Mastercard, zich af.

'Werkloosheidsuitkering verhogen is slecht idee'

Alain Mouton - Hoe kan de VDAB werklozen activeren als ze weten dat ze in de toekomst meer geld krijgen? , vraagt Trends-redacteur Alain Mouton zich af.

'Uitbreiding UHasselt moet kunnen'

Roeland Byl - Zolang de kwaliteit van de opleidingen goed is, is er dus weinig aan te merken op een uitbreiding van het Limburgse universitaire aanbod. Dat zegt Trends-redacteur Roeland Byl.

'Er komt juist geen vooruitgang zonder groei'

Marc De Vos (UGent) - Zonder groei gaat alles verloren. Groei-negationisme vergist zich deerlijk als het groei als een obstakel voor vooruitgang ziet. Dat zegt Marc De Vos, directeur van denktank Itinera.

'Een werkloosheidsverzekering is een verhaal van rechten en plichten'

Bart Buysse - De werkloosheidsverzekering is, als onderdeel van onze sociale zekerheid, een verhaal van rechten en plichten, van solidariteit en verzekering, van collectieve maar ook van eigen verantwoordelijkheid. Dat zeg Bart Buysse, directeur-generaal van werkgeversorganisatie VBO.

'Het is wachten op de val van de schaduwbanken'

Daan Killemaes - Terwijl de dijken bij de banken zijn verhoogd, loopt het water naar minder beschermd overstromingsgebied. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'De drijfveren in de financiële sector zijn nog niet veranderd sinds Lehman Brothers'

Thomas Van Craen - De financiële sector volgt nog altijd dezelfde logica als voor de crisis. Kortetermijnwinst is nog altijd de eerste doelstelling. Maatschappelijke afwegingen zijn daar ver ondergeschikt aan, ondanks alle discours over duurzaamheid. Dat zegt Thomas Van Craen, directeur van Triodos Bank in België.

'De financiële crisis was meer dan hebzuchtige bankiers en profiterende Grieken'

Vrije Tribune - 'De populaire voorstellingswijze is niet noodzakelijk verkeerd, maar vertelt niet het volledige verhaal. Ook de gewone bouwheer, spaarder of investeerder was verblind door hoge rendementen.' Dat zegt Geert Janssens, hoofdeconoom bij ETION, het forum voor geëngageerd ondernemen.

'De banksector heeft een publiek krediet aan vertrouwen nodig'

Jean-Pierre Blumberg - De heilige alliantie van het vertrouwen tussen bankiers, deposanten, schuldeisers, investeerders, regulatoren en het grote publiek werd in 2008 gebroken. Dat zegt Jean-Pierre Blumberg, advocaat en docent aan de Universiteit Antwerpen

'De taxshift is geen kat in een zak'

Daan Killemaes - De grootste bonus van de taxshift voor de lagere inkomens is een veel grotere kans op werk, doorgroeimogelijkheden en sociale mobiliteit. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Bedrijven als Amazon worden onneembare vestingen'

Daan Killemaes - 'Supersterbedrijven als Amazon, Google of Facebook domineren hun sector, vertrappelen de concurrentie en hertekenen de economie. Apple en Amazon haalden als eerste een marktwaarde van 1000 miljard dollar. Dat is wellicht nog maar een begin.' Dat zegt Daan Killemaes, hoofdredacteur van Trends.

'Elkaar de schuld geven van burn-outs is tijdverlies'

Benny Debruyne - 'Ondernemingen moeten erkennen dat burn-outs een groot probleem zijn. Ze kunnen er beter voor zorgen dat collega's snel de symptomen leren herkennen.' Dat zegt Trends-redacteur Benny Debruyne.

'De taxshift is een taxcut en dat is maar goed ook'

Alain Mouton - 'Het is vooral een goede zaak dat de taxshift de facto een belastingverlaging is. Het enige probleem is dat de regering die belastingverlaging onvoldoende gecompenseerd heeft met een daling van de overheidsuitgaven. Die schommelen nog altijd rond een te hoge 50 procent van het bbp.' Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'Wat als de Polen niet meer willen komen?'

Daan Killemaes - 'We moeten, naar Duits voorbeeld, dringend werk maken van een beleid dat geschoolde migranten aantrekt, of het mensentekort op de arbeidsmarkt raakt nog moeilijker opgelost dan ons begrotingstekort.' Dat zegt Daan Killemaes, hoofdredacteur van Trends.