'De financiële crisis was meer dan hebzuchtige bankiers en profiterende Grieken'

'De financiële crisis was meer dan hebzuchtige bankiers en profiterende Grieken'

Vrije Tribune - 'De populaire voorstellingswijze is niet noodzakelijk verkeerd, maar vertelt niet het volledige verhaal. Ook de gewone bouwheer, spaarder of investeerder was verblind door hoge rendementen.' Dat zegt Geert Janssens, hoofdeconoom bij ETION, het forum voor geëngageerd ondernemen.

  •  

'De banksector heeft een publiek krediet aan vertrouwen nodig'

Jean-Pierre Blumberg - De heilige alliantie van het vertrouwen tussen bankiers, deposanten, schuldeisers, investeerders, regulatoren en het grote publiek werd in 2008 gebroken. Dat zegt Jean-Pierre Blumberg, advocaat en docent aan de Universiteit Antwerpen

'De taxshift is geen kat in een zak'

Daan Killemaes - De grootste bonus van de taxshift voor de lagere inkomens is een veel grotere kans op werk, doorgroeimogelijkheden en sociale mobiliteit. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Elkaar de schuld geven van burn-outs is tijdverlies'

Benny Debruyne - 'Ondernemingen moeten erkennen dat burn-outs een groot probleem zijn. Ze kunnen er beter voor zorgen dat collega's snel de symptomen leren herkennen.' Dat zegt Trends-redacteur Benny Debruyne.

'Bedrijven als Amazon worden onneembare vestingen'

Daan Killemaes - 'Supersterbedrijven als Amazon, Google of Facebook domineren hun sector, vertrappelen de concurrentie en hertekenen de economie. Apple en Amazon haalden als eerste een marktwaarde van 1000 miljard dollar. Dat is wellicht nog maar een begin.' Dat zegt Daan Killemaes, hoofdredacteur van Trends.

'De taxshift is een taxcut en dat is maar goed ook'

Alain Mouton - 'Het is vooral een goede zaak dat de taxshift de facto een belastingverlaging is. Het enige probleem is dat de regering die belastingverlaging onvoldoende gecompenseerd heeft met een daling van de overheidsuitgaven. Die schommelen nog altijd rond een te hoge 50 procent van het bbp.' Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'Wat als de Polen niet meer willen komen?'

Daan Killemaes - 'We moeten, naar Duits voorbeeld, dringend werk maken van een beleid dat geschoolde migranten aantrekt, of het mensentekort op de arbeidsmarkt raakt nog moeilijker opgelost dan ons begrotingstekort.' Dat zegt Daan Killemaes, hoofdredacteur van Trends.

'Venezuela is een nieuwe puinhoop van links'

Daan Killemaes - Aan het regime van Nicolas Maduro is er maar één kant, en dat is faliekant. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Sommige mensen werken alleen nog omdat ze goedkoper zijn dan een machine'

Herman Loos - Socioloog Herman Loos werkte zeven jaar aan de onderkant van de arbeidsmarkt en schreef er een schrijnend, soms cynisch boek over. Knack biedt u een fragment aan, over de periode dat hij in een fabriek werkte die handelt in wegwerpproducten. Er vallen jobs weg door de geleidelijke automatisering van arbeid, zoals het plooien van dozen. Maar dat leidt aanvankelijk niet tot onrust onder de werknemers.

'Versnippering is het einde van onze cyberveiligheid'

Eugene Kaspersky - Bedrijven moeten het lef hebben om inzage te geven in softwarebroncodes en meer van elkaar te leren, Dat zegt Eugene Kaspersky, CEO van cybersecuritysoftwarebedrijf Kaspersky Lab.

'Beter voorkomen dan genezen: het geldt ook voor werkloosheid'

Vrije Tribune - 'Met het nieuwe opleidingsverlof wil de Vlaamse overheid maximaal inzetten op levenslang leren. Dat is op zich positief, maar ligt de focus wel voldoende op het verwerven van overdraagbare vaardigheden?' Volgens Vickie Dekocker van SYNTRA Vlaanderen, moeten de opleidingen voor werknemers anders geselecteerd en gefinancierd worden.

'Militaire macht creëert financiële macht'

Jan Longeval - Als het geopolitiek echt fout gaat, ben je met je geld beter bij de winnende partij. Dat zegt Jan Longeval, financieel expert en docent aan de Vlerick Business School.

'Erdogan is het slechte voorbeeld voor Trump'

Daan Killemaes - Een dure confrontatie tussen Trump en de Fed lijkt onvermijdelijk, zeker als Trump te maken krijgt met de gevolgen van zijn eigen beleid. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Bpost kampt met identiteitscrisis'

Roeland Byl - Het pleidooi om de dagelijkse postbedeling op te offeren is niet eens zo'n uitzonderlijk voorstel. Dat zegt Trends-redacteur Roeland Byl.

'Bijberoep beperken in tijd? Ik dacht het niet'

Daniëlle Vanwesenbeeck - Grete Remen wil het zelfstandig statuut in bijberoep beperken in tijd. Danielle Vanwesenbeeck, Vlaams parlementslid voor Open Vld en ondernemer, vindt dat geen goed idee.

'Google en co offeren reputatie op'

Stijn Fockedey - Met elk schandaal groeit het maatschappelijke draagvlak om grote techbedrijven hard aan te pakken. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

'Regionale luchthavens zijn bodemloze putten'

Wolfgang Riepl - De Vlaamse luchthavens draaien zelfs minder omzet dan wat ze aan exploitatiesubsidies krijgen. Dat zegt Trends-redacteur Wolfgang Riepl.

'De factuur van de crisis loopt nog altijd op'

Daan Killemaes - De nog altijd open wonde van de crisis is het geknakte groeipotentieel van de westerse economie. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Filosofie van het zomerakkoord zit volledig scheef'

Dominic Van Oosterwyck - De regering volhardt in haar scheef en onrechtvaardig beleid. Zij blijft keihard voor gewone mensen met tegenspoed en poeslief voor gefortuneerden die niets tekort komen. Dat zegt Dominic Van Oosterwyck, secretaris bij de vakbond LBC-NVK (ACV).

'Waarom Donald Trump echt gevaarlijk is'

Marc Buelens - Als iemand zo lang en zo succesvol een type kan spelen, dan is er meer dan rook. Dan zie je smeulende as. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

'Handelsoorlog is ook 'made in China''

Daan Killemaes - Invoertarieven zijn een slecht idee, maar onze technologie cadeau doen aan China is een nog slechter idee. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Of je goed bent in een job, hangt niet af van je diploma'

Jeroen Poels - 'Als ze bij het aanwerven van werknemers meer naar de opgebouwde ervaringen en competenties zouden kijken, zouden werkgevers minder klagen over de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt.' Dat zegt Jeroen Poels, de CEO van studenten-uitzendkantoor Deltaworx.

'We hebben behoefte aan meer opleidingen, niet aan een verarmende arbeidsdeal'

Yasmine Kherbache (SP.A) - 'Het activerende effect van een versterkte degressiviteit van de werkloosheidsuitkering is niet aangetoond, maar het zorgt wel zeker voor verarming. Voor werkzoekenden die in armoede leven komen verdere besparingen op de uitkering enkel neer op meer ellende.' Dat zegt SP.A-politica Yasmine Kherbache.