Zo gaan we te werk

Welke bedrijven komen in onze lijst? Het antwoord is simpel: bedrijven die snel groeien. De lijst van de Trends Gazellen is niets anders dan de rangschikking van de snelste groeiers. De allersnelste groeier staat op nummer 1, gevolgd door de tweede snelste groeier, enzovoort.

De groei bekijken we over vijf jaar. Voor deze editie van de Trends Gazellen vergelijken we 2015 met 2011. Concreet berekenen we de groei van drie variabelen: de omzet, het personeelsbestand en de cashflow, zowel in absolute als procentuele termen. Dat geeft zes deelrangschikkingen. De plaatsen op elk van die deelrangschikkingen tellen we op, wat de eindscore oplevert. Deze eindscore bepaalt de plaats in de eindrangschikking. Puur hypothetisch heeft een bedrijf dat alle zes deelrangschikkingen aanvoert, eindscore 6, en staat bovenaan de eindrangschikking. Merk op: hoe groter de eindscore, hoe lager in de eindrangschikking.

Er gelden wel minimumvoorwaarden. Het bedrijf moet minstens vijf jaar oud zijn. Op de loonlijst van 2015 moeten minimum twintig werknemers gestaan hebben, althans voor grote en middelgrote bedrijven. Voor kleine bedrijven volstaan 10 werknemers. De omzet in 2011 bepaalt het onderscheid tussen een groot, middelgroot en klein bedrijf. De groten haalden een omzet van meer dan 10 miljoen euro in 2011, de middelgroten bleven tussen 10 en 1 miljoen euro, en de kleinen haalden een omzet of brutomarge van minder dan 1 miljoen euro.

De 20 snelste groeiers in de categorie grote bedrijven mogen zich Grote Gazelle noemen. De 20 snelste groeiers in de categorie middelgrote bedrijven worden de Middelgrote Gazellen. De 20 snelste groeiers in de categorie kleine bedrijven zijn de Kleine Gazellen.

De Gazelle die in haar categorie de lijst aanvoert, wordt winnaar of 'Ambassadeur', maar vaak ook niet. Want er gelden bijkomende criteria voor de eretitel. Zo moet een winnaar operationeel onafhankelijk zijn. Een dochter van een buitenlandse onderneming komt bijvoorbeeld niet in aanmerking. En een winnaar moet drie jaar wachten eer het nog eens kan winnen, ook al staat hij bovenaan de eindrangschikking. We moeten soms vier of vijf plaatsen afdalen in de rangschikking vooraleer we een Gazelle vinden die aan alle voorwaarden voldoet om Ambassadeur te worden.

In de voorbije weken publiceerden we de eindrangschikking voor Brussel en voor de vijf Vlaamse provincies. Hieronder vindt u de eindrangschikking voor heel Vlaanderen.

Zo gaan we te werkWelke bedrijven komen in onze lijst? Het antwoord is simpel: bedrijven die snel groeien. De lijst van de Trends Gazellen is niets anders dan de rangschikking van de snelste groeiers. De allersnelste groeier staat op nummer 1, gevolgd door de tweede snelste groeier, enzovoort. De groei bekijken we over vijf jaar. Voor deze editie van de Trends Gazellen vergelijken we 2015 met 2011. Concreet berekenen we de groei van drie variabelen: de omzet, het personeelsbestand en de cashflow, zowel in absolute als procentuele termen. Dat geeft zes deelrangschikkingen. De plaatsen op elk van die deelrangschikkingen tellen we op, wat de eindscore oplevert. Deze eindscore bepaalt de plaats in de eindrangschikking. Puur hypothetisch heeft een bedrijf dat alle zes deelrangschikkingen aanvoert, eindscore 6, en staat bovenaan de eindrangschikking. Merk op: hoe groter de eindscore, hoe lager in de eindrangschikking.Er gelden wel minimumvoorwaarden. Het bedrijf moet minstens vijf jaar oud zijn. Op de loonlijst van 2015 moeten minimum twintig werknemers gestaan hebben, althans voor grote en middelgrote bedrijven. Voor kleine bedrijven volstaan 10 werknemers. De omzet in 2011 bepaalt het onderscheid tussen een groot, middelgroot en klein bedrijf. De groten haalden een omzet van meer dan 10 miljoen euro in 2011, de middelgroten bleven tussen 10 en 1 miljoen euro, en de kleinen haalden een omzet of brutomarge van minder dan 1 miljoen euro. De 20 snelste groeiers in de categorie grote bedrijven mogen zich Grote Gazelle noemen. De 20 snelste groeiers in de categorie middelgrote bedrijven worden de Middelgrote Gazellen. De 20 snelste groeiers in de categorie kleine bedrijven zijn de Kleine Gazellen.De Gazelle die in haar categorie de lijst aanvoert, wordt winnaar of 'Ambassadeur', maar vaak ook niet. Want er gelden bijkomende criteria voor de eretitel. Zo moet een winnaar operationeel onafhankelijk zijn. Een dochter van een buitenlandse onderneming komt bijvoorbeeld niet in aanmerking. En een winnaar moet drie jaar wachten eer het nog eens kan winnen, ook al staat hij bovenaan de eindrangschikking. We moeten soms vier of vijf plaatsen afdalen in de rangschikking vooraleer we een Gazelle vinden die aan alle voorwaarden voldoet om Ambassadeur te worden.In de voorbije weken publiceerden we de eindrangschikking voor Brussel en voor de vijf Vlaamse provincies. Hieronder vindt u de eindrangschikking voor heel Vlaanderen.