Kruibeke komt als primus naar voren in een klassement dat gemeenten rangschikt op basis van parameters als bedrijvigheid, tewerkstellingsgroei en investeringsdynamiek.

Burgemeester Jos Stassen (Samen voor Kruibeke) reageert verheugd, maar ook verrast: "Als ik naar de economische activiteit kijk, zou ik onze gemeente niet meteen bij de top van Vlaanderen situeren. Temeer omdat we omringd zijn door gemeenten die economisch veel zwaarder wegen. Maar we hebben hier ook bedrijven waar we best trots op mogen zijn."Enkele bekende bedrijven op Kruibeeks grondgebied zijn bouwgroep Artes, het chocoladebedrijf Duc d'O (sinds kort onderdeel van het Nederlandse Baronie), de producent van reclameschermen Open, QinetiQ Space en de productontwikkelaar Verhaert.

Oost-Vlaanderen boven

Voor de samenstelling van de ranking doorzocht het handelsinformatiebureau B-information de bedrijfsgegevens van alle actieve ondernemingen en zelfstandigen in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Bedrijven worden aan een gemeente (of deelgemeente) gekoppeld op basis van de postcode van de maatschappelijke zetel. Op vraag van Trends nam B-information alleen (deel)gemeenten met minstens 300 bedrijven/zelfstandigen (en dus met een zeker economisch gewicht) op in de rangschikking. De eindrangschikking is de optelsom van de scores op vijf deelrankings: het aantal actieve ondernemingen, het aantal startende bedrijven, het aantal bedrijven dat een veilige score behaalt op een faillissementspredictiemodel van B-information, de evolutie van de tewerkstelling en de evolutie van het investeringsvolume.

De top vijf wordt volledig ingenomen door Oost-Vlaamse gemeenten. Ook in de top vijftig is Oost-Vlaanderen met zestien gemeenten prominent aanwezig. Vlaams-Brabant bezet met elf gemeenten in de top vijftig de tweede plaats in de ranking van de provincies. Daarna volgen Limburg (negen gemeenten), Antwerpen (zes gemeenten) en West-Vlaanderen en het Brussels Gewest (elk vier gemeenten).

Nog een vaststelling: de grote steden kunnen geen plaats bemachtigen in de top van de rangschikking. Deurne, een district van Antwerpen, noteert het hoogst op stek zeven. Gentbrugge, een deelgemeente van Gent, volgt op de elfde plaats. Antwerpen zelf komen we tegen op de vijftiende plaats, Brussel valt net buiten de top vijftig en Gent haalt zelfs de top honderd niet. De steden doen het uiteraard wel goed in de deelranking 'actieve bedrijven' en ze trekken ook veel starters aan, maar scoren - mede door dat groot aantal jonge bedrijven - zeer zwak in de categorie 'gezonde bedrijven'

De top tien

1. Kruibeke (Oost-Vlaanderen)

2. Grimminge (Oost-Vlaanderen)

3. Evergem (Oost-Vlaanderen)

4. Hamme (Oost-Vlaanderen)

5. Lede (Oost-Vlaanderen)

6. Lummen (Limburg)

7. Deurne (Antwerpen)

8. Opwijk (Vlaams-Brabant)

9. Buggenhout (Oost-Vlaanderen)

10. Menen (West-Vlaanderen)

Kruibeke komt als primus naar voren in een klassement dat gemeenten rangschikt op basis van parameters als bedrijvigheid, tewerkstellingsgroei en investeringsdynamiek.Burgemeester Jos Stassen (Samen voor Kruibeke) reageert verheugd, maar ook verrast: "Als ik naar de economische activiteit kijk, zou ik onze gemeente niet meteen bij de top van Vlaanderen situeren. Temeer omdat we omringd zijn door gemeenten die economisch veel zwaarder wegen. Maar we hebben hier ook bedrijven waar we best trots op mogen zijn."Enkele bekende bedrijven op Kruibeeks grondgebied zijn bouwgroep Artes, het chocoladebedrijf Duc d'O (sinds kort onderdeel van het Nederlandse Baronie), de producent van reclameschermen Open, QinetiQ Space en de productontwikkelaar Verhaert.Voor de samenstelling van de ranking doorzocht het handelsinformatiebureau B-information de bedrijfsgegevens van alle actieve ondernemingen en zelfstandigen in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Bedrijven worden aan een gemeente (of deelgemeente) gekoppeld op basis van de postcode van de maatschappelijke zetel. Op vraag van Trends nam B-information alleen (deel)gemeenten met minstens 300 bedrijven/zelfstandigen (en dus met een zeker economisch gewicht) op in de rangschikking. De eindrangschikking is de optelsom van de scores op vijf deelrankings: het aantal actieve ondernemingen, het aantal startende bedrijven, het aantal bedrijven dat een veilige score behaalt op een faillissementspredictiemodel van B-information, de evolutie van de tewerkstelling en de evolutie van het investeringsvolume.De top vijf wordt volledig ingenomen door Oost-Vlaamse gemeenten. Ook in de top vijftig is Oost-Vlaanderen met zestien gemeenten prominent aanwezig. Vlaams-Brabant bezet met elf gemeenten in de top vijftig de tweede plaats in de ranking van de provincies. Daarna volgen Limburg (negen gemeenten), Antwerpen (zes gemeenten) en West-Vlaanderen en het Brussels Gewest (elk vier gemeenten).Nog een vaststelling: de grote steden kunnen geen plaats bemachtigen in de top van de rangschikking. Deurne, een district van Antwerpen, noteert het hoogst op stek zeven. Gentbrugge, een deelgemeente van Gent, volgt op de elfde plaats. Antwerpen zelf komen we tegen op de vijftiende plaats, Brussel valt net buiten de top vijftig en Gent haalt zelfs de top honderd niet. De steden doen het uiteraard wel goed in de deelranking 'actieve bedrijven' en ze trekken ook veel starters aan, maar scoren - mede door dat groot aantal jonge bedrijven - zeer zwak in de categorie 'gezonde bedrijven'