Tim Cook (Apple): ‘Geef het leven al wat je hebt’

Tim Cook © Reuters

“Het leven is fragiel. We zijn niet zeker dat er een morgen komt, dus geef het leven al wat je hebt.” Dat is volgensTim Cook de sleutel tot succes. In augustus 2011 volgde hij Steve Jobs op als CEO van Apple.

In de zomerreeks ‘Opmerkelijke quotes van CEO’s’ brengen we het portret van enkele wereldberoemde topondernemers. Vandaag: Tim Cook, CEO van Apple

Op 1 november 1960 werd Timothy Donald Cook geboren in Alabama. Hij studeerde af aan de Robertsdale High School in 1975 als tweede beste van zijn klas. Op de Universiteit van Auburn in Alabama, zette hij zijn studies voort. In 1982 haalde hij een bachelor in industrieel ingenieur. Op de Universiteit van Duke Fuqua School of Business haalde hij in 1988 een master in zakelijke administratie. Hij hoorde bij de besten van zijn klas.

Foute keuze

Cook werd meteen na zijn studie aangenomen bij de International Business Machines Corporation IBM in New-York. Hij kreeg een functie bij IBM’s Personal Computer Company in zowel Noord- als Latijns-Amerika. Na een carrière van 12 jaar bij IBM, werd Cook in 1994 algemeen directeur bij Intelligent Electronics. Drie jaar later werd hij aangenomen door de Compaq Computer Corporation, waar hij na zes maanden al opstapte voor een positie bij Apple.

Dat was in 1998, toen Apple de winst nog zag dalen in plaats van stijgen. Vooraleer Cook de baan aannam, kreeg hij overal te horen dat de toekomst van Apple er erg donker uitzag en hij een foute keuze zou maken. Michael Dell, CEO van Dell Computer, zei zelfs dat hij Apple zou sluiten en het geld terug zou geven aan de aandeelhouders. Maar Cook zei dat hij tijdens zijn gesprek met Steve Jobs na vijf minuten al zin had om alle logica overboord te gooien en zich bij Apple aan te sluiten.

En nadat Cook bij Apple in het bootje stapte, leken de zaken er iets beter uit te zien. Cook was verantwoordelijk voor verkoop en operaties wereldwijd. Hij sloot bedrijven en warenhuizen, verving ze door fabrieken en verlaagde zo de inventaris van het bedrijf. Apple begon te investeren in deals als flash memory, wat de iPod nano, iPhone en iPad mogelijk maakte. Amper een jaar na Cooks overstap maakte Apple weer winst. Het jaar voordien zou Apple een miljard dollar verloren hebben.

Promotie

In januari 2007 kreeg Cook dan ook promotie en werd hij COO, in augustus 2011 werd hij Apples nieuwe CEO. Steve Jobs, de vroegere CEO en co-oprichter van Apple, stierf in oktober 2011 na een jarenlange strijd tegen kanker.

Met de koop van Beats Music en Beats Electronics kondigde Apple zijn grootste aankoop aan. Beats’ oprichters Dr. Dre en Jimmy Lovine zouden Apple vervoegen in leidinggevende rollen. Een maand later, in juni 2014, maakte Cook de laatste versie van Apples operatiesysteem voor desktops en gsm’s bekend: OSX Yosemite. In september dat jaar gaf Cook aan dat er een iPhone 6 en een iPhone 6 Plus op de markt zouden komen en in 2015 zou er zelfs een heel nieuw product te koop aangeboden worden: de Apple Watch.

In november 2011 was Cook volgens Forbes Magazine een van de machtigste mensen ter wereld. In april 2012 zette de Times hem op de lijst van 100 meest invloedrijke mensen ter wereld en noemde de New York Times hem de bestbetaalde CEO. Cooks salaris bedraagd 900 000 dollar, maar hij verdient jaarlijks miljoenen door aandelen en bonussen. In 2011 verdiende de CEO van Apple in totaal 378 miljoen dollar.

Geaardheid

Cook wou het in eerste instantie nooit toegeven, maar in oktober 2014 gaf hij in een open brief aan Bloomberg Businessweek aan homoseksueel geaard te zijn. ‘Ik ben er trots op om homo te zijn, en ik beschouw het als een van de grootste giften die God me gegeven heeft’, schreef hij.

Hij verwees ook naar Dr. Martin Luther King Jr.: “De belangrijkste vraag in het leven is: ‘Wat doe je voor anderen?”’ De beslissing om zijn privacy aan de kant te schuiven om zijn geaardheid publiekelijk bekend te maken, was volgens hem belangrijk voor het pleiten voor mensenrechten en gelijkheid voor iedereen. “Ik beschouw mezelf niet als een activist, maar ik besef hoeveel voordeel ik zelf gehaald heb uit de opoffering van anderen. Dus als het voor iemand die het moeilijk heeft om zichzelf te aanvaarden, kan helpen om te horen dat de CEO van Apple homo is, of als dat comfort kan bieden voor iemand die zich alleen voelt of iemand kan inspireren voor gelijkheid te strijden, dan is het het waard om mijn privacy voor op te geven.” (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content