Mark Zuckerberg: ‘Ben ik het belangrijkste aan het doen wat ik zou kunnen doen?’

Mark Zuckerberg, CEO van Facebook © REUTERS

Mark Zuckerberg, co-founder en CEO van Facebook, vraagt zich elke dag af of hij zijn tijd wel goed besteedt.

In de zomerreeks ‘Opmerkelijke quotes van CEO’s’ brengen we het portret van enkele wereldberoemde topondernemers. Vandaag: Mark Zuckerberg, CEO van Facebook

Zucknet

Mark Elliot Zuckerberg is geboren op 14 mei 1984 in New-York en was altijd al goed met computers. Toen hij twaalf was werkte hij een programma uit waarmee je boodschappen kunt sturen, ‘Zucknet’. Zijn vader gebruikte het programma in zijn tandartsenpraktijk en ook binnen het gezin werd er gebruik van gemaakt. Daarnaast ontwikkelde Zuckerberg verschillende computerspelletjes met vrienden. Zij tekenden, hij zorgde voor de technische kant van de zaak. Zijn ouders huurden iemand in om hem computerles te geven, maar de leerkracht gaf zelf aan dat het moeilijk was om de jongen voor te blijven.

Zuckerberg ging naar de middelbare school Phillips Exeter Academy, waar hij verschillende wetenschapsprijzen won, alsook prijzen in klassieke studies. Naar verluidt zou hij Frans, Hebreeuws, Latijns en oud-Grieks kunnen lezen en schrijven. Daarnaast werd hij kapitein van het schermteam en ontwierp hij een vroege versie van de muzieksoftware Pandora, die hij Synapse noemde. Verschillende bedrijven, waaronder AOL en Microsoft, wilden de software kopen en de tiener aannemen terwijl hij nog op de schoolbanken zat, maar Zuckerberg weigerde ieder aanbod.

The Facebook

In 2002 studeerde hij af en begon hij met een studie aan Harvard. Daar kwam hij met CourseMatch op de proppen, een programma dat studenten hun vakken hielp te kiezen, gebaseerd op keuzes van anderen. Op Facemash konden studenten stemmen wie van twee afbeeldingen knapper was.

Door zijn succes met deze programma’s, vroegen drie medestudenten, Divya Narendra en de tweeling Cameron en Tyler Winklevoss, om een idee uit te werken voor een netwerksite, Harvard Connection genaamd. Het zou een soort datingsite worden voor de elite van Harvard. Zuckerberg werkte mee, maar stopte om aan zijn eigen sociale netwerksite te werken met Dustin Moskovitz, Chris Hughes en Eduardo Saverin.

Twintig jaar was Zuckerberg, toen hij vanuit zijn kamer aan de universiteit Facebook online zette, toen nog The Facebook genaamd. Het duurde niet lang voor Zuckerberg stopte met Harvard om zich op de website te richten. Tegen het einde van datzelfde jaar, 2004, had Facebook een miljoen gebruikers.

Gestolen idee

In 2005 investeerde Accel Partners 12,7 miljoen dollar in het netwerk, terwijl het toen alleen nog toegankelijk was voor een selecte groep scholen. Vanaf dat moment mocht iedereen een profiel aanmaken. Eind december 2005 telde Facebook 5,5 miljoen leden en kregen veel bedrijven interesse om te adverteren op de internetpagina. Yahoo! en MTV Networks wilden Facebook overnemen, maar Zuckerberg weigerde en wilde de website nog groter maken.

In 2006 gaven de uitvinders van Harvard Connection aan dat Zuckerberg hun idee gestolen had en moest hij betalen voor hun verlies. Zuckerberg verontschuldigde zich later voor de berichten waaruit bleek dat hij ideeën gestolen had. Hij betaalde 65 miljoen dollar, maar in 2011 vonden de vrienden van Harvard Connection dat ze misleid waren en hun ideeën meer geld waard waren.

In 2009 schreef Ben Mezrich het boek ‘The Accidental Billionaires’. De schrijver werd bekritiseerd om de verzonnen dialogen en fictieve karakters. Toch verkocht hij de rechten van het verhaal aan scenarioschrijver Aaron Sorkin die het verhaal verfilmde tot ‘The Social Network’. De film kreeg acht Academy Award nominaties, hoewel de film volgens Zuckerberg zelf helemaal niet klopte.

Goede doelen

Maar het succes bleef groeien, en onlangs nam Zuckerberg zelfs Instagram over. Time Magazine noemde hem in 2010 al de Persoon van het Jaar. Forbes plaatste Zuckerberg op nummer 35 op hun beroemde Forbes 400-lijst, waarmee hij boven de toenmalige CEO van Apple Steve Jobs kwam te staan. In mei 2013 was hij de jongste CEO op de Fortune 500-lijst. Zuckerbergs vermogen werd geschat op 6,9 miljard dollar.

Dat geld gebruikt hij voor allerlei goede doelen. In 2010 gaf hij 100 miljoen dollar om het schoolsysteem van Newerk Public Schools in New Jersey te redden. Datzelfde jaar tekende hij de eed van Bill Gates en Warren Buffett waarin hij beloofde om voor zijn dood meer dan de helft van zijn vermogen aan het goede doel te schenken. Hij spoort andere jonge ondernemers aan om hetzelfde te doen. In 2013 gaf hij 18 miljoen Facebookaandelen aan de Silicon Valley Community Foundation, wat samen zo’n 990 miljoen dollar waard zou zijn. Het was de grootste gift van heel 2013 en Zuckerberg werd opgenomen in de jaarlijkse lijst van 50 meest genereuze Amerikanen van de krant Chronicle of Philanthropy. Een jaar later doneerden Zuckerberg en zijn vrouw 25 miljoen dollar om ebola te bestrijden in West-Afrika. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content