Fabrice Enderlin is verheugd dat hij in de running is voor de titel HR Manager of the Year, maar het 'egocentrische' kantje van verkiezing zit hem niet lekker. Voor hem is het werk dat hij bij UCB doet vooral een collectief verhaal. "Als je niet van mensen houdt, doe je dit werk niet."

Het was bij zijn eerste baan bij McDonald's dat zijn passie voor human resources oplaaide. "Ik merkte dat als de sfeer onder de twaalf medewerkers goed geweest was, wij om middernacht konden sluiten. In het andere geval was het niet voor 4 uur 's morgens."

De Fransman omschrijft zichzelf als een hr-manager van de verandering. Telkens hij in een onderneming aan de slag ging -- of dat nu Arcelor, Novartis of GSK was --, was dat om een kentering te brengen. Zo ook bij UCB: toen hij er in 2008 neerstreek, was de biofarmagroep bezig aan een herstructurering die 3500 werknemers trof. Enderlin gaat prat op een herplaatsingspercentage van 92 procent, maar gemakkelijk was dat niet. Vooral omdat daarnaast een organisatorische positionering rond strategische krachtlijnen moest worden doorgevoerd, en de invoering van een open ondernemingscultuur. Niet simpel als je werkt met 9000 mensen in 60 landen.

"De oren gespitst houden" noemt hij een noodzakelijke eigenschap, meer bepaald dan de pols nemen van de organisatie, in het hart van de onderneming staan, maar ook indien nodig afstand nemen. "Je moet altijd een stapje voor blijven." (M.CS.)

Fabrice Enderlin is verheugd dat hij in de running is voor de titel HR Manager of the Year, maar het 'egocentrische' kantje van verkiezing zit hem niet lekker. Voor hem is het werk dat hij bij UCB doet vooral een collectief verhaal. "Als je niet van mensen houdt, doe je dit werk niet." Het was bij zijn eerste baan bij McDonald's dat zijn passie voor human resources oplaaide. "Ik merkte dat als de sfeer onder de twaalf medewerkers goed geweest was, wij om middernacht konden sluiten. In het andere geval was het niet voor 4 uur 's morgens." De Fransman omschrijft zichzelf als een hr-manager van de verandering. Telkens hij in een onderneming aan de slag ging -- of dat nu Arcelor, Novartis of GSK was --, was dat om een kentering te brengen. Zo ook bij UCB: toen hij er in 2008 neerstreek, was de biofarmagroep bezig aan een herstructurering die 3500 werknemers trof. Enderlin gaat prat op een herplaatsingspercentage van 92 procent, maar gemakkelijk was dat niet. Vooral omdat daarnaast een organisatorische positionering rond strategische krachtlijnen moest worden doorgevoerd, en de invoering van een open ondernemingscultuur. Niet simpel als je werkt met 9000 mensen in 60 landen. "De oren gespitst houden" noemt hij een noodzakelijke eigenschap, meer bepaald dan de pols nemen van de organisatie, in het hart van de onderneming staan, maar ook indien nodig afstand nemen. "Je moet altijd een stapje voor blijven." (M.CS.)