Pc’s verbinden via het stopcontact

Pc’s met kabels verbinden kan een weinig estethische bedoening zijn. En een draadloze oplossing werkt niet in alle bedrijven even goed. Er bestaat een derde, minder bekende, mogelijkheid: het elektriciteitscircuit.

Soms blijkt dat de installatie van een ‘klassiek’ netwerk in een bedrijf niet mogelijk is omdat de werkplekken te ver van elkaar liggen en het draadloos netwerk onvoldoende presteert en niet betrouwbaar is”, zegt Elie Sand, ingenieur netwerksystemen bij Soft Power.

Een PLC-netwerk ( powerline communication) kan dan de taak overnemen. Die technologie gebruikt het lokale elektriciteitsnetwerk om computergegevens door te sturen via kleine adapters die nauwelijks groter zijn dan een stekker. “Het systeem is betrouwbaar, op voorwaarde dat het ingezet wordt op een conform elektrisch circuit”, verduidelijkt Sand.

De installatie houdt in dat een adapter (kostprijs ongeveer 100 euro per computer die moet verbonden worden) in een stopcontact gestoken wordt en dat vervolgens elke computer (of elk ander toestel met een ethernetpoort, zoals een ADSL-modem) met de PLC-adapter verbonden wordt met een ethernet- of USB-kabel. Theoretisch ligt de grens bij een tiental adapters op een netwerk.

We hebben een en ander uitgetest aan de hand van de kit Devolo dLAN 200 Mbps, die 199 euro kost en twee adapters en twee ethernetkabels bevat. In minder dan tien minuten was onze computer via een ADSL-modem verbonden met het internet zonder dat er wat dan ook moest geconfigureerd worden. Een interessant detail is dat de downloadsnelheid een pak hoger lag dan bij ons bestaande draadloze netwerk.

“We moeten ons echter geen illusies maken. De prestaties van zo’n netwerk zijn nog lang niet dezelfde als bij de overdracht van bestanden in een ethernetkabelnetwerk van 100 of 1000 Mbps”, waarschuwt Sand. Het aangekondigde debiet van een PLC-netwerk wordt immers verdeeld over de aangesloten werkplekken. Het wordt dus niet aangeraden voor bedrijven die meer dan vijf apparaten willen aansluiten, want dan daalt het volume naar 50 of zelfs 30 Mbps. Net zoals bij wifi (54 Mbps) daalt de beschikbare bandbreedte ook naargelang van de afstand in het elektrische netwerk, dat maximum 150 meter lang mag zijn.

De beveiliging is beter dan op een draadloos netwerk, “omdat het moeilijk is een lokaal elektriciteitsnetwerk aan te vallen”, bevestigt Elie Sand. Bovendien worden bij de meeste PLC-oplossingen nog eens beveiligingssystemen met gegevensencryptie geleverd. (T)

Door Boris Jancen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content