Overgangsjaar voor Antwerpse kantoren… hopelijk

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Na enkele vette jaren moet de Antwerpse kantoormarkt nu al twee jaar na elkaar de broeksriem aanhalen. Maar een sterke tweede jaarhelft wekt de hoop op een voorspoedig 2004.

Met een take-up van ongeveer 80.000 vierkante meter was 2003 een matig tot zwak jaar voor de Antwerpse kantoormarkt. En toch is Rudy Baeyens, verantwoordelijk voor de Antwerpse kantoormarkt bij Immobiliën Hugo Ceusters (IHC), behoorlijk tevreden. “We wisten dat 2003 een moeilijk jaar zou worden en de eerste jaarhelft was zonder meer slecht,” stelt hij. “Gelukkig heeft de markt zich in de tweede jaarhelft serieus herpakt. En uiteindelijk kunnen we dan toch afkloppen op een take-up die niet moet onderdoen voor die van 2002. Dat stemt ons hoopvol voor volgend jaar.”

Ook André Schlomer, gedelegeerd bestuurder van het vastgoedkantoor Colliers-EPMC, heeft het over een herstel van de markt vanaf juni. Voor verklaringen voor het zwakke eerste semester is het niet ver zoeken: de slabbakkende economie en de onzekerheid omtrent de oorlog in Irak hebben de markt verlamd.

De take-up mag dan al bij nog meevallen, anders dan in goede jaren was het aantal grote transacties beperkt. De verhuring van ongeveer 7500 vierkante meter aan Makro (via Colliers-EPMC) in het vroegere Alcatel-gebouw op de Prins Boudewijnlaan is een zeldzame uitzondering. Bij IHC kan men nog op de valreep uitpakken met de transactie van het oude goederenstation op het Zuid. In dit gebouw, eigendom van Himmos, zal Bank Van Breda 4500 vierkante meter opnemen. Het belangrijkste wapenfeit op de investeringsmarkt was de aankoop van het Rubensproject door het Duitse fonds Westinvest, een transactie waarbij DTZ bemiddelde.

Mechelen heeft het moeilijk

André Schlomer wijst erop dat ondanks een minder jaar, de leegstand zeer beperkt blijft. “Dat is voor een deel te danken aan de geringe aanwezigheid van de ICT-sector in Antwerpen. Die sector heeft recent veel kantoorruimte afgestoten, iets waar Antwerpen dus slechts in beperkte mate onder geleden heeft. En in Antwerpen wordt er ook zelden op risico gebouwd, een gevolg van de lage huurprijzen. De marges zijn daardoor kleiner, wat inhoudt dat enkele maanden leegstand nefast zijn voor de rentabiliteit van een project.”

Lage huurprijzen dus in Antwerpen, maar ze bleven wel op peil: de tophuurprijs bedroeg net als vorig jaar 135 euro per vierkante meter per jaar.

Hoe goedkoop Antwerpen wel is, blijkt uit een internationale studie van Colliers. Deze makelaarsassociatie onderzocht de huurmarkt van tachtig internationale kantoorsteden. Met een brutohuurprijs (huur + kosten) van 170 euro is Antwerpen de op drie na goedkoopste stad. “Dat heeft te maken met de relatief lage grondprijzen in het Antwerpse en met de aard van de kantoorgebruikers,” legt André Schlomer uit. “Antwerpen trekt vooral productie- en distributiegebonden bedrijven aan. Je zult hier weinig prestigehuurders aantreffen.”

Mobiliteit was in het Antwerpse het afgelopen jaar een cruciaal thema. En dat zal het onvermijdelijk ook in 2004 zijn. Bij Colliers-EPMC stellen ze al een verhoogde interesse vast voor locaties nabij de twee treinstations. Volgens Rudy Baeyens is dan er weer meer vraag voor locaties in het noorden van Antwerpen, zoals de haven en het Eilandje. Het is wellicht ook niet toevallig dat BAM ( nvdr – Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel; de NV die het Antwerpse Masterplan rond mobiliteit moet verwezenlijken) heeft geopteerd voor een pand op het Eilandje.”

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content