Kwaliteit uit Scandinavië

“Je mag niet geloven dat passief fondsenbeheer de oplossing is voor alle problemen”, zegt Christian Hyldahl, de CEO van Nordea.

Nordea Asset Management bevestigt zijn doorbraak in de Benelux, met producten van topkwaliteit. Een ervan is het Nordea 1 – Stable Return Fund, dat bijna 20 miljard euro beheert. Christian Hyldahl, de CEO van Nordea, bracht een bezoek aan Brussel.

Hoe reageert u op de fusies van de voorbije jaren in uw sector?

CHRISTIAN HYLDAHL. “De omzetgroei van de actieve beheerders staat onder druk door de opkomst van passieve fondsen en ETF’s (indexfondsen, nvdr.), terwijl de kosten zijn gestegen door de nieuwe regels. De fusies moeten de efficiëntie verhogen en kosten besparen. Wij hebben al een efficiënte organisatie, met één informaticasysteem. We kunnen snel een nieuw product lanceren, tegen kosten die onder het sectorgemiddelde liggen.”

Waarom zijn de kosten in Europa hoger dan in de Verenigde Staten?

HYLDAHL. “In Europa kun je niet echt van schaalvoordelen profiteren, omdat de markten er erg versnipperd zijn. Elk land heeft zijn taal en elke regelgever legt andere eisen op. Het is moeilijk dezelfde kostenstructuur te hebben als in de VS, waar overal dezelfde regels gelden en de omvang van fondsen gemiddeld ruim een miljard dollar bedraagt, tegenover slechts enkele honderden miljoenen euro’s in Europa.”

Is de trend naar passieve beheerformules onomkeerbaar?

HYLDAHL. “Nordea biedt enkele indexfondsen aan, maar die zijn niet onze kernactiviteit. Internationale passieve fondsbeheerders profiteren van schaalvoordelen en doen dat een stuk beter dan wij. Wij gebruiken vaak ETF’s voor het beheer van onze actieve fondsen, bijvoorbeeld om te beleggen in een hele markt, zonder dat we een individuele aandelenselectie hoeven te maken. Toch zouden groepen zoals Alphabet of Apple niet staan waar ze staan als beleggers alleen in indexfondsen investeren. Ook het engagement van bedrijven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen zou niet zo sterk zijn als er enkel passieve fondsen waren. Je mag niet geloven dat passief beheer de oplossing is voor alle problemen.”

Nordea is erg actief in maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB).

HYLDAHL. “Dat heeft te maken met onze Scandinavische cultuur en onze ambitie op een positieve manier te beleggen. Wij streven ernaar die cultuur in onze producten te integreren, hetzij via themafondsen, hetzij via ons gamma MVB-fondsen (Stars Funds), hetzij door het respect voor die criteria te integreren in al onze fondsen.”

Waarom is het fonds Stable Return gesloten voor nieuwe inschrijvingen?

HYLDAHL. “Wij wilden de omvang van de portefeuille binnen de perken houden, om de inleg van de bestaande cliënten te beschermen. Het product had veel succes, omdat het een oplossing biedt voor de toestand op de obligatiemarkten.”

Waardoor zou de eurozone sneller kunnen herstellen?

HYLDAHL. “Het belangrijkste probleem blijft het Europese banksysteem. Veel instellingen moeten hun balans nog opschonen en als ze daar niet in slagen, vrees ik dat de groei de komende jaren zeer beperkt blijft. Beleggers moeten voorbereid zijn op zo’n scenario.”

Frédéric Dineur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content