HOE VERANDERT U MEERDERE BESTANDEN IN EEN KEER?

Roel Van Espen medewerker Trends

U werkt dagelijks met de computer. Toch moet u vaak nog heel wat repetitieve taken uitvoeren. Die kan u echter gemakkelijk automatiseren: via zogenaamde batch converters. Trends testte er enkele voor u.

De pc maakt uw professionele leven een stuk aangenamer en efficiënter. Dat is althans de bedoeling. Maar hebt u er al eens bij stilgestaan hoe dikwijls u gelijkaardige taken uitvoert op diezelfde computer? De ironie van de technologie, zeg maar. Gelukkig kunnen batch converters u een handje helpen. Dat zijn kleine tools die repetitieve handelingen voor hun rekening nemen. Werkt u bijvoorbeeld geregeld met Microsoft Word? Dan is de Batch Replacer for MS Word misschien wel iets voor u. Met dit programma kan u namelijk bepaalde woorden of hele zinnen in meerdere Worddocumenten tegelijkertijd wijzigen. U kan de wijzigingen zelfs automatisch markeren of highlighten. Is uw bedrijf dus bijvoorbeeld verhuisd naar een nieuwe locatie, of hebt u belangrijke prijswijzigingen doorgevoerd? Dan kan u die gegevens in meerdere prijsoffertes gemakkelijk in een keer wijzigen. Dat doet u door eerst in een Excelspreadsheet aan te geven wat u precies wilt veranderen. De Batch Replacer doet dan de rest.

Er is overigens ook een specifieke Batch Replacer voor Excel en eentje voor PowerPoint beschikbaar. Ze zijn stuk voor stuk gratis. Om van deze tools gebruik te kunnen maken, moet u wel eerst het ‘moederprogramma’ Useful File Utilities installeren.

Doe meer met uw foto’s

Als u foto’s met een digitaal toestel neemt, dan krijgen die doorgaans nietszeggende bestandsnamen van het type ‘img-#####. jpg’ toegewezen. Vervelend dus om daarna – wanneer u ze naar uw pc hebt overgezet – de juiste terug te vinden. Uiteraard kan u ze in Windows Explorer stuk voor stuk herbenoemen via de rechtermuisknop. Het kan echter ook makkelijker, bijvoorbeeld met de Advanced Batch Converter. Hiermee kan u aangeven hoe de nieuwe bestandsnamen er uit moeten zien door een eigen tekst in te geven en ze automatisch te laten nummeren (bijvoorbeeld ‘toonzaal001. jpg’, ‘toonzaal002. jpg’, enzovoort). Leuk is dat u ook grafische effecten – resize, rotate, watermarks, color enhancements – kan laten toepassen op meerdere foto’s tegelijk. En daarnaast is het mogelijk om ze gezamenlijk te converteren naar een ander formaat, zoals bmp, gif en zelfs pdf. De businessversie van dit programma kost wel zo’n 55 euro (u kan het eerst gratis uitproberen gedurende dertig dagen).

Gratis, maar wel beperkter, kan dit ook: met ARen. Met dit programma kan u de bestandsnaam van meerdere foto’s of grafische bestanden automatisch laten beginnen met de naam van de folder waarin ze zich bevinden en de datum. Maar u kan de samenstelling van de nieuwe namen ook volledig zelf bepalen. Handig is dat u met diezelfde tool eveneens gegevens van mp3’s kan wijzigen. We hebben het dan over de zogenaamde mp3-tags, die onder meer informatie over de artiest, de song en het album bevatten. Met ARen kan u de tags van meerdere mp3’s in een keer aanpassen. Dat kan overigens ook met het handige MP3 Rename: u sleept de liedjes naar de module en in geen tijd maakt u de tags én de namen overzichtelijk en consequent.

Voor uw website

Wellicht hebt u een eigen website voor uw bedrijf. Wat als u bijvoorbeeld het emailadres op alle pagina’s moet aanpassen? Dat kan gemakkelijk met de algemene Batch Replacer. Maar er is ook de handige Batch Text Replacer Wizard. De verdere ontwikkeling en ondersteuning van deze tool werd wel een tijd geleden stopgezet, maar wij konden hem nog steeds downloaden via het Duitse WinTotal. Hiermee selecteert u gewoonweg in welke directory’s of in welke bestanden er tekst moet worden vervangen. Het programma past alle bestanden dan in een keer aan.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content