HOE SCANT U ONDERWEG?

Roel Van Espen medewerker Trends

Een krantenartikel, een foto of een offerte scannen: we doen het allemaal wel eens. Maar als u onderweg bent, hebt u wellicht geen scanner op zak. Gelukkig bestaan er kleine pennen met een ingebouwde scanfunctie.

De DocuPen R700 werd ontwikkeld door het Amerikaanse Planon System Solutions. Het is een draagbare scanner in de vorm van een lange pen: de lengte komt overeen met de breedte van een A4-blad (21,6 centimeter). Door de DocuPen langzaam over een vel papier te schuiven, scant u het in. Dat kan zowel voor tekst als voor afbeeldingen, foto’s, grafieken enzovoort. Alles wordt opgeslagen in het geheugen van de DocuPen. Dat geheugen heeft een standaardcapaciteit van 2 MB: afhankelijk van de ingestelde resolutie (100 of 200 dpi) en het aantal afbeeldingen is dat goed voor de opslag van een honderdtal pagina’s. Let wel, deze pen scant alleen in zwart-wit. Neemt u daar geen genoegen mee, dan is er ook de DocuPen RC800. Dat is een heuse kleurenscanner met een geheugen van 8 MB en met instelbare resoluties tussen 100 en 400 dpi.

De DocuPen werkt volledig autonoom, dankzij een herlaadbare lithium-ionbatterij. Als u de gescande pagina’s naar uw computer wilt overzetten, dan kan dat via een USB-connectie. Handig daarbij is dat de batterij dan tegelijkertijd opgeladen wordt. Zodra de gescande teksten zich op uw pc of laptop bevinden, kunt u er de bijgeleverde OCR-software (optical character recognition) op loslaten. Die maakt het mogelijk om ze te bewerken in een tekstverwerker zoals Microsoft Word. De DocuPen R700 vonden wij voor sterk uiteenlopende prijzen: tussen 150 en 215 euro. Voor de duurdere RC800 moesten we tussen 280 en 350 euro ophoesten. Ze wegen allebei hooguit 57 gram.

Digitale markeerstift

Een alternatief is de C-Pen van C-Device. Deze pen is een stuk korter dan de DocuPen (zo’n 14 centimeter), maar is met 80 gram wel wat zwaarder. Ze lijkt wat op een gewone markeerstift en is louter ontwikkeld om tekst te scannen – dus geen foto’s of afbeeldingen. Met de punt van de C-Pen moet u over de tekst bewegen – net alsof u die zou markeren met een stift. Een volledig document in één beweging digitaliseren – zoals dat kan met de DocuPen – behoort dus niet tot de mogelijkheden. Het vergt dan ook wat oefening om de pen recht en in een gelijkmatig tempo over een regel te bewegen.

De goedkoopste versie is de C-Pen 20 (120 euro), maar die kunt u alleen gebruiken wanneer ze via USB aan een pc of laptop verbonden is. De C-Pen C600 is dubbel zo duur (240 euro), maar werkt volledig onafhankelijk dankzij oplaadbare batterijen. Het interne geheugen hiervan bedraagt 4 MB, en bovendien is er een flashgeheugen van 6 MB voorzien. Die gezamenlijke capaciteit laat u volgens de fabrikant maar liefst 1500 pagina’s tekst opslaan.

De grotere broer – de C-Pen C800 (335 euro), met 4 MB plus 8 MB – is zelfs goed voor 2000 pagina’s. Wilt u de tekst nadien naar uw computer verhuizen, dan kan dat draadloos (via infrarood) of via een kabeltje (helaas uitsluitend via de seriële poort en niet via het snellere USB). Handig vonden wij de ingebouwde vertaalfunctie (via digitale woordenboeken die u kunt opladen in de C-Pen).

Van eigen bodem

Vergelijkbaar én van Belgische makelij is de IRISPen Express. Deze scanpen kost 152 euro. De meegeleverde OCR-software herkent 55 verschillende talen. Wilt u daarbovenop een vertaalfunctie, dan kiest u beter voor de IRISPen Translator Express (182 euro). De Executive-versie (202 euro) laat zelfs toe om handgeschreven cijfers (geen letters) te scannen. Helaas werkt geen enkele IRISPen autonoom: ze heeft geen intern geheugen, en moet dus steeds via een kabeltje verbonden zijn met een pc of laptop.

PENNEN DIE SCANNEN

DocuPen (http://www.docupen.com): werkt autonoom, scant tekst en afbeeldingen, een volledig A4-blad in één keer.

C-Pen (http://www.cpen.com): werkt autonoom (duurdere versies), scant alleen tekst, regel per regel.

IRISPen Express (http://www.irislink.com): werkt niet autonoom, scant tekst en eventueel ook handgeschreven cijfers, regel per regel.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content