Goed nieuws voor Brussel en het Pajottenland, en voornamelijk Sint-Jans-Molenbeek, met de brouwerij Belle-Vue als zwaartepunt. De bieren Lambiek, Geuze-Lambiek, Geuze, Faro en fruitbieren op basis van lambiek, mogen voortaan een Europees label op hun flessenhals kleven. De typisch Brusselse streekbieren horen nu tot het selecte clubje met een " specificitei...

Goed nieuws voor Brussel en het Pajottenland, en voornamelijk Sint-Jans-Molenbeek, met de brouwerij Belle-Vue als zwaartepunt. De bieren Lambiek, Geuze-Lambiek, Geuze, Faro en fruitbieren op basis van lambiek, mogen voortaan een Europees label op hun flessenhals kleven. De typisch Brusselse streekbieren horen nu tot het selecte clubje met een " specificiteitscertificering", zoals bepaald in de EU-verordening 2082/92. De producten op die lijst worden op een traditionele manier gemaakt. Niet iedereen kan voortaan zomaar beweren de Brusselse speciale bieren te brouwen. Wie ze op de markt wil brengen, moet zich houden aan de specifieke recepten en brouwprocédés. "De traditionele productie krijgt op die manier meerwaarde," weet Jan De Brabandere, woordvoerder van de Confederatie der Brouwerijen van België ( CBB). "Tien jaar geleden gooide Japan lambiek op de markt. Maar die werd niet gemaakt in het Brusselse." Lambieken zijn bieren van spontane gisting. Twee microbestanddelen, noodzakelijk voor de gisting, komen enkel voor in het Brusselse en het Pajottenland: de Brettanomyces Bruxellensis en/of Lambicus. Ook de zuurtegraad, de kleur, de bitterheid, zijn voortaan aan specifieke criteria onderworpen. De kriek moet minimaal 10, en maximaal 25% geconcentreerd kriekensap uit Krieken van Schaarbeek bevatten. De lambiek moet minimaal één jaar rijpen in houten vaten. "Dat kan problemen geven voor de kleinere brouwerijen, die zwaar zullen moeten investeren in nieuwe opslagruimten," bedenkt Jan De Brabandere. Aan de kar voor de Europese erkenning trokken elf brouwerijen, waarbij Bell-Vue (en moeder Interbrew), Lindemans, St-Jacobin. "De erkenning is er eindelijk. Beter laat dan nooit," zucht woordvoerder Jan Coucke van Interbrew. "Het Europees label is een schitterend verhaal. De Belgische brouwers hebben te laat aan export gedacht. Maar als je internationaal gaat, moet je zaken beschermen." Interbrew torent boven de andere Geuze- en Kriek-brouwers uit, met een jaarlijkse productie van 200.000 hectoliter. Op een totale productie in België van zes miljoen hectoliter voor de Leuvense biergigant, is dat vrij beperkt. "Maar de speciaalbieren zijn in België al goed voor een kwart van onze business. En het buitenland gaat volgen," weet Jan Coucke. In Frankrijk is de Geuze-variant La Bécasse een sterke stijger.