Er waren ook winnaars

Het eerste kwartaal van 2001 was een rampperiode voor de beurzen. Het bloedbad was echter niet algemeen, want enkele geluksvogels konden ondanks de beursmalaise toch met fors hogere koersen uitpakken.

De Dow Jones verloor over de eerste drie maanden van dit jaar 9% van zijn waarde. Bij de Standard & Poor’s 500 liep het verlies op tot 13%. De grootste verliezer was uiteraard de Nasdaq, die 27% moest prijsgeven. Maar verschillende grote aandelen slaagden erin om de trend te breken. Telefoonreus AT&T boekte een winst van 27%, Microsoft kon een kwart aan de koers toevoegen. Ook een aandeel als Philip Morris stond op 31 maart 2001 bijna 10% hoger dan op 31 december 2000. De vijf sterkste stijgers deden het echter nog veel beter.

1. Advanced Micro Devices

De koers van chipmaker Advanced Micro Devices is in de loop van het eerste kwartaal ruimschoots verdubbeld. Toegegeven: het aandeel had in de herfst van 2000 bijzonder slecht gepresteerd. Ondanks het opmerkelijke herstel noteert de koers nog steeds tegen een koerswinstverhouding van minder dan 10. De prestatie van AMD steekt schril af tegen die van Intel. Met de nieuwe Athlon-chips heeft AMD op technologisch gebied een voorsprong genomen op de belangrijke concurrenten.

2. Dillard’s

De koers van distributieketen Dillard’s steeg op kwartaalbasis met 86%. Het bedrijf kondigde opnieuw een programma ter inkoop van eigen aandelen aan. Daarmee is een bedrag van 200 miljoen dollar gemoeid. Bovendien bouwde Dillard’s ook de schulden af, waardoor het minder intresten moet gaan betalen. De winst per aandeel zal dit jaar dan ook 0,20 dollar hoger uitkomen. De koers van Dillard’s bereikte de bodem in de herfst van 2000. Het aandeel noteert nu in de buurt van de jaarpiek. De koers-winstverhouding bedraagt momenteel ongeveer 20.

3. Kmart

Ook Kmart is, toevallig of niet, actief in de distributiesector. Wie op 1 januari de aandelen kocht, realiseerde op 31 maart een meerwaarde van 79%. Die forse stijging werd ingegeven door de hoop op een turnaround wegens de komst van een nieuwe voorzitter.

4. Compuware

Het bedrijf is gespecialiseerd in software en IT-dienstverlening. Over de afgelopen twaalf maanden was de koers van dit aandeel teruggevallen van een piek op 22 dollar tot iets boven de 5,50 dollar. Over het eerste kwartaal slaagde het aandeel erin om een sprong van 60% te maken.

5. Apple Computer

Een verrassende stijger was ongetwijfeld Apple Computer, want de zaken bij het bedrijf van Steve Jobs gaan niet echt goed. Het aandeel heeft daar al een hoge prijs voor betaald, want de beurskoers viel het voorbije jaar terug van 70 naar minder dan 15 dollar. Die bodem werd in de herfst van 2000 bereikt, waarna de beurs Apple als oververkocht ging beschouwen. Tijdens het eerste kwartaal mocht de koers daarom 55% hoger gaan. De kwartaalcijfers moeten tonen of die stijging gerechtvaardigd is. Wall Street heeft er inmiddels al een voorschot op genomen dat Steve Jobs de zaken bij Apple weer zal rechtzetten.

Jos Sterk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content