DISCRETIE VAN DE ZEVENDE GENERATIE

© JENS CLAESSENS

Het Autosalon, dat dit weekend de deuren opent, maakt het jaar nu al goed voor marktleider D’Ieteren. Aan het hoofd van het beursgenoteerde familiebedrijf neemt Nicolas D’Ieteren de fakkel over van zijn vader Roland.

Discretie is het levensmotto van de familie D’Ieteren. In de vijftig jaar dat Roland D’Ieteren (75) actief was in de familiale onderneming, liet hij zich nooit verleiden tot een interview. Zijn zoon Nicolas, die in juni na de algemene vergadering van de aandeelhouders zijn vader opvolgt als voorzitter van de raad van bestuur, houdt die traditie in stand: hij weigerde elke medewerking aan dit portret. Een journalist van de zakenkrant L’Echo probeerde het via een bericht op zijn antwoordapparaat. Toen hij enkele dagen later nog eens belde, was de boodschap veranderd: “Spreek geen boodschap in, want ik gebruik dit antwoordapparaat niet.”

Strategische rol

Roland D’Ieteren kwam in 1975 plots aan het roer van de autodistributeur, nadat zijn vader Pierre was omgekomen in een auto-ongeval. Nicolas, de enige zoon van Roland en de zevende generatie in het familiale bedrijf, kon zich in alle luwte voorbereiden op de voorzittersrol. Hij studeerde economie in Londen en Singapore (Insead), en deed praktijkervaring op bij Bentley in Duitsland en Porsche in Oostenrijk. Hij was twee jaar financieel directeur van een afdeling van de Franse energiereus Total in Groot-Brittannië. In 2005 werd hij bestuurder bij D’Ieteren, in 2014 vicevoorzitter. Langzaam leerde hij de finesses van het vak.

Nicolas kwam samen met zijn neef Olivier Périer (45) aan boord bij D’Ieteren. Olivier, van opleiding een architect, is de zoon van Catheline, de zus van Roland. De twee familiale takken controleren samen 57 procent van de beursgenoteerde groep. Een intimus van de familie benadrukt de goede verstandhouding tussen de twee neven. Rivaliteit tussen beiden is er niet, en ze hadden nooit de ambitie om CEO te worden. Olivier wordt een zeer goede architect genoemd, en dat is de spil van zijn leven.

De intimus zag Nicolas het voorbije decennium groeien in zijn rol als bestuurder. Uiteraard is hij anders dan zijn vader, maar geldt dat niet voor elke nieuwe generatie? Anders dan Roland houdt Nicolas zich nadrukkelijk afzijdig van de dagelijkse operaties bij D’Ieteren. In het verleden werd de CEO vaak meteen ook de voorzitter, vandaag – ook door de toenemende regelgeving en de codes van deugdelijk bestuur – is dat anders.

De raad van bestuur heeft een strategische rol. De benoeming van Nicolas D’Ieteren werd unaniem goedgekeurd, ook door de onafhankelijke bestuurders.

Geen autofreak

Nog een duidelijk verschil van de nieuwe generatie: Nicolas is geen autofreak. Hij denkt wat breder dan zijn vader over mobiliteit en de rol die de auto daarin speelt. Roland is nog altijd op elk auto-event prominent aanwezig. Nicolas doet dat minder, maar hij nam wel deel aan National Classic Tour, een vierdaagse wedstrijd voor oldtimers. Nogal wat bekende Vlaamse zakenlui nemen daar ook aan deel, onder wie Marc Coucke, Christian Dumolin (Koramic), leden van de jeneverfamilie Filliers en Michel Tilmant (ex-ING). “Ja, de familie D’Ieteren is heel discreet”, zegt Kiki Bruyns, de organisator van de National Classic Tour. “En nee, ik ga er niets over zeggen. Ze zijn heel goede vrienden. Die vriendschap wil ik respecteren.”

Slechts één keer gaf Nicolas D’Ieteren een inkijk in zijn privéleven. In september 2015 stapte hij in het huwelijksbootje in Yvoir, aan de Maas. “Het huwelijk van het decennium”, omschreven de lokale media het spraakmakende feest. De priester van dienst was Tommy Scholtes, de woordvoerder van de Belgische bisschoppenconferentie. “Nee, ik geef geen commentaar”, antwoordt hij.

Het centrum van Yvoir was op de dag van het huwelijk grotendeels afgesloten voor de ceremonie. De 100 meter van het gemeentehuis naar de parochiekerk werd per koets afgelegd. Later ging het richting Ferme du Tricointe, de riante herenhoeve in Yvoir op de schilderachtige heuvels boven de Maas, die in 2013 door de familie werd gekocht. Het pand staat voor 5,6 miljoen euro in de boeken. Een peulschil voor de grootaandeelhouder achter D’Ieteren, want zijn patrimoniale vennootschap Nayarit Participations ontving de voorbije drie boekjaren ruim 41 miljoen euro aan dividenden.

WOLFGANG RIEPL, ILLUSTRATIE JENS CLAESSENS

“Ja, de familie D’Ieteren is heel discreet. En nee, ik ga er niets over zeggen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content