De Amerikaanse oversteek

De Europese Centrale Bank (ECB) is vorige week de Rubicon overgestoken, zoals verwacht en verhoopt. Het inkoopprogramma van overheidsobligaties omvat 60 miljard EUR per maand, minstens tot september 2016, of in totaal ruim boven 1000 miljard EUR. De marktreactie was erg positief voor de aandelenmarkten. Het was een soort van bevrijding na vele maanden van welles-nietes rond de kwantitatieve versoepeling en een trigger voor de Europese aandelenmarkten. Vorige week was dan ook de beste week voor de Europese beurzen van het afgelopen jaar.

De nochtans gevreesde overwinning van het uiterst linkse Syriza van voorzitter Alexis Tsipras in de Griekse parlementsverkiezingen kon het optimisme rond de ECB-bazooka nauwelijks temperen. De markt lijkt ervan overtuigd dat de nieuwbakken regering van Tsipras en Europa wel tot een compromis moeten komen, omdat een Grexit voor beide partijen te grote risico’s inhoudt. Ook daarom was het belangrijk dat de ‘quantitative easing’ (QE) werd aangekondigd voordat Syriza kon zegevieren.

Het is nu zaak de Griekse kwestie op een verstandige manier aan te pakken en geen grote tegenstellingen – een Duitse versus een Franse as – naar boven te laten komen. Want dat kan uiteraard wel een hak in de Europese koerswinsten van 2015 zetten. Verwacht trouwens niet dat de klim in het ritme van vorige week zal aanhouden. Er komt hoe dan ook meer volatiliteit.

Volg de kapitaalstromen

De Angelsaksische investeringsbanken hebben er maanden, zo niet jaren op aangedrongen dat de ECB de Federal Reserve, de Bank of England en de Bank of Japan zou volgen met een kwantitatieve verruimingsoperatie. Die hebben nu ook hun zin gekregen. Het voorbije jaar hebben ze zich zeer kritisch uitgelaten over de ECB en de ongeloofwaardigheid van Mario Draghi, die een gebrek aan helderheid en rechtlijnigheid in zijn communicatie werd verweten.

Critici beweren uiteraard dat de ECB plat op haar buik gaat voor de banken en de investeringsbanken, die nu flinke winsten ruiken in Europa. Maar de Europese aandelenbelegger is ermee gebaat. In die zin dat de ingreep een verdere verschuiving in de kapitaalstromen kan veroorzaken, waarbij Angelsaksische investeerders willen meeprofiteren van een nieuw QE-verhaal. We mogen niet vergeten dat het Amerikaanse verhaal op dat gebied al achter de rug is. De gemiddelde Amerikaanse indexwaarde wordt 25 à 30 % hoger gewaardeerd dan een gemiddelde Europese indexwaarde. Mede daardoor is de Amerikaanse Standard&Poor’s500-index sinds de bodem van het voorjaar van 2009 al 80 % meer gestegen dan de Stoxx600-index.

De Amerikaanse oversteek naar Europa en vooral naar Europese aandelen kan ervoor zorgen dat de tendens die we in de eerste maand van het jaar zien – Europa doet het 6 à 7 % beter dan Wall Street – zich zal doorzetten. Een trend die zowat iedereen al vorig jaar had verwacht, kan zich dan mogelijk in nog sterkere mate dit jaar doorzetten. Kies Europa boven Verenigde Staten, blijft een van onze accenten voor 2015.

EUROPA BLIJFT EEN VAN ONZE ACCENTEN VOOR 2015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content