Aedifica heeft begin dit jaar een Duitse dochtervennootschap opgericht. De gereglementeerde vastgoedgvennootschap onderstreept daarmee haar ambities op de Duitse markt. In december 2014 kocht Aedifica in Duitsland al een complex met assistentiewoningen en een portefeuille van acht rustoorden. De Duitse eigendommen van Aedifica zijn zo'n 100 miljoen euro waard of bijna 11 procent van zijn portefeuille.

Ook Belgiës grootste gereglementeerde vastgoedvennootschap, Cofinimmo, richt haar pijlen op het Duitse zorgvastgoed. In Baden-Baden kocht Cofinimmo onlangs een revalidatiekliniek met een investeringswaarde van 10,9 miljoen euro. Het is voorlopig het enige Duitse actief in de zorgportefeuille van Cofinimmo, maar Sébastien Berden, hoofd van de afdeling healthcare bij Cofinimmo, laat er geen twijfel over bestaan dat er nog acquisities volgen in Duitsland. "Die markt vertoont gelijkenissen met de Belgische situatie van tien jaar geleden", zegt hij.

Dure Belgische markt

Groei en consolidatie kenmerkten die Belgische markt van tien jaar geleden. Een sprekend voorbeeld is Armonea, dat ontstond uit de fusie van de seniorie-uitbater Restel Residence en de rusthuisgroep Van den Brande. De fusiegroep beheert nu meer dan zestig woonzorgcentra en serviceresidenties in ons land. "De groei van groepen zoals Armonea, is ook onze groei geweest", stelt Berden. "Er waren complementaire belangen."

Maar intussen hebben andere types investeerders, zoals verzekeraars en familiale beleggingsvennootschappen, hun intrede gedaan en zij beconcurreren de zuivere vastgoedinvesteerders. "De Belgische markt is heel matuur, met professionele huurders, standaardcontracten, uitgewerkte regelgeving enzovoort", analyseert Berden. "Dat heeft de drempel verlaagd. De Belgische markt is daardoor minder aantrekkelijk voor ons, want de concurrentie tussen al die investeerders drijft de prijzen op."

En dus speuren Aedifica en Cofinimmo almaar vaker over de Belgische grens naar geschikte panden en partners. De geografische diversificatie wordt ook een noodzaak, meent Stefaan Gielens, CEO van Aedifica. Want, zegt hij, "de consolidatie in de zorgsector zet stilaan door naar een Europees niveau."

Het volledige artikel leest u in de vastgoedrubriek van Trends van 26 februari.

Aedifica heeft begin dit jaar een Duitse dochtervennootschap opgericht. De gereglementeerde vastgoedgvennootschap onderstreept daarmee haar ambities op de Duitse markt. In december 2014 kocht Aedifica in Duitsland al een complex met assistentiewoningen en een portefeuille van acht rustoorden. De Duitse eigendommen van Aedifica zijn zo'n 100 miljoen euro waard of bijna 11 procent van zijn portefeuille. Ook Belgiës grootste gereglementeerde vastgoedvennootschap, Cofinimmo, richt haar pijlen op het Duitse zorgvastgoed. In Baden-Baden kocht Cofinimmo onlangs een revalidatiekliniek met een investeringswaarde van 10,9 miljoen euro. Het is voorlopig het enige Duitse actief in de zorgportefeuille van Cofinimmo, maar Sébastien Berden, hoofd van de afdeling healthcare bij Cofinimmo, laat er geen twijfel over bestaan dat er nog acquisities volgen in Duitsland. "Die markt vertoont gelijkenissen met de Belgische situatie van tien jaar geleden", zegt hij.Groei en consolidatie kenmerkten die Belgische markt van tien jaar geleden. Een sprekend voorbeeld is Armonea, dat ontstond uit de fusie van de seniorie-uitbater Restel Residence en de rusthuisgroep Van den Brande. De fusiegroep beheert nu meer dan zestig woonzorgcentra en serviceresidenties in ons land. "De groei van groepen zoals Armonea, is ook onze groei geweest", stelt Berden. "Er waren complementaire belangen."Maar intussen hebben andere types investeerders, zoals verzekeraars en familiale beleggingsvennootschappen, hun intrede gedaan en zij beconcurreren de zuivere vastgoedinvesteerders. "De Belgische markt is heel matuur, met professionele huurders, standaardcontracten, uitgewerkte regelgeving enzovoort", analyseert Berden. "Dat heeft de drempel verlaagd. De Belgische markt is daardoor minder aantrekkelijk voor ons, want de concurrentie tussen al die investeerders drijft de prijzen op."En dus speuren Aedifica en Cofinimmo almaar vaker over de Belgische grens naar geschikte panden en partners. De geografische diversificatie wordt ook een noodzaak, meent Stefaan Gielens, CEO van Aedifica. Want, zegt hij, "de consolidatie in de zorgsector zet stilaan door naar een Europees niveau." Het volledige artikel leest u in de vastgoedrubriek van Trends van 26 februari.