Het optimisme heeft de bovenhand in de nieuwe Emerging Trends in Real Estate Europe.

Dat jaarlijkse rapport van Urban Land Institute en PwC vat de verwachtingen en de inzichten van 500 beslissingsnemers uit de Europese vastgoedsector samen. Het vertrouwen van de vastgoedprofessionals blijkt vooral voort te komen uit de grote beschikbaarheid van kapitaal. De vastgoedmarkten worden opnieuw overspoeld met geld, en dat drijft de waarderingen op. Vooral dan vanuit Azië en richting zogenoemde gateway-steden als Londen, Parijs, Milaan en Berlijn. Het komt erop neer dat fondsmanagers op een berg cash zitten die ze moeten investeren, stelt een bankier.

De respondenten zijn zich ook bewust van de risico's die daarmee samengaan, vooral omdat de waardetoename van het vastgoed zelden gerelateerd is een toegenomen vraag op de gebruikersmarkt. Op veel markten blijft de ontwikkeling van de huurprijzen dan ook achter op de waardeontwikkeling. Twee derde van de ondervraagden is van mening dat de klassieke vastgoedsegmenten en -producten te duur zijn.

Goedkoop Berlijn

Gevraagd naar hun favoriete steden voor vastgoedinvesteringen in 2015, zetten de vastgoedprofessionals Berlijn op de eerste plaats. Berlijn combineert volgens de experts relatief goedkoop vastgoed met aantrekkelijke ontwikkelingsmogelijkheden. Op de vierde plaats staat nog een Duitse stad: Hamburg. München, het nummer één van 2014, is weggezakt naar de elfde plaats. Opvallend: in de top vijf staan met Dublin, Madrid en Athene ook drie steden die zwaar werden getroffen door de financiële crisis. Brussel komen we pas tegen op de 21ste plaats, maar dat is wel twee posities hoger dan in 2014.

Het optimisme heeft de bovenhand in de nieuwe Emerging Trends in Real Estate Europe.Dat jaarlijkse rapport van Urban Land Institute en PwC vat de verwachtingen en de inzichten van 500 beslissingsnemers uit de Europese vastgoedsector samen. Het vertrouwen van de vastgoedprofessionals blijkt vooral voort te komen uit de grote beschikbaarheid van kapitaal. De vastgoedmarkten worden opnieuw overspoeld met geld, en dat drijft de waarderingen op. Vooral dan vanuit Azië en richting zogenoemde gateway-steden als Londen, Parijs, Milaan en Berlijn. Het komt erop neer dat fondsmanagers op een berg cash zitten die ze moeten investeren, stelt een bankier.De respondenten zijn zich ook bewust van de risico's die daarmee samengaan, vooral omdat de waardetoename van het vastgoed zelden gerelateerd is een toegenomen vraag op de gebruikersmarkt. Op veel markten blijft de ontwikkeling van de huurprijzen dan ook achter op de waardeontwikkeling. Twee derde van de ondervraagden is van mening dat de klassieke vastgoedsegmenten en -producten te duur zijn. Gevraagd naar hun favoriete steden voor vastgoedinvesteringen in 2015, zetten de vastgoedprofessionals Berlijn op de eerste plaats. Berlijn combineert volgens de experts relatief goedkoop vastgoed met aantrekkelijke ontwikkelingsmogelijkheden. Op de vierde plaats staat nog een Duitse stad: Hamburg. München, het nummer één van 2014, is weggezakt naar de elfde plaats. Opvallend: in de top vijf staan met Dublin, Madrid en Athene ook drie steden die zwaar werden getroffen door de financiële crisis. Brussel komen we pas tegen op de 21ste plaats, maar dat is wel twee posities hoger dan in 2014.