De ZEW-index, die de verwachtingen van analisten en investeerders voor de economische ontwikkelingen in de komende zes maanden peilt, klokte in december af op 34,9 tegenover 11,5 in november. Economen gepolst door het persagentschap hielden rekening met een geringere stijging tot 20.

Het ZEW-instituut uit Mannheim noteerde in december overigens een tweede stijging van het vertrouwen op rij. De index komt daarmee op het hoogste peil sinds mei van dit jaar.

Ook de huidige conditie van de Duitse economie wordt door analisten en investeerders positiever ingeschat dan de voorbije maand. Die deelindex nam in december toe met 6,7 punten tot 10,0 punten.

'De stijging heeft te maken met gunstige economische omstandigheden, zoals de zwakke euro en de lage prijs van ruwe olie', luidt het in Mannheim. Ook de recente Duitse exportcijfers luidden een positieve trend in.

"Toch moeten we ons ervan bewust zijn dat het huidige optimisme wordt gevoed door factoren die kunnen veranderen, mogelijk zelfs op korte termijn", waarschuwt ZEW-topman Clemens Fuest. (BO)

De ZEW-index, die de verwachtingen van analisten en investeerders voor de economische ontwikkelingen in de komende zes maanden peilt, klokte in december af op 34,9 tegenover 11,5 in november. Economen gepolst door het persagentschap hielden rekening met een geringere stijging tot 20.Het ZEW-instituut uit Mannheim noteerde in december overigens een tweede stijging van het vertrouwen op rij. De index komt daarmee op het hoogste peil sinds mei van dit jaar.Ook de huidige conditie van de Duitse economie wordt door analisten en investeerders positiever ingeschat dan de voorbije maand. Die deelindex nam in december toe met 6,7 punten tot 10,0 punten. 'De stijging heeft te maken met gunstige economische omstandigheden, zoals de zwakke euro en de lage prijs van ruwe olie', luidt het in Mannheim. Ook de recente Duitse exportcijfers luidden een positieve trend in."Toch moeten we ons ervan bewust zijn dat het huidige optimisme wordt gevoed door factoren die kunnen veranderen, mogelijk zelfs op korte termijn", waarschuwt ZEW-topman Clemens Fuest. (BO)