Pierre Winand waakt al zeven jaar over de kas bij bpost. Met een diploma economische wetenschappen op zak begon de 47-jarige Luikenaar zijn carrière in de audit bij KPMG.
Tien jaar later trok hij naar Interbrew, waar hij financiële functies uitoefende in België en in het buitenland. Hij schopte het tot vicepresident Financiën voor West-Europa. Een headhunter haalde hem naar De Post, later bpost.

Dankzij de financiële discipline die Winand wist in te voeren in alle geledingen van de onderneming, zijn de financiën van bpost nu weer in orde. Meer zelfs: sinds hij aantrad, is de rendabiliteit elk jaar verbeterd en dat ondanks de crisis en het dalende volume van de postzendingen. Resultaat: als men winstgevendheid als criterium neemt, dan zit bpost nu in het koppeloton van Europa.

Winand, een Franstalige die ook uitstekend Nederlands en Engels spreekt, ziet er niet uit als een klassieke bankier. Hij draagt geen das en is direct en rechtdoorzee. "Kaderleden die zijn kantoor binnenkomen, doen er goed aan om een deugdelijk dossier bij te hebben, want hij herkent snel de zwakke punten en de lacunes in elk rapport", zegt een van de directeurs van de onderneming. De presentaties over de resultaten die hij voor de kaderleden geeft, gaan nooit onopgemerkt voorbij, want hij zorgt altijd wel voor een vleugje humor.

"Hij beheerst alle spitstechnologie van het financieel beheer", verklaarde topman Johnny Thijs bij zijn aanstelling. Hij heeft bovendien een solide ervaring opgedaan in een grote onderneming en in een Belgische en internationale context. Dat is een belangrijke troef voor ons ontwikkelingsproces."

Winand heeft zijn baas niet teleurgesteld. Die zegt zonder meer dat hij "de beste CFO van België" is. (S.V.)

Pierre Winand waakt al zeven jaar over de kas bij bpost. Met een diploma economische wetenschappen op zak begon de 47-jarige Luikenaar zijn carrière in de audit bij KPMG. Tien jaar later trok hij naar Interbrew, waar hij financiële functies uitoefende in België en in het buitenland. Hij schopte het tot vicepresident Financiën voor West-Europa. Een headhunter haalde hem naar De Post, later bpost. Dankzij de financiële discipline die Winand wist in te voeren in alle geledingen van de onderneming, zijn de financiën van bpost nu weer in orde. Meer zelfs: sinds hij aantrad, is de rendabiliteit elk jaar verbeterd en dat ondanks de crisis en het dalende volume van de postzendingen. Resultaat: als men winstgevendheid als criterium neemt, dan zit bpost nu in het koppeloton van Europa. Winand, een Franstalige die ook uitstekend Nederlands en Engels spreekt, ziet er niet uit als een klassieke bankier. Hij draagt geen das en is direct en rechtdoorzee. "Kaderleden die zijn kantoor binnenkomen, doen er goed aan om een deugdelijk dossier bij te hebben, want hij herkent snel de zwakke punten en de lacunes in elk rapport", zegt een van de directeurs van de onderneming. De presentaties over de resultaten die hij voor de kaderleden geeft, gaan nooit onopgemerkt voorbij, want hij zorgt altijd wel voor een vleugje humor. "Hij beheerst alle spitstechnologie van het financieel beheer", verklaarde topman Johnny Thijs bij zijn aanstelling. Hij heeft bovendien een solide ervaring opgedaan in een grote onderneming en in een Belgische en internationale context. Dat is een belangrijke troef voor ons ontwikkelingsproces." Winand heeft zijn baas niet teleurgesteld. Die zegt zonder meer dat hij "de beste CFO van België" is. (S.V.)