Het leven in de eurozone is in februari gemiddeld 2 procent duurder geworden, blijkt uit een eerste, snelle raming van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Analisten hadden verwacht dat de inflatie de 2 procent zou bereiken. In januari bedroeg die 1,8 procent. De druk op de prijzen is vooral het gevolg van de duurdere olie. Energie was in februari maar liefst 9,2 procent duurder dan vorig jaar. Maar ook voeding werd 2,5 procent duurder.

Eurostat
© Eurostat

De Europese Centrale Bank (ECB) hanteert als beleidsdoelstelling een cijfer van net onder de 2 procent. Het blijft afwachten hoe ECB-voorzitter Mario Draghi de stijgende inflatie in de eurozone zal interpreteren.

Tot nu toe vond Draghi de onderliggende prijsdruk niet duurzaam genoeg om het beleid aan te passen. Vanuit Duitsland neemt de druk echter toe om het monetaire beleid te verstrakken.

Het leven in de eurozone is in februari gemiddeld 2 procent duurder geworden, blijkt uit een eerste, snelle raming van het Europese statistiekbureau Eurostat. Analisten hadden verwacht dat de inflatie de 2 procent zou bereiken. In januari bedroeg die 1,8 procent. De druk op de prijzen is vooral het gevolg van de duurdere olie. Energie was in februari maar liefst 9,2 procent duurder dan vorig jaar. Maar ook voeding werd 2,5 procent duurder. De Europese Centrale Bank (ECB) hanteert als beleidsdoelstelling een cijfer van net onder de 2 procent. Het blijft afwachten hoe ECB-voorzitter Mario Draghi de stijgende inflatie in de eurozone zal interpreteren. Tot nu toe vond Draghi de onderliggende prijsdruk niet duurzaam genoeg om het beleid aan te passen. Vanuit Duitsland neemt de druk echter toe om het monetaire beleid te verstrakken.