Eind vorige maand klapte een ex-stewardess van Ryanair uit de biecht over de povere verloning bij de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij. Meer zelfs, ze schreef er een boek over. Wat blijkt? In het begin verdiende de stewardess amper 800 euro per maand, waarbij vluchtpremie 's en commissies op de verkoop van producten in het vliegtuig kwamen, wat in het beste geval 400 euro extra opleverde. Geen vetpot dus, verre van, maar Ryanair zelf ontkende verdere aantijgingen over niet-betaalde uren en bedenkelijke arbeidsomstandigheden.

Het is overigens niet de eerste keer dat de Ierse prijsbreker van Michael O'Leary in opspraak komt door onthullingen van het personeel.

Dat was bijvoorbeeld eerder al het geval met een piloot van Ryanair, die in de zomer van 2013 ontslagen werd nadat hij in een Brits televisieprogramma kritiek had geuit op de veiligheidscultuur binnen de luchtvaartmaatschappij. De ervaren piloot - een zekere John Goss - had verklaard dat hij een brief had gekregen van Ryanair, waarin stond dat hij te veel brandstof gebruikte.

Hoeveel verdient een piloot?

De Nederlandse krant NRC Handelsblad nam naar aanleiding van de prima financiële resultaten die de Ierse luchtvaartmaatschappij maandag bekendmaakte - hogere omzet, meer winst - het loon van de piloten bij Ryanair in kaart.

Per slot van rekening zijn het de piloten die het toestel in de lucht houden en datzelfde toestel veilig aan de grond zetten.

Hoeveel ze verdienen - in vergelijking met andere luchtvaartmaatschappijen - ziet u in onderstaande tabellen.

Jaarloon

Het basisloon van een co-piloot (first officer) bij Ryanair bedraagt 28.691 euro per jaar.

NRC
© NRC

Ter vergelijking: een co-piloot bij British Airways verdient 72.708 euro per jaar. Bij Lufthansa is dat 64.600 euro en bij KLM 48.762 euro. Enkel bij Air Asia ligt het jaarlon van een co-piloot met 11.688 euro lager dan dat bij Ryanair.

Jaarloon van een captain

Het toploon van een captain bij Ryanair bedraagt 85.000 euro per jaar.

NRC
© NRC

Ter vergelijking: een captain bij British Airways verdient 206.985 euro per jaar. Bij Lufthansa is dat 225.000 euro en bij KLM 256.718 euro. Enkel bij Air Asia ligt het jaarloon van een captain met 75.990 euro lager dan dat bij Ryanair.

Weinig piloten in vaste dienst

zzp'ers bij Ryanair, NRC
zzp'ers bij Ryanair © NRC

Voorts blijkt dat amper 34 procent van de piloten bij Ryanair in vast dienstverband vliegt. De overige piloten vliegen met een tijdelijk contract of onder het statuut van een uitzendkracht (19 procent) of dat van de zzp'er (28 procent). Zzp betekent voluit 'zelfstandige zonder personeel', een soort zelfstandigenstatuut. Die zogenoemde pay-to-fly-constructies staan bij bepaalde Europese politici ter discussie, omdat ze de veiligheid van de luchtvaart in het gedrang zouden brengen. Zzp'ers zouden door hun onzeker statuut namelijk minder geneigd zijn veiligheidsproblemen te melden.

(BO)

In een reactie meldt Ryanair dat piloten bij de Ierse luchtvaartmaatschappij meer dan 150.000 euro per jaar kunnen verdienen en 'allemaal van loonsverhogingen, gunstige roosters, snelle bevorderingen en ongeëvenaarde werkzekerheid kunnen genieten, op een moment dat andere luchtvaartmaatschappijen beloningen snijden en banen schrappen'. "Dat is waarom we een wachtlijst van meer dan 3.000 piloten hebben die bij Ryanair willen werken", luidt het.

Eind vorige maand klapte een ex-stewardess van Ryanair uit de biecht over de povere verloning bij de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij. Meer zelfs, ze schreef er een boek over. Wat blijkt? In het begin verdiende de stewardess amper 800 euro per maand, waarbij vluchtpremie 's en commissies op de verkoop van producten in het vliegtuig kwamen, wat in het beste geval 400 euro extra opleverde. Geen vetpot dus, verre van, maar Ryanair zelf ontkende verdere aantijgingen over niet-betaalde uren en bedenkelijke arbeidsomstandigheden.Het is overigens niet de eerste keer dat de Ierse prijsbreker van Michael O'Leary in opspraak komt door onthullingen van het personeel.Dat was bijvoorbeeld eerder al het geval met een piloot van Ryanair, die in de zomer van 2013 ontslagen werd nadat hij in een Brits televisieprogramma kritiek had geuit op de veiligheidscultuur binnen de luchtvaartmaatschappij. De ervaren piloot - een zekere John Goss - had verklaard dat hij een brief had gekregen van Ryanair, waarin stond dat hij te veel brandstof gebruikte. De Nederlandse krant NRC Handelsblad nam naar aanleiding van de prima financiële resultaten die de Ierse luchtvaartmaatschappij maandag bekendmaakte - hogere omzet, meer winst - het loon van de piloten bij Ryanair in kaart. Per slot van rekening zijn het de piloten die het toestel in de lucht houden en datzelfde toestel veilig aan de grond zetten. Hoeveel ze verdienen - in vergelijking met andere luchtvaartmaatschappijen - ziet u in onderstaande tabellen.Het basisloon van een co-piloot (first officer) bij Ryanair bedraagt 28.691 euro per jaar.Ter vergelijking: een co-piloot bij British Airways verdient 72.708 euro per jaar. Bij Lufthansa is dat 64.600 euro en bij KLM 48.762 euro. Enkel bij Air Asia ligt het jaarlon van een co-piloot met 11.688 euro lager dan dat bij Ryanair.Het toploon van een captain bij Ryanair bedraagt 85.000 euro per jaar.Ter vergelijking: een captain bij British Airways verdient 206.985 euro per jaar. Bij Lufthansa is dat 225.000 euro en bij KLM 256.718 euro. Enkel bij Air Asia ligt het jaarloon van een captain met 75.990 euro lager dan dat bij Ryanair.Voorts blijkt dat amper 34 procent van de piloten bij Ryanair in vast dienstverband vliegt. De overige piloten vliegen met een tijdelijk contract of onder het statuut van een uitzendkracht (19 procent) of dat van de zzp'er (28 procent). Zzp betekent voluit 'zelfstandige zonder personeel', een soort zelfstandigenstatuut. Die zogenoemde pay-to-fly-constructies staan bij bepaalde Europese politici ter discussie, omdat ze de veiligheid van de luchtvaart in het gedrang zouden brengen. Zzp'ers zouden door hun onzeker statuut namelijk minder geneigd zijn veiligheidsproblemen te melden.(BO)