‘Europese aandelen hebben de beste troeven’

© reuters

Ondanks een goed 2014 kunnen de beurzen hun klim toch nog voortzetten, verwachten analisten. De eerste renteverhoging in de Verenigde Staten zal belangrijke gevolgen hebben voor obligatiemarkten.

Wie naar de Amerikaanse beurzen kijkt, zou bijna vergeten dat zes jaar geleden de zwaarste financieel-economische crisis sinds de jaren dertig is uitgebroken. De Dow Jones Industrial Average sloot dit jaar al meer dan dertig keer op een absoluut record, en de koersstijging van de technologiebeurs Nasdaq bedraagt zelfs het dubbele. Amerikaanse aandelen worden voortgestuwd door het nog altijd zeer soepele monetaire beleid van de Federal Reserve en de goed draaiende Amerikaanse economie. Begin oktober leek een kentering in te zetten, maar de correctie was even kort als krachtig.

In Europa bleef het rustig, met als uitzondering de ondergang van enkele zwakke – maar relatief kleine – Zuid-Europese banken. Het herstel stokte, waardoor de Europese beurzen achterbleven op de Amerikaanse. De markten speculeerden er ook op dat de Europese Centrale Bank volgend jaar overheidsobligaties begint in te kopen. Dat heeft de rente op staatspapier van zowel de kern- als de periferielanden naar een dieptepunt gedreven.

Korte looptijden

Veel beleggers focussen op obligaties, in afwachting van de onvermijdelijke, maar almaar uitgestelde correctie van de aandelenmarkten. De aanhoudende daling van de rente in de eurozone heeft hen geen windeieren gelegd, en ook in de Verenigde Staten bleef de rente op tienjarig overheidspapier onverwachts laag. Daar zal vanaf volgend jaar verandering in komen. Zo raadt Mathieu L’Hoir, marktstrateeg bij AXA IM, een onderweging in Amerikaanse staatsobligaties aan. Hij adviseert vooral te kiezen voor korte looptijden. “We verwachten dat de Amerikaanse centrale bank zijn rente zal verhogen, wat slecht nieuws is voor de koersen van overheidsobligaties”, zegt L’Hoir. Maar die koerscorrectie zal niet dramatisch zijn, want hij verwacht dat de Amerikaanse tienjarige rente eind 2015 nog altijd onder 3 procent staat.

Ook Myles Bradshaw van de obligatiespecialist Pimco verwacht een zeer geleidelijke stijging van de Amerikaanse rente. Zijn voorkeur gaat uit naar overheidsobligaties uit de europeriferie, in het bijzonder Spanje en Italië. “Die landen zijn te belangrijk voor de eurozone en zullen altijd worden gered”, verklaart Bradshaw zijn keuze. L’Hoir deelt die voorkeur, maar anderen zijn het daar niet mee eens. Zo stelt Andrew Wells van Fidelity dat het rendement op Zuid-Europese overheids- en bankobligaties het risico niet voldoende compenseert.

Europa boven

De meerderheid van de marktstrategen blijft positief over aandelen. “Aandelen zijn niet goedkoop, maar ze zijn niet zo duur als obligaties”, stelt Vincent Juvyns van J.P.Morgan. “Amerikaanse aandelen staan op een recordkoers, maar de waardering is toch niet overdreven hoog, met een verwachte koers-winstverhouding van 15,6 voor 2015, tegenover een historisch gemiddelde van 14,3.” Hij is ook positief over Amerikaanse aandelen, omdat de bedrijfswinsten volgend jaar nog zullen groeien. Bovendien staat er veel cash op de bedrijfsbalansen, waarmee ondernemingen dividenden kunnen uitkeren aan hun aandeelhouders.

Over Europese aandelen is Juvyns nog positiever: “Europese aandelen zijn goedkoper dan Amerikaanse. We verwachten in Europa een hogere groei van de bedrijfswinsten door de goedkopere euro en de lage rente. De Europese bedrijven profiteren ook van de groei in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk”, legt Juvyns uit. Paras Anand van Fidelity deelt die mening. Hij overweegt Europese aandelen ook voor het hogere dividendrendement.

Opvallend is dat marktstrategen vrij optimistisch zijn over Japanse aandelen in 2015. Dat komt niet alleen door het zeer agressieve monetaire beleid van de Bank of Japan – dat de yen goedkoper maakt – maar ook door de nieuwe beleggingsstrategie van het Japanse overheidspensioenfonds. Dat is van plan zijn positie in Japanse aandelen te verdubbelen van 12 naar 25 procent. Ook de Bank of Japan wil aandelen kopen, waarbij bedrijven die grondige hervormingen invoeren en hun corporate governance verbeteren – een pijnpunt bij veel Japanse bedrijven – de voorkeur krijgen. Mogelijk zullen andere pensioenfondsen, de verzekeraars en de Japanse gezinnen dat voorbeeld volgen, wat een grote stimulans kan zijn voor Japanse aandelen.

Hoge dollarschulden

Net als vorig jaar is het enthousiasme voor de opkomende markten niet bijster groot. Keith Wade van Schroders stelt dat de sterke dollar slecht nieuws is voor de groeilanden: de overheden en de bedrijven torsen er hoge dollarschulden. Bovendien kan een renteverhoging kapitaal doen verschuiven naar de Verenigde Staten, waardoor landen met een groot extern financieringstekort – zoals Turkije of Zuid-Afrika – opnieuw in de problemen kunnen komen. Enkel landen die meeprofiteren van de Amerikaanse groei, zoals Mexico, dragen Wades voorkeur weg.

L’Hoir raadt aan de grondstoffenlanden – zoals Brazilië en Zuid-Afrika – te mijden. Door de zwakke groei in China zullen de grondstoffenprijzen niet meteen herstellen. De Latijns-Amerikaanse groeilanden zijn ook kwetsbaar voor een rentestijging in de Verenigde Staten, aldus L’Hoir. Juvyns raadt aan in het obligatiesegment van de opkomende markten vooral voor overheidsobligaties in dollar te kiezen, en selectiever te zijn met bedrijfsobligaties. “De overheden hebben er grotere reserves dan de bedrijven om een stijging van de dollar en de rente op dollarschulden op te vangen”, aldus Juvyns.

Potentieel op lange termijn

De meningen zijn over het algemeen positiever over Azië, en in het bijzonder over China. Dat land heeft stevigere economische fundamenten dan Zuid-Amerika, dat sterk afhankelijk is van grondstoffen. Zowel Juvyns als L’Hoir denken dat de hervormingen van de Chinese overheid vruchten zullen afwerpen en de economie zullen stabiliseren. De kans is ook groot dat de Chinese renminbi in waarde stijgt tegenover de euro – een bonus voor Europese beleggers.

Jan Boudewijns van Candriam geeft toe dat de groeilanden op korte termijn onder druk kunnen blijven staan. Maar hij wijst op de grote groeimogelijkheden van die landen op lange termijn. Hij raadt aan via concrete thema’s te profiteren van het demografische potentieel van de groeilanden, in het bijzonder de opkomst van een grote middenklasse. Bedrijven als de Russische distributieketen Magnit of technologiereuzen als Tencent en Taiwan Semiconductors zijn enkele van zijn favorieten.

Partner Content