De markstrategen blijven geloven in aandelen
De zestien analisten in het panel van Trends geloven nog altijd in aandelen, al zullen die in 2015 minder presteren dan dit jaar. Europa heeft de beste troeven.
“De aandelenmarkten zijn nog altijd heel interessant”, zegt Vincent Juvyns, strateeg wereldwijde markten bij J.P.Morgan. Ook de andere analisten in het panel van Trends blijven positief over het potentieel van aandelen. Sommigen doen dat uit gebrek aan een alternatief. “De geringste rentestijging zal zich vertalen in negatieve rendementen voor obligaties. Daarom verkiezen we aandelen”, zegt Frank Vranken, hoofd strategie van Puilaetco Dewaay. De belangrijkste steun voor de beurzen is de verwachte verbetering van de wereldeconomie. Bovendien voeren de centrale banken nog altijd een inschikkelijk monetaire beleid. Philippe Gijsels, hoofd beleggingsstrategie van BNP Paribas Fortis, wijst op de liquiditeitsinjecties van de Bank of Japan en de Europese Centrale Bank (ECB).
Hogere volatiliteit
“In de Verenigde Staten zal 2015 in het teken staan van de eerste renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve (sinds 2006, nvdr)”, stelt Jérôme van der Bruggen, hoofd beleggingen bij Petercam. Philippe Gijsels verwacht dat de volatiliteit op de beurs daardoor zal toenemen. De meerderheid van de experts is van oordeel dat aandelen een meer bewogen jaar zullen doormaken dan in 2014. Volgens Juan Nevado, beheerder van het fonds M&G Dynamic Allocation, kunnen beleggers de hogere volatiliteit benutten om hun rendement te verhogen.
“Het stijgingspotentieel voor 2015 blijft wellicht bescheiden, met een rendement van ongeveer 5 procent”, verwacht Thierry Masset, directeur beleggingen bij ING. In 2014 haalden aandelen een rendement van 14 procent in de Verenigde Staten, inclusief herbelegde dividenden en zonder rekening te houden met de stijging van de dollar, stelt Laurent Jacquier Laforge, directeur aandelenbeleggingen bij La Française AM. In Europa was dat 9 procent.
Europa is favoriet
Begin 2014 was er een brede consensus over Europese aandelen, maar die verwachting is niet uitgekomen. De economie van de eurozone is niet versneld. Vandaag lopen de geografische adviezen meer uiteen. Keith Wade, strateeg bij Schroders, en Wim D’Haese, hoofd beleggingsadvies bij Deutsche Bank, overwegen Amerikaanse aandelen. Ze verwijzen daarvoor naar de stabiele resultaten en de sterke cashflow van de Amerikaanse bedrijven. Die leveren beleggers een grotere beloning op uit dividenden, de inkoop van aandelen en overnames. “De dividenden zijn in één jaar met 27,4 procent gestegen”, benadrukt Tristan Camp, beleggingsspecialist bij Legg Mason.
Jérôme van der Bruggen ziet het meeste potentieel in Japan en Europa. Ook Vincent Juvyns gelooft in de Japanse beurs, omdat het nationale Japanse pensioenfonds heeft aangekondigd dat het zijn beleggingen in Japanse aandelen verdubbelt. Thierry Masset wijst op de noodzaak om het wisselkoersrisico van Japanse aandelen af te dekken. Het monetaire beleid van de Bank of Japan weegt op de yen, aldus Masset.
Europa blijft favoriet voor de analisten. De eurozone kan volgens Petercam een derde opeenvolgende recessie vermijden in 2015. De Europese bedrijven hebben het goede spoor opnieuw gevonden, stelt Nadège Dufossé, strateeg bij Candriam: “De winsten van de bedrijven zijn nog maar sinds twee kwartalen aan het herstellen en moeten volgend jaar verder kunnen stijgen.”
“De sterke depreciatie van de euro tegenover de dollar en veel munten uit opkomende landen – met uitzondering van de roebel – komt de Europese export ten goede. Dat is al te zien in de resultaten van eind 2014”, benadrukt Marc Craquelin, directeur vermogensbeheer bij Financière de l’Échiquier. Volgens Patrick Vandenhaute, beleggingsstrateeg bij Belfius, bieden Europese aandelen de combinatie van een hogere winstgroei (consensus van +11,1% voor 2015) en een lagere waardering (verwachte koers-winstverhouding van 14).
Groeilanden maken comeback
De tweede plaats op de favorietenlijstjes wordt ingenomen door de groeilanden. Een jaar geleden werden ze nog volledig aan de kant geschoven. Rik D’Hoest, directeur aandelenresearch bij Delta Lloyd, heeft een voorkeur voor die markten vanwege het hoge groeipotentieel op lange termijn.
Patrick Vandenhaute wijst op de lage waardering van 11,6 keer de winst voor de Aziatische beurzen. Gert De Mesure, onafhankelijk analist bij Demes, verwacht veel van de hervormingen die India en Indonesië hebben doorgevoerd. Die twee landen _ en China _ zijn ook de favoriete bestemmingen van Wim D’Haese.
Marc Leyder, directeur beleggingsadvies bij Van Lanschot, verwacht dat de opkomende landen in 2015 een rendement van 9 procent halen, tegenover 6,5 procent voor Europa en 3,5 procent voor de Verenigde Staten.
Het dividend primeert
Bij de aandelenselectie geven Philippe Gijsels en Danny Reweghs, directeur strategie van Inside Beleggen, de voorkeur aan conjunctuurgevoelige Europese waarden. De sector van de consumptiegoederen is erg in trek. Daarmee kunnen beleggers inspelen op de ontwikkeling van de middenklasse in de opkomende landen, denken Danny Reweghs en Vincent Juvyns. Laurent Jacquier Laforge staat positief tegenover de hele consumptiesector, die bovendien zal profiteren van de daling van de olieprijs. De Europese banken krijgen de steun van Rik D’Hoest, Vincent Juvyns en Thierry Masset, nu de stresstests van de ECB geslaagd zijn.
De technologiesector is de favoriet van het panel: één van de drie analisten verwacht dat die in 2015 het beste presteert. Patrick Vandenhaute onderstreept de aantrekkelijke waardering van die branche. “De koers-winstverhouding ligt in de lijn van die van de markt, maar de vooruitzichten voor de winstgroei zijn beter.”
Vincent Juvyns denkt dat “het dividend opnieuw bepalend wordt voor het totaalrendement van aandelen”. Frank Vranken verkiest in Europa dividendaandelen vanwege de zwakke groei in de regio. Hij raadt vooral de distributiesector aan. Gert De Mesure zet in op de gereglementeerde vastgoedmaatschappijen in België (de vroegere vastgoedbevaks) en op Frankrijk. Ook Patrick Vandenhaute mikt op dividenden, maar dan via farmaceutische groepen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier