De inflatie kwam hoger uit dan verwacht. De analisten van het financiële persbureau Bloomberg rekenden gemiddeld op 4,4 procent inflatie.

In november was er een nieuw record gevestigd, met 4,9 procent. In december stegen de consumptieprijzen op jaarbasis met 5,0 procent.

Net als de voorbije maanden zijn het vooral de hoge energieprijzen die de inflatie hoger stuwen. Energie werd op een jaar tijd gemiddeld 28,6 procent duurder in de Europese Unie. Zonder energie bedroeg de inflatie in januari 2,6 procent, een daling tegenover december (2,8 procent).

Voor België geeft Eurostat een inflatie van maar liefst 8,5 procent aan in januari, na 6,6 procent in december. Het gaat om de inflatie volgens de Europese definitie. Die wordt anders berekend dan die van het Belgische statistiekbureau Statbel. Statbel rapporteerde voor januari een inflatie van 7,59 procent, het hoogste peil sinds augustus 1983. Het verschil in inflatie tussen de Belgische en Europese methode is voornamelijk een gevolg van een andere berekeningsmethode voor huisbrandolie.

De inflatie kwam hoger uit dan verwacht. De analisten van het financiële persbureau Bloomberg rekenden gemiddeld op 4,4 procent inflatie. In november was er een nieuw record gevestigd, met 4,9 procent. In december stegen de consumptieprijzen op jaarbasis met 5,0 procent. Net als de voorbije maanden zijn het vooral de hoge energieprijzen die de inflatie hoger stuwen. Energie werd op een jaar tijd gemiddeld 28,6 procent duurder in de Europese Unie. Zonder energie bedroeg de inflatie in januari 2,6 procent, een daling tegenover december (2,8 procent). Voor België geeft Eurostat een inflatie van maar liefst 8,5 procent aan in januari, na 6,6 procent in december. Het gaat om de inflatie volgens de Europese definitie. Die wordt anders berekend dan die van het Belgische statistiekbureau Statbel. Statbel rapporteerde voor januari een inflatie van 7,59 procent, het hoogste peil sinds augustus 1983. Het verschil in inflatie tussen de Belgische en Europese methode is voornamelijk een gevolg van een andere berekeningsmethode voor huisbrandolie.