Afhankelijk van enkele ratio's op het vlak van budget, spaartegoeden en pensioenplannen heeft Citibank drie categorieën onderscheiden: gaande van een 'lage financiële gezondheid' (17 procent) over een 'gemiddelde' (56 procent) tot een 'hoge financiële gezondheid' (27 procent).

Budget
Hoe ouder hoe beter op de hoogte van het huishoudbudget. 29 procent van de mensen die laag scoren op financiële gezondheid zegt dat ze op het einde van de maand niks meer overhouden. 18 procent moet lenen om zijn maandelijkse behoeften te kunnen financieren. Van de 18- tot 34-jarigen heeft bijna 10 procent geen kredietkaart.

Sparen
70 procent van de mensen die laag scoort, zegt minder dan eens om de drie maanden iets opzij te kunnen zetten op een spaarrekening. Van alle respondenten zegt 18 procent exact te weten welke de beste interestvoeten zijn bij de diverse banken. Slechts 37 procent kent de rentevoet bij zijn of haar bank.

Krediet
29 procent van de mensen met een lage financiële gezondheid heeft een kredietkaart, tegenover 78 procent van de personen die hoog scoren op het vlak van financiële gezondheid. De kredietkaarten uitgegeven door winkels scoren dan weer beduidend hoger bij die eerste categorie (28 procent) tegenover de laatste categorie waar die winkelkredietkaart bij slechts 14 procent in de portefeuille steekt.

Pensioensparen Pensioensparen is relatief goed ingeburgerd bij de categorie van 35- tot 49-jarigen. 47 procent van die leeftijdsgroep heeft een pensioenspaarplan, tegenover 32 procent van de groep tussen 18-34 jaar en 35 procent van de categorie ouder dan 50 jaar. 76 procent van de mensen uit het segment van de lage financiële gezondheid heeft helemaal geen pensioenspaarplan, bij de hoogste categorie is dat maar 13 procent.

Beleggingen
Het hoeft niet echt te verbazen dat slecht 1 procent van de categorie uit de laagste financiële score beleggingsinstrumenten heeft. Daar staat 68 procent tegenover uit het hogere segment. 35 procent van alle mannelijke respondenten zegt te beleggen, tegenover 20 procent van alle vrouwelijke respondenten. Spaarfondsen zijn het populairst, gevolgd door aandelen en investeringsfondsen.

Andere weetjes
Voor het inwinnen van financieel advies zegt 70 procent van de respondenten naar zijn bank te stappen. 57 procent raadpleegt ook het internet, 33 procent vraagt advies aan vrienden en familie. 15 procent zoekt informatie via de media, terwijl slechts 6 procent de advertenties erop naslaat. Niet echt verrassend: mensen met een lager inkomen zijn vaker huurder (28 procent) op de vastgoedmarkt dan eigenaar. Bij het hogere segment is slechts 11 procent huurder van vastgoed. Ook op het vlak van verzekeringen scoort de beter verdienende klasse hoger dan de personen die laag scoren op het vlak van financiële gezondheid.

Lieven Desmet

Afhankelijk van enkele ratio's op het vlak van budget, spaartegoeden en pensioenplannen heeft Citibank drie categorieën onderscheiden: gaande van een 'lage financiële gezondheid' (17 procent) over een 'gemiddelde' (56 procent) tot een 'hoge financiële gezondheid' (27 procent). Budget Hoe ouder hoe beter op de hoogte van het huishoudbudget. 29 procent van de mensen die laag scoren op financiële gezondheid zegt dat ze op het einde van de maand niks meer overhouden. 18 procent moet lenen om zijn maandelijkse behoeften te kunnen financieren. Van de 18- tot 34-jarigen heeft bijna 10 procent geen kredietkaart. Sparen 70 procent van de mensen die laag scoort, zegt minder dan eens om de drie maanden iets opzij te kunnen zetten op een spaarrekening. Van alle respondenten zegt 18 procent exact te weten welke de beste interestvoeten zijn bij de diverse banken. Slechts 37 procent kent de rentevoet bij zijn of haar bank. Krediet 29 procent van de mensen met een lage financiële gezondheid heeft een kredietkaart, tegenover 78 procent van de personen die hoog scoren op het vlak van financiële gezondheid. De kredietkaarten uitgegeven door winkels scoren dan weer beduidend hoger bij die eerste categorie (28 procent) tegenover de laatste categorie waar die winkelkredietkaart bij slechts 14 procent in de portefeuille steekt. Pensioensparen Pensioensparen is relatief goed ingeburgerd bij de categorie van 35- tot 49-jarigen. 47 procent van die leeftijdsgroep heeft een pensioenspaarplan, tegenover 32 procent van de groep tussen 18-34 jaar en 35 procent van de categorie ouder dan 50 jaar. 76 procent van de mensen uit het segment van de lage financiële gezondheid heeft helemaal geen pensioenspaarplan, bij de hoogste categorie is dat maar 13 procent. Beleggingen Het hoeft niet echt te verbazen dat slecht 1 procent van de categorie uit de laagste financiële score beleggingsinstrumenten heeft. Daar staat 68 procent tegenover uit het hogere segment. 35 procent van alle mannelijke respondenten zegt te beleggen, tegenover 20 procent van alle vrouwelijke respondenten. Spaarfondsen zijn het populairst, gevolgd door aandelen en investeringsfondsen. Andere weetjes Voor het inwinnen van financieel advies zegt 70 procent van de respondenten naar zijn bank te stappen. 57 procent raadpleegt ook het internet, 33 procent vraagt advies aan vrienden en familie. 15 procent zoekt informatie via de media, terwijl slechts 6 procent de advertenties erop naslaat. Niet echt verrassend: mensen met een lager inkomen zijn vaker huurder (28 procent) op de vastgoedmarkt dan eigenaar. Bij het hogere segment is slechts 11 procent huurder van vastgoed. Ook op het vlak van verzekeringen scoort de beter verdienende klasse hoger dan de personen die laag scoren op het vlak van financiële gezondheid. Lieven Desmet