Tsipras komt donderdagmiddag in Sint-Petersburg aan waar een internationaal Economisch Forum plaatsvindt. Zijn Economieminister Georgios Stathakis en de minister van Energie Panagiotis Lafazanis vergezellen hem, net als een delegatie van Griekse bedrijven. In de namiddag staat een ontmoeting met Poetin op het programma. Het is al het tweede bezoek van de Griekse premier aan Rusland de jongste maanden.

Griekenland is dringend op zoek naar geld, eind deze maand moet het 1,5 miljard euro schulden afbetalen en zijn ambtenaren en pensioenen uitbetalen. Griekenland zou geld kunnen ontvangen als het deelneemt aan de omstreden gaspijpleiding Turkish Stream van het Russische Gazprom. Maar binnen Europa en de VS is er veel kritiek op dat project. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat Moskou effectief een voorafbetaling zal doen voor het project.

'Vergadering van de laatste kans voor Griekenland'

De timing van de ontmoeting tussen Tsipras en het Kremlin is niet toevallig. Vandaag komen de Financiënministers van de eurozone in Luxemburg samen over de Griekse crisis. Er is in de hele afwikkeling van de Griekse schuldencrisis al veel gesproken over 'de vergadering van de laatste kans', maar nog nooit zag het er zo hard naar uit dat de dagen van de Grieken in de eurozone geteld zijn. Toch is het vanavond alleszins nog niet afgelopen. Het is mogelijk dat de vergadering van vanavond gebruikt kan worden als hefboom voor overleg later op de maand.

De afgelopen dagen kwamen de relaties tussen Europa en de Grieken al onder spanning te staan. Beide partijen tonen zich onverzettelijk, maar gisteren waarschuwde ook de Griekse nationale bank al voor de gevolgen van een Grexit.

Het is niet de eerste keer dat de Grieken in de richting van Moskou kijken wanneer de bodem van de schatkist in zicht komt. (Een overzicht van de relaties tussen Griekenland en Rusland vindt u hier.) De ontmoetingen tussen Griekenland en Rusland worden met argusogen gevolg door de Griekse schuldeisers en de Europese Commissie.

Gisteravond kwamen in Athene duizenden Grieken op straat om hun steun te betuigen aan de regering-Tsipras.

In Griekenland zelf neemt de ongerustheid over de situatie toe. Gisteren zou er in het land meer dan 900 miljoen euro aan spaargeld zijn afgehaald.

(Belga/JH)

Tsipras komt donderdagmiddag in Sint-Petersburg aan waar een internationaal Economisch Forum plaatsvindt. Zijn Economieminister Georgios Stathakis en de minister van Energie Panagiotis Lafazanis vergezellen hem, net als een delegatie van Griekse bedrijven. In de namiddag staat een ontmoeting met Poetin op het programma. Het is al het tweede bezoek van de Griekse premier aan Rusland de jongste maanden. Griekenland is dringend op zoek naar geld, eind deze maand moet het 1,5 miljard euro schulden afbetalen en zijn ambtenaren en pensioenen uitbetalen. Griekenland zou geld kunnen ontvangen als het deelneemt aan de omstreden gaspijpleiding Turkish Stream van het Russische Gazprom. Maar binnen Europa en de VS is er veel kritiek op dat project. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat Moskou effectief een voorafbetaling zal doen voor het project.De timing van de ontmoeting tussen Tsipras en het Kremlin is niet toevallig. Vandaag komen de Financiënministers van de eurozone in Luxemburg samen over de Griekse crisis. Er is in de hele afwikkeling van de Griekse schuldencrisis al veel gesproken over 'de vergadering van de laatste kans', maar nog nooit zag het er zo hard naar uit dat de dagen van de Grieken in de eurozone geteld zijn. Toch is het vanavond alleszins nog niet afgelopen. Het is mogelijk dat de vergadering van vanavond gebruikt kan worden als hefboom voor overleg later op de maand.De afgelopen dagen kwamen de relaties tussen Europa en de Grieken al onder spanning te staan. Beide partijen tonen zich onverzettelijk, maar gisteren waarschuwde ook de Griekse nationale bank al voor de gevolgen van een Grexit.Het is niet de eerste keer dat de Grieken in de richting van Moskou kijken wanneer de bodem van de schatkist in zicht komt. (Een overzicht van de relaties tussen Griekenland en Rusland vindt u hier.) De ontmoetingen tussen Griekenland en Rusland worden met argusogen gevolg door de Griekse schuldeisers en de Europese Commissie. Gisteravond kwamen in Athene duizenden Grieken op straat om hun steun te betuigen aan de regering-Tsipras.In Griekenland zelf neemt de ongerustheid over de situatie toe. Gisteren zou er in het land meer dan 900 miljoen euro aan spaargeld zijn afgehaald. (Belga/JH)