De spanning neemt alleen maar toe aan de vooravond van de bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën - de eurogroep - op donderdag 18 juni.

Met name de Griekse premier Alexis Tsipras schuwt, net als dinsdag, de harde taal niet aan het adres van de onderhandelaars die ervoor moeten zorgen dat er een nieuwe schijf noodzakelijke financiële hulp voor het noodlijdende Griekenland vrijkomt.

De Griekse premier heeft volgens het persagentschap Bloomberg woensdag aan verslaggevers in Athene verklaard dat hij klaar is om zijn verantwoordelijkheid te nemen, en bijgevolg de voorwaarden van de schuldeisers te verwerpen als die onaanvaardbaar blijken.

"Zonder een haalbare overeenkomst zullen we de verantwoordelijkheid nemen om een 'big no' te zeggen tegen een voortzetting van het rampzalig beleid voor Griekenland," luidde het letterlijk.

Terwijl de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, blijk geeft van weinig vertrouwen in een goede afloop van het beraad van donderdag, stuurt de Griekse centrale bank als opwarmer voor het overleg een duidelijke waarschuwing de wereld in: 'Zonder akkoord dreigt Griekse exit uit euro én EU'

Met slechts een kleine kans op slagen in het vooruitzicht, ziet het er hoe langer hoe meer naar uit dat de aandacht wordt verlegd naar de bijeenkomst van de Europese leiders op 25 en 26 juni in Brussel, enkele dagen voor het Griekse bailout-programma ten einde loopt.

ECB

Intussen heeft de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag het plafond van de noodfinanciering voor Griekse banken - via de zogenaamde Emergency Liquidity Assistance - met nog eens 1,1 miljard euro opgetrokken tot 84,1 miljard euro. De noodfinanciering, die als de laatste geldbron voor de Griekse banken wordt beschouwd, dient als buffer voor de aanhoudende uitstroom van kapitaal.

Volgens Nicholas Economides, hoogleraar economie aan de New York University Stern School of Busines, is de toename van de noodfinanciering voor de banken 'ontoereikend' om de aanhoudende uitstroom van kapitaal bij de Griekse banken te dekken. "Nu de onderhandelingen met de eurogroep dichterbij komen, houdt de ECB de armlastige Grieken wel erg strak aan de leiband," aldus de hoogleraar economie.

(BO)

De spanning neemt alleen maar toe aan de vooravond van de bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën - de eurogroep - op donderdag 18 juni.Met name de Griekse premier Alexis Tsipras schuwt, net als dinsdag, de harde taal niet aan het adres van de onderhandelaars die ervoor moeten zorgen dat er een nieuwe schijf noodzakelijke financiële hulp voor het noodlijdende Griekenland vrijkomt.De Griekse premier heeft volgens het persagentschap Bloomberg woensdag aan verslaggevers in Athene verklaard dat hij klaar is om zijn verantwoordelijkheid te nemen, en bijgevolg de voorwaarden van de schuldeisers te verwerpen als die onaanvaardbaar blijken. "Zonder een haalbare overeenkomst zullen we de verantwoordelijkheid nemen om een 'big no' te zeggen tegen een voortzetting van het rampzalig beleid voor Griekenland," luidde het letterlijk.Terwijl de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, blijk geeft van weinig vertrouwen in een goede afloop van het beraad van donderdag, stuurt de Griekse centrale bank als opwarmer voor het overleg een duidelijke waarschuwing de wereld in: 'Zonder akkoord dreigt Griekse exit uit euro én EU'Met slechts een kleine kans op slagen in het vooruitzicht, ziet het er hoe langer hoe meer naar uit dat de aandacht wordt verlegd naar de bijeenkomst van de Europese leiders op 25 en 26 juni in Brussel, enkele dagen voor het Griekse bailout-programma ten einde loopt. Intussen heeft de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag het plafond van de noodfinanciering voor Griekse banken - via de zogenaamde Emergency Liquidity Assistance - met nog eens 1,1 miljard euro opgetrokken tot 84,1 miljard euro. De noodfinanciering, die als de laatste geldbron voor de Griekse banken wordt beschouwd, dient als buffer voor de aanhoudende uitstroom van kapitaal. Volgens Nicholas Economides, hoogleraar economie aan de New York University Stern School of Busines, is de toename van de noodfinanciering voor de banken 'ontoereikend' om de aanhoudende uitstroom van kapitaal bij de Griekse banken te dekken. "Nu de onderhandelingen met de eurogroep dichterbij komen, houdt de ECB de armlastige Grieken wel erg strak aan de leiband," aldus de hoogleraar economie. (BO)