Griekenland staat op steviger benen, nadat het Griekse parlement woensdagnacht heeft ingestemd met een tweede luik hervormingen die nodig zijn om een nieuwe schijf noodhulp van de schuldeisers los te weken.

Een nieuwe bailout ter waarde van maximaal 86 miljard euro moet het land van de rand van de afgrond helpen. De kans dat Griekenland een beroep zal kunnen doen op een nieuw hulppakket lijkt meer dan waarschijnlijk nu de goedkeuring van het Griekse parlement de weg naar de onderhandelingen met de kredietverstrekkers heeft vrijgemaakt. Maar die onderhandelingen dreigen zwaar te worden.

Minder geld voor de overheid

De Griekse regering zal namelijk gevraagd worden zijn begrotingsoverschot in overeenstemming te brengen met het streefdoel van de trojka. Bovendien zal de regering belastinggeld moeten aanwenden om de Griekse schuld af te bouwen. Dat betekent dat er minder kan worden besteed aan de overheidsuitgaven, wat de toorn van de Griekse bevolking kan opwekken. Die bevolking heeft namelijk al herhaaldelijk laten blijken de jarenlange bezuinigingen meer dan beu te zijn. Werknemers uit de publieke sector hebben ter illustratie van die wrevel al acties aangekondigd.

Tijd om te ontspannen zit er voor de parlementsleden niet in, want Brussel zal er nauwlettend op toezien of de Griekse regering de beloofde hervormingen al dan niet doorvoert. Dat is nodig wil Griekenland zich aan de deal houden en noodsteun krijgen.

Tsipras en Varoufakis

Premier Tsipras lijkt zijn gezag in het Griekse parlement in ieder geval te hebben herwonnen, nadat hij woensdag niet enkel door de oppositie - zoals verwacht - werd gesteund, maar ook door de meerderheid van zijn radicaallinkse Syriza-partij. Tsipras had de zogenaamde dissidenten binnen zijn partij voor de stemming van gisteren nadrukkelijk op de korrel genomen.

Van de 299 parlementsleden stemden er 230 in met de tweede reeks hervormingen ,63 stemden tegen en 6 onthielden zich.Opmerkelijk: de voormalige minister van Financiën Varoufakis, die eerder tegen stemde, stemde nu voor het hervormingsluik.

"Geen enkele 'linkse' beschuldigt mij van verraad en geen enkele 'rechtse' zal mij ooit verwelkomen," luidde zijn commentaar. (The Independent/BO)

Griekenland staat op steviger benen, nadat het Griekse parlement woensdagnacht heeft ingestemd met een tweede luik hervormingen die nodig zijn om een nieuwe schijf noodhulp van de schuldeisers los te weken.Een nieuwe bailout ter waarde van maximaal 86 miljard euro moet het land van de rand van de afgrond helpen. De kans dat Griekenland een beroep zal kunnen doen op een nieuw hulppakket lijkt meer dan waarschijnlijk nu de goedkeuring van het Griekse parlement de weg naar de onderhandelingen met de kredietverstrekkers heeft vrijgemaakt. Maar die onderhandelingen dreigen zwaar te worden.De Griekse regering zal namelijk gevraagd worden zijn begrotingsoverschot in overeenstemming te brengen met het streefdoel van de trojka. Bovendien zal de regering belastinggeld moeten aanwenden om de Griekse schuld af te bouwen. Dat betekent dat er minder kan worden besteed aan de overheidsuitgaven, wat de toorn van de Griekse bevolking kan opwekken. Die bevolking heeft namelijk al herhaaldelijk laten blijken de jarenlange bezuinigingen meer dan beu te zijn. Werknemers uit de publieke sector hebben ter illustratie van die wrevel al acties aangekondigd.Tijd om te ontspannen zit er voor de parlementsleden niet in, want Brussel zal er nauwlettend op toezien of de Griekse regering de beloofde hervormingen al dan niet doorvoert. Dat is nodig wil Griekenland zich aan de deal houden en noodsteun krijgen.Premier Tsipras lijkt zijn gezag in het Griekse parlement in ieder geval te hebben herwonnen, nadat hij woensdag niet enkel door de oppositie - zoals verwacht - werd gesteund, maar ook door de meerderheid van zijn radicaallinkse Syriza-partij. Tsipras had de zogenaamde dissidenten binnen zijn partij voor de stemming van gisteren nadrukkelijk op de korrel genomen.Van de 299 parlementsleden stemden er 230 in met de tweede reeks hervormingen ,63 stemden tegen en 6 onthielden zich.Opmerkelijk: de voormalige minister van Financiën Varoufakis, die eerder tegen stemde, stemde nu voor het hervormingsluik."Geen enkele 'linkse' beschuldigt mij van verraad en geen enkele 'rechtse' zal mij ooit verwelkomen," luidde zijn commentaar. (The Independent/BO)