Een ruime meerderheid in het Griekse parlement heeft in de nacht van woensdag op donderdag ingestemd met een tweede steunpakket dat op de Eurotop overeen was gekomen. Het parlement stemde voor meer hervormingen, bezuinigingen en belastingverhogingen die zijn afgesproken met de schuldeisers in ruil voor een tweede noodkrediet.

Van de driehonderd parlementsleden moesten er 151 voor stemmen. Die meerderheid werd met 230 ja-stemmen ruimschoots gehaald. Er waren 63 neen-stemmen, vijf onthielden zich en twee parlementsleden waren afwezig. Binnen de Syriza-fractie waren er 31 tegenstemmen en 5 onthoudingen. Dat zijn er minder dan vorige week.

Gedetailleerde onderhandelingen

Premier Alexis Tsipras had er voorafgaand aan de stemming op aangedrongen om voor de hervormingen te stemmen, hoewel hij er nog steeds niet in gelooft. Maar alleen op die manier kan worden voorkomen dat Griekenland uit de eurozone wordt gezet, zei hij.

Het nieuwe noodkrediet bedraagt 86 miljard euro. Nu het parlement in Athene akkoord gaat, kunnen de gedetailleerde onderhandelingen over het verstrekken van noodkredieten beginnen. Volgens de Griekse minister van Financiën Euklid Tsakalotos starten die gesprekken vrijdag. (Belga/AVE)

Een ruime meerderheid in het Griekse parlement heeft in de nacht van woensdag op donderdag ingestemd met een tweede steunpakket dat op de Eurotop overeen was gekomen. Het parlement stemde voor meer hervormingen, bezuinigingen en belastingverhogingen die zijn afgesproken met de schuldeisers in ruil voor een tweede noodkrediet.Van de driehonderd parlementsleden moesten er 151 voor stemmen. Die meerderheid werd met 230 ja-stemmen ruimschoots gehaald. Er waren 63 neen-stemmen, vijf onthielden zich en twee parlementsleden waren afwezig. Binnen de Syriza-fractie waren er 31 tegenstemmen en 5 onthoudingen. Dat zijn er minder dan vorige week.Premier Alexis Tsipras had er voorafgaand aan de stemming op aangedrongen om voor de hervormingen te stemmen, hoewel hij er nog steeds niet in gelooft. Maar alleen op die manier kan worden voorkomen dat Griekenland uit de eurozone wordt gezet, zei hij. Het nieuwe noodkrediet bedraagt 86 miljard euro. Nu het parlement in Athene akkoord gaat, kunnen de gedetailleerde onderhandelingen over het verstrekken van noodkredieten beginnen. Volgens de Griekse minister van Financiën Euklid Tsakalotos starten die gesprekken vrijdag. (Belga/AVE)