Alexis Tsipras lanceerde woensdag een woordelijke aanval tegen de parlementsleden - meer bepaald de dissidenten binnen zijn radicaallinkse Syriza-partij - die zich tegen een akkoord met de schuldeisers verzetten.

Volgens de Griekse premier is het voor de dissidenten wel makkelijk en veilig om zich te 'verschuilen achter mijn handtekening'.

"Ik heb heldhaftige verklaringen gelezen, maar ik heb nog geen alternatief voorstel gehoord," aldus Tsipras, die de hardliners binnen Syriza waarschuwde dat ze de uidrukkelijke wens van de meeste Grieken om in de eurozone te blijven niet kunnen negeren. "Syriza moet als partij de samenleving weerspiegelen, en moet de zorgen en verwachtingen van de tienduizenden gewone mensen die hun hoop op haar hebben gesteld in acht nemen", liet de premier nog optekenen.

Opstand voorkomen

Vandaag - woensdag - moet het Griekse parlement zich opnieuw uitspreken over de door Europa opgelegde hervormingsplannen in ruil voor een nieuwe schijf noodhulp van 86 miljard euro.

Bij een vorige stemming lukte het Tsipras om het voorstel door het parlement te loodsen, en verwacht wordt dat dat ook vanavond het geval zal zijn met de steun van de oppositiepartijen. Er wacht de Griekse premier in ieder geval een heikele klus om een opstand binnen Syriza te voorkomen.

Vorige week stemden 32 van de 149 partijgenoten van Tsipras tegen het eerste luik besparingsmaatregelen. Onder de dissidenten bevond zich niemand minder dan de voormalige minister van Finaciën Varoufakis. Zes onthielden zich.

De maatregelen waarmee het Griekse parlement woensdag moet instemmen zijn veeleer structureel van aard, zoals het versnellen van rechtszaken, het invoeren van een EU-richtlijn waardoor spaardeposito's gewaarborgd blijven tot 100.000 euro, en een maatregel die ervoor moet zorgen dat niet de belastingbetaler de rekening gepresenteerd krijgt wanneer een bank over de kop gaat. (BBC/BO)

Alexis Tsipras lanceerde woensdag een woordelijke aanval tegen de parlementsleden - meer bepaald de dissidenten binnen zijn radicaallinkse Syriza-partij - die zich tegen een akkoord met de schuldeisers verzetten. Volgens de Griekse premier is het voor de dissidenten wel makkelijk en veilig om zich te 'verschuilen achter mijn handtekening'. "Ik heb heldhaftige verklaringen gelezen, maar ik heb nog geen alternatief voorstel gehoord," aldus Tsipras, die de hardliners binnen Syriza waarschuwde dat ze de uidrukkelijke wens van de meeste Grieken om in de eurozone te blijven niet kunnen negeren. "Syriza moet als partij de samenleving weerspiegelen, en moet de zorgen en verwachtingen van de tienduizenden gewone mensen die hun hoop op haar hebben gesteld in acht nemen", liet de premier nog optekenen.Vandaag - woensdag - moet het Griekse parlement zich opnieuw uitspreken over de door Europa opgelegde hervormingsplannen in ruil voor een nieuwe schijf noodhulp van 86 miljard euro.Bij een vorige stemming lukte het Tsipras om het voorstel door het parlement te loodsen, en verwacht wordt dat dat ook vanavond het geval zal zijn met de steun van de oppositiepartijen. Er wacht de Griekse premier in ieder geval een heikele klus om een opstand binnen Syriza te voorkomen.Vorige week stemden 32 van de 149 partijgenoten van Tsipras tegen het eerste luik besparingsmaatregelen. Onder de dissidenten bevond zich niemand minder dan de voormalige minister van Finaciën Varoufakis. Zes onthielden zich.De maatregelen waarmee het Griekse parlement woensdag moet instemmen zijn veeleer structureel van aard, zoals het versnellen van rechtszaken, het invoeren van een EU-richtlijn waardoor spaardeposito's gewaarborgd blijven tot 100.000 euro, en een maatregel die ervoor moet zorgen dat niet de belastingbetaler de rekening gepresenteerd krijgt wanneer een bank over de kop gaat. (BBC/BO)