Griekenland moet op 30 juni absoluut het geld terugstorten dat het verschuldigd is aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Uitstel van betaling krijgt het land niet. Dat heeft IMF-topvrouw Christine Lagarde donderdag gezegd.

"Ik heb een deadline op 30 juni. Er wordt geen uitstel gegund. Als er op 1 juli niet betaald is, is er niet betaald", zei Lagarde tijdens een persconferentie in Luxemburg, voor aanvang van een vergadering van de eurozone over Griekenland.

Geen uitstel

Lagarde merkte op dat er geen sprake van is dat Griekenland twee maanden uitstel krijgt om de rekeningen te betalen 'zoals her en der wordt beweerd'. Als het land op 1 juli niet betaald heeft, is er wel sprake van 'default' (wanbetaling), 'al hoop ik van harte dat dat niet het geval is', aldus de IMF-topvrouw.

Pensioenen

Lagarde benadrukte dat een hervorming van het Griekse pensioenstelsel van cruciaal belang is voor het sluiten van een deal met Athene, 'hoewel mensen met een klein pensioen moeten worden beschermd'.

"Iedereen weet dat. De Griekse autoriteiten weten dat ook", zei ze. Volgens Lagarde is het niet de bedoeling om in de kleine pensioenen te snijden, maar komt het er wel op aan een programma uit te voeren dat de financiering van de pensioenen betaalbaar houdt. De IMF-topvrouw wees erop dat meer dan 16 procent van de economische productie van Griekenland naar pensioenuitkeringen gaat, 'veel meer dan het gemiddelde om het even waar'.

Lagarde omschreef het IMF-programma in haar toelichting nog als 'geloofwaardig en flexibel', dat wordt gesteund door de vele landen die deel uitmaken van de in Washington gevestigde kredietverstrekker.

(Reuters/BO)

Griekenland moet op 30 juni absoluut het geld terugstorten dat het verschuldigd is aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Uitstel van betaling krijgt het land niet. Dat heeft IMF-topvrouw Christine Lagarde donderdag gezegd. "Ik heb een deadline op 30 juni. Er wordt geen uitstel gegund. Als er op 1 juli niet betaald is, is er niet betaald", zei Lagarde tijdens een persconferentie in Luxemburg, voor aanvang van een vergadering van de eurozone over Griekenland. Lagarde merkte op dat er geen sprake van is dat Griekenland twee maanden uitstel krijgt om de rekeningen te betalen 'zoals her en der wordt beweerd'. Als het land op 1 juli niet betaald heeft, is er wel sprake van 'default' (wanbetaling), 'al hoop ik van harte dat dat niet het geval is', aldus de IMF-topvrouw.Lagarde benadrukte dat een hervorming van het Griekse pensioenstelsel van cruciaal belang is voor het sluiten van een deal met Athene, 'hoewel mensen met een klein pensioen moeten worden beschermd'. "Iedereen weet dat. De Griekse autoriteiten weten dat ook", zei ze. Volgens Lagarde is het niet de bedoeling om in de kleine pensioenen te snijden, maar komt het er wel op aan een programma uit te voeren dat de financiering van de pensioenen betaalbaar houdt. De IMF-topvrouw wees erop dat meer dan 16 procent van de economische productie van Griekenland naar pensioenuitkeringen gaat, 'veel meer dan het gemiddelde om het even waar'.Lagarde omschreef het IMF-programma in haar toelichting nog als 'geloofwaardig en flexibel', dat wordt gesteund door de vele landen die deel uitmaken van de in Washington gevestigde kredietverstrekker.(Reuters/BO)