Er komt een oplossing voor de Griekse schuldencrisis waarbij het land in de eurozone zal blijven en de economie weer gaat groeien. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras vrijdag verklaard.

Tsipras meldde dat een Grieks vertrek uit de eurozone het begin van het einde van de muntunie zou betekenen. Hij verwelkomde het besluit om maandag een top van de regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden te houden over de Griekse kwestie. Athene wilde namelijk onderhandelingen op het hoogste politieke niveau, aldus de premier.

Pessimisten krijgen ongelijk

Tsipras zei dat alle pessimisten ongelijk zullen krijgen. "Er komt een oplossing gebaseerd op het respect voor de Europese regels en democratie." Een vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone, verenigd in de eurogroep, over Griekenland leverde donderdag geen resultaat op.

Die bijeenkomst wordt nu echt de vergadering van de laatste kans is. Op 30 juni loopt namelijk het lopende Griekse hulpprogramma af. Zonder bijkomende financiering dreigt het land financieel helemaal onderuit te gaan.

Spoedoverleg ECB

Ondertussen houdt de Europees Centrale Bank een spoedoverleg over de situatie het land in crisis. De vrees bestaat dat Grieken massaal hun geld van de bank gaan halen. Volgens meerdere Europese bronnen zou het overleg rond de middag -telefonisch- plaatsvinden.

Op tafel ligt mogelijk een nieuwe verhoging van het plafond voor noodkredieten voor de Griekse banken. Woensdag werd het plafond van de noodfinanciering voor Griekse banken al met 1,1 miljard euro opgetrokken tot 84,1 miljard euro.

De nieuwe vergadering kan er op wijzen dat de depositovlucht in Griekenland versnelt. (Belga/NS)

Er komt een oplossing voor de Griekse schuldencrisis waarbij het land in de eurozone zal blijven en de economie weer gaat groeien. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras vrijdag verklaard. Tsipras meldde dat een Grieks vertrek uit de eurozone het begin van het einde van de muntunie zou betekenen. Hij verwelkomde het besluit om maandag een top van de regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden te houden over de Griekse kwestie. Athene wilde namelijk onderhandelingen op het hoogste politieke niveau, aldus de premier. Tsipras zei dat alle pessimisten ongelijk zullen krijgen. "Er komt een oplossing gebaseerd op het respect voor de Europese regels en democratie." Een vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone, verenigd in de eurogroep, over Griekenland leverde donderdag geen resultaat op. Die bijeenkomst wordt nu echt de vergadering van de laatste kans is. Op 30 juni loopt namelijk het lopende Griekse hulpprogramma af. Zonder bijkomende financiering dreigt het land financieel helemaal onderuit te gaan.Ondertussen houdt de Europees Centrale Bank een spoedoverleg over de situatie het land in crisis. De vrees bestaat dat Grieken massaal hun geld van de bank gaan halen. Volgens meerdere Europese bronnen zou het overleg rond de middag -telefonisch- plaatsvinden. Op tafel ligt mogelijk een nieuwe verhoging van het plafond voor noodkredieten voor de Griekse banken. Woensdag werd het plafond van de noodfinanciering voor Griekse banken al met 1,1 miljard euro opgetrokken tot 84,1 miljard euro. De nieuwe vergadering kan er op wijzen dat de depositovlucht in Griekenland versnelt. (Belga/NS)