De moeizame onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers lijken vanaf vandaag - dinsdag 16 juni - nog moeizamer te zullen verlopen dan al het geval was. Dat komt door een scherpe uithaal van de Griekse premier Tsipras aan het adres van de trojka.

Tsipras haalde dinsdag in een speech in het Griekse parlement Athene namelijk fors uit naar de geldschieters - de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) - waarop de Grieken een beroep moeten doen.

Criminele verantwoordelijkheid en financiële verstikking'

Met name het IMF moest het ontgelden. Het IMF draagt volgens de Griekse premier niet minder dan de 'criminele' verantwoordelijkheid voor de hachelijke situatie waarin Griekenland is terechtgekomen.

Tsipras gaf dinsdag in ieder geval geen teken de impasse in de onderhandelingen over de Griekse bailout te willen doorbreken door zich soepeler op te stellen. Integendeel, de Griekse premier trok behalve tegen het IMF ook nog fel van leer tegen de Europese Centrale Bank (ECB). Tsipras beschuldigt de Europese Centrale Bank meer bepaald van het gebruik van tactieken die verwant zijn aan 'financiële verstikking'.

"De situatie waarin we ons vandaag bevinden, is dat het IMF de striktheid van de besparingsmaatregelen laat prevaleren, terwijl de EU vasthoudt aan haar afwijzing van elke discussie over de houdbaarheid van de Griekse schuld", aldus Tsipras.

Volgens Tsipras is het taak van de EU om de 'harde voorstellen' van het IMF onder de loep te nemen. "Want Europa moet zich niet alleen over Griekenland bezinnen, maar over de toekomst van de volledige eurozone."

Tijd tikt weg

De kans is gering dat de retoriek van Tsipras de kloof tussen de Griekse regering en haar crediteuren - het IMF, de ECB en de Europese Commissie - op korte termijn zal dichten.

Met nog twee weken voor de boeg vooraleer de bailout verstrijkt - op 30 juni -, ligt de verantwoordelijkheid voor het doorbreken van de impasse nu in de schoot van de bijeenkomst van de ministers van Financiën op donderdag 18 juni. Daarna - op 25 en 26 juni - staat nog een top van de leiders van de Europese Unie op de agenda.

Merkel: 'Doe al het mogelijke'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die in Berlijn op hetzelfde moment als Tsipras een toespraak hield, nam dinsdag meer verzoenende woorden in de mond. Hoewel ze 'tot haar spijt' weinig nieuws te melden had over Griekenland, benadrukte de Duitse bondskanselier dat ze 'al het mogelijke zal doen om Griekenland in de eurozone te houden'.

(Bloomberg/BO)

De moeizame onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers lijken vanaf vandaag - dinsdag 16 juni - nog moeizamer te zullen verlopen dan al het geval was. Dat komt door een scherpe uithaal van de Griekse premier Tsipras aan het adres van de trojka.Tsipras haalde dinsdag in een speech in het Griekse parlement Athene namelijk fors uit naar de geldschieters - de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) - waarop de Grieken een beroep moeten doen.Met name het IMF moest het ontgelden. Het IMF draagt volgens de Griekse premier niet minder dan de 'criminele' verantwoordelijkheid voor de hachelijke situatie waarin Griekenland is terechtgekomen.Tsipras gaf dinsdag in ieder geval geen teken de impasse in de onderhandelingen over de Griekse bailout te willen doorbreken door zich soepeler op te stellen. Integendeel, de Griekse premier trok behalve tegen het IMF ook nog fel van leer tegen de Europese Centrale Bank (ECB). Tsipras beschuldigt de Europese Centrale Bank meer bepaald van het gebruik van tactieken die verwant zijn aan 'financiële verstikking'."De situatie waarin we ons vandaag bevinden, is dat het IMF de striktheid van de besparingsmaatregelen laat prevaleren, terwijl de EU vasthoudt aan haar afwijzing van elke discussie over de houdbaarheid van de Griekse schuld", aldus Tsipras.Volgens Tsipras is het taak van de EU om de 'harde voorstellen' van het IMF onder de loep te nemen. "Want Europa moet zich niet alleen over Griekenland bezinnen, maar over de toekomst van de volledige eurozone." De kans is gering dat de retoriek van Tsipras de kloof tussen de Griekse regering en haar crediteuren - het IMF, de ECB en de Europese Commissie - op korte termijn zal dichten. Met nog twee weken voor de boeg vooraleer de bailout verstrijkt - op 30 juni -, ligt de verantwoordelijkheid voor het doorbreken van de impasse nu in de schoot van de bijeenkomst van de ministers van Financiën op donderdag 18 juni. Daarna - op 25 en 26 juni - staat nog een top van de leiders van de Europese Unie op de agenda.De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die in Berlijn op hetzelfde moment als Tsipras een toespraak hield, nam dinsdag meer verzoenende woorden in de mond. Hoewel ze 'tot haar spijt' weinig nieuws te melden had over Griekenland, benadrukte de Duitse bondskanselier dat ze 'al het mogelijke zal doen om Griekenland in de eurozone te houden'.(Bloomberg/BO)