Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Twee jaar geleden werd vastgelegd dat CEO's van beursgenoteerde overheidsbedrijven maximaal 650.000 euro bruto per jaar mogen verdienen, maar uit cijfers die CD&V-Kamerlid Roel Deseyn opvroeg blijkt dat Dominique Leroy van Proximus en Koen Van Gerven van bpost meer verdienden. Deseyn stelde vrijdag al dat een beperkte overschrijding moet kunnen, maar waarschuwde ook voor een te grote kloof tussen de grote baas en het personeel.

Peter Dedecker wil echter volledig af van die norm bij Proximus en bpost, zelfs al ligt dat in tijden van besparingen politiek erg moeilijk. "Het is duidelijk dat al dat ideologisch borstgeklop geen zin heeft. Die bedrijven werken in een geliberaliseerde en commerciële context. Toplui moet je verlonen op basis van resultaten en tevredenheid bij klanten", aldus de N-VA'er. Zijn partij gaat binnen de rege­ring dan ook de loonnorm op het kapblok leggen. Bevoegd minister Alexander De Croo (Open VLD) liet alvast weten dat hij niet van plan is om de norm los te laten.

Reactie oppositie

Oppositiepartij PS is tegen het N-VA-voorstel. "Met de indexsprong heeft de MR-N-VA-regering het loon van de werknemers verminderd en nu wil de N-VA het loon van de bedrijfsleiders verhogen!", zegt PS-voorzitter Elio Di Rupo. Volgens hem is het loonplafond geen ideologische borstklopperij, maar een "kwestie van redelijkheid".

Ook sp.a-fractieleider Meryame Kitir reageerde al. "Peter Dedecker vindt dat de verloning voor een CEO moet gebeuren op basis van zijn prestaties en de tevredenheid van de klant. Maar onze werknemers die de kwaliteit en service afleveren, die hebben wel een loonsvermindering (indexsprong) van 2% opgelegd gekregen door deze regering. Dan moeit deze overheid zich wel. Twee maten en twee gewichten", zegt ze.

(Belga/RR/NS)

Dat schrijft Het Nieuwsblad.Twee jaar geleden werd vastgelegd dat CEO's van beursgenoteerde overheidsbedrijven maximaal 650.000 euro bruto per jaar mogen verdienen, maar uit cijfers die CD&V-Kamerlid Roel Deseyn opvroeg blijkt dat Dominique Leroy van Proximus en Koen Van Gerven van bpost meer verdienden. Deseyn stelde vrijdag al dat een beperkte overschrijding moet kunnen, maar waarschuwde ook voor een te grote kloof tussen de grote baas en het personeel. Peter Dedecker wil echter volledig af van die norm bij Proximus en bpost, zelfs al ligt dat in tijden van besparingen politiek erg moeilijk. "Het is duidelijk dat al dat ideologisch borstgeklop geen zin heeft. Die bedrijven werken in een geliberaliseerde en commerciële context. Toplui moet je verlonen op basis van resultaten en tevredenheid bij klanten", aldus de N-VA'er. Zijn partij gaat binnen de rege­ring dan ook de loonnorm op het kapblok leggen. Bevoegd minister Alexander De Croo (Open VLD) liet alvast weten dat hij niet van plan is om de norm los te laten.Oppositiepartij PS is tegen het N-VA-voorstel. "Met de indexsprong heeft de MR-N-VA-regering het loon van de werknemers verminderd en nu wil de N-VA het loon van de bedrijfsleiders verhogen!", zegt PS-voorzitter Elio Di Rupo. Volgens hem is het loonplafond geen ideologische borstklopperij, maar een "kwestie van redelijkheid". Ook sp.a-fractieleider Meryame Kitir reageerde al. "Peter Dedecker vindt dat de verloning voor een CEO moet gebeuren op basis van zijn prestaties en de tevredenheid van de klant. Maar onze werknemers die de kwaliteit en service afleveren, die hebben wel een loonsvermindering (indexsprong) van 2% opgelegd gekregen door deze regering. Dan moeit deze overheid zich wel. Twee maten en twee gewichten", zegt ze.(Belga/RR/NS)