Anonieme bronnen bij de Europese Unie reageren negatief op het nieuwe Griekse voorstel tot economische hervormingen. Ze blijken onvoldoende om de fondsen vrij te geven die Athene dringend nodig heeft om een default af te wenden, meldt het persagentschap Reuters.

De Europese Commissie had dinsdagmorgen bevestigd dat de Grieken een tegenvoorstel hadden overgemaakt aan de kredietverleners. Die 'nieuwe suggesties' werden dinsdagmorgen bestudeerd.

'Onvoldoende en onaanvaardbaar'

Maar volgens Reuters werd het Griekse tegenvoorstel al enkele uren nadat Athene aangekondigd had het voorstel in te dienen , afgewezen. "Wat werd ingediend, is niet voldoende", aldus een EU-bron van het persagentschap. Een andere bron omschreef het voorstel als 'onvoldoende' en 'onvaardbaar' voor de lidstaten.

Of er woensdag al dan niet overleg plaatsvindt tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker blijft op dit moment onduidelijk.

'Geduld raakt op'

"We zullen er alles aan doen om Griekenland in de eurozone te houden, maar ons geduld raakt op", aldus de Finse minister van Financiën Alexander Stubb in een reactie.

De Griekse premier Tsipras was nochthans hoopvol gestemd over het tegenvoorstel van zijn regering. "Ik denk dat een akkoord dichtbij is. Er moet enkel een positieve houding aangenomen worden tegenover onze alternatieve voorstellen voor de besparingen in de pensioenen en voor maatregelen die de recessie aanwakkeren", liet de premier optekenen in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera

Europese leiders onder leiding van de Duitse bondskanselier Merkel hebben herhaaldelijk de dringende noodzaak voor een definitieve regeling van de Griekse kwestie benadrukt. Dat gebeurde maandag nog tijdens een persconferentie na de top van de zeven rijkste industrielanden van het afgelopen weekend.

Er rest weinig tijd, want het bailout-programma met de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) loopt af op het eind van deze maand, en Athene moet nog schulden aflossen aan het adres van het IMF. Dat laatste wordt allicht onmogelijk zonder de financiële middelen van haar kredietverleners.

Syriza

De linkse premier Tsipras krijgt niet alleen af te rekenen met ongeduldigde geldschieters, hij moet bovendien geloofwaardig blijven tegenover zijn eigen Syriza-partij, die resoluut gekant is tegen de strikte voorwaarden die de EU en het IMF de Grieken hebben opgelegd in ruil voor het vrijmaken van nieuwe fondsen.

(BO)

Anonieme bronnen bij de Europese Unie reageren negatief op het nieuwe Griekse voorstel tot economische hervormingen. Ze blijken onvoldoende om de fondsen vrij te geven die Athene dringend nodig heeft om een default af te wenden, meldt het persagentschap Reuters.De Europese Commissie had dinsdagmorgen bevestigd dat de Grieken een tegenvoorstel hadden overgemaakt aan de kredietverleners. Die 'nieuwe suggesties' werden dinsdagmorgen bestudeerd.Maar volgens Reuters werd het Griekse tegenvoorstel al enkele uren nadat Athene aangekondigd had het voorstel in te dienen , afgewezen. "Wat werd ingediend, is niet voldoende", aldus een EU-bron van het persagentschap. Een andere bron omschreef het voorstel als 'onvoldoende' en 'onvaardbaar' voor de lidstaten.Of er woensdag al dan niet overleg plaatsvindt tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker blijft op dit moment onduidelijk."We zullen er alles aan doen om Griekenland in de eurozone te houden, maar ons geduld raakt op", aldus de Finse minister van Financiën Alexander Stubb in een reactie.De Griekse premier Tsipras was nochthans hoopvol gestemd over het tegenvoorstel van zijn regering. "Ik denk dat een akkoord dichtbij is. Er moet enkel een positieve houding aangenomen worden tegenover onze alternatieve voorstellen voor de besparingen in de pensioenen en voor maatregelen die de recessie aanwakkeren", liet de premier optekenen in een interview met de Italiaanse krant Corriere della SeraEuropese leiders onder leiding van de Duitse bondskanselier Merkel hebben herhaaldelijk de dringende noodzaak voor een definitieve regeling van de Griekse kwestie benadrukt. Dat gebeurde maandag nog tijdens een persconferentie na de top van de zeven rijkste industrielanden van het afgelopen weekend. Er rest weinig tijd, want het bailout-programma met de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) loopt af op het eind van deze maand, en Athene moet nog schulden aflossen aan het adres van het IMF. Dat laatste wordt allicht onmogelijk zonder de financiële middelen van haar kredietverleners.De linkse premier Tsipras krijgt niet alleen af te rekenen met ongeduldigde geldschieters, hij moet bovendien geloofwaardig blijven tegenover zijn eigen Syriza-partij, die resoluut gekant is tegen de strikte voorwaarden die de EU en het IMF de Grieken hebben opgelegd in ruil voor het vrijmaken van nieuwe fondsen. (BO)