Volgens Tsipras zouden de markten na een Grieks bankroet meteen op zoek gaan naar het volgende slachtoffer. "Als de politieke leiders van Europa geen oplossing vinden voor een probleem als Griekenland, dat twee procent van de Europese economie vertegenwoordigt, hoe zouden de markten dan reageren op landen die veel grotere problemen hebben, zoals Spanje of Italië, dat 2.000 miljard euro staatsschuld heeft? "

"Grexit kan vermeden worden"

Zo dreigt de Europese belastingbetaler met een gigantisch kostenplaatje opgezadeld te worden. Tsipras gelooft evenwel dat er nog steeds een akkoord tussen zijn regering en de internationale geldschieters mogelijk is en dat een Grieks bankroet en een vertrek uit de eurozone alsnog vermeden kan worden.

Griekenland en de kredietverleners onderhandelen al maanden over de deblokkering van vers geld uit het financiële steunprogramma dat eind deze maand verstrijkt. Tegen dan moeten de Grieken ook 1,6 miljard euro terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds.

Tegenvoorstellen Griekenland

"Ik denk dat een akkoord dichtbij is (...) Er moet enkel een positieve houding aangenomen worden tegenover onze alternatieve voorstellen voor de besparingen in de pensioenen en voor maatregelen die de recessie aanwakkeren", meent de linkse premier.

De Europese Commissie bevestigde intussen dat de Grieken dinsdag tegenvoorstellen hebben overgemaakt aan de kredietverleners. Die "nieuwe suggesties" worden momenteel "zorgvuldig" en "met toewijding" bestudeerd, aldus een woordvoerder.

De zegsman sprak zich wel nog niet uit over nieuw topoverleg dat mogelijk woensdag plaatsvindt. Dan reizen Tsipras en de andere Europese leiders naar Brussel voor een Europese top met Latijns-Amerikaanse landen. (Belga/NS)

Volgens Tsipras zouden de markten na een Grieks bankroet meteen op zoek gaan naar het volgende slachtoffer. "Als de politieke leiders van Europa geen oplossing vinden voor een probleem als Griekenland, dat twee procent van de Europese economie vertegenwoordigt, hoe zouden de markten dan reageren op landen die veel grotere problemen hebben, zoals Spanje of Italië, dat 2.000 miljard euro staatsschuld heeft? " Zo dreigt de Europese belastingbetaler met een gigantisch kostenplaatje opgezadeld te worden. Tsipras gelooft evenwel dat er nog steeds een akkoord tussen zijn regering en de internationale geldschieters mogelijk is en dat een Grieks bankroet en een vertrek uit de eurozone alsnog vermeden kan worden. Griekenland en de kredietverleners onderhandelen al maanden over de deblokkering van vers geld uit het financiële steunprogramma dat eind deze maand verstrijkt. Tegen dan moeten de Grieken ook 1,6 miljard euro terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds. "Ik denk dat een akkoord dichtbij is (...) Er moet enkel een positieve houding aangenomen worden tegenover onze alternatieve voorstellen voor de besparingen in de pensioenen en voor maatregelen die de recessie aanwakkeren", meent de linkse premier. De Europese Commissie bevestigde intussen dat de Grieken dinsdag tegenvoorstellen hebben overgemaakt aan de kredietverleners. Die "nieuwe suggesties" worden momenteel "zorgvuldig" en "met toewijding" bestudeerd, aldus een woordvoerder. De zegsman sprak zich wel nog niet uit over nieuw topoverleg dat mogelijk woensdag plaatsvindt. Dan reizen Tsipras en de andere Europese leiders naar Brussel voor een Europese top met Latijns-Amerikaanse landen. (Belga/NS)