In België is de belastingdruk te hoog en te ongelijk verdeeld, stelt fiscaal expert Maus in Trends Talk. Dat veroorzaakt frustratie, waardoor heel wat Belgen vrij tolerant staan tegenover belastingontwijking en zelfs belastingontduiking.

Om de relatie tussen de burger en fiscus te verbeteren, heeft Maus een stappenplan klaar. Hij pleit er onder meer voor de zogeheten 'fiscale koterijen' te slopen : de talrijke uitzonderingen op de belastingwet, die er gekomen zijn onder druk van lobbygroepen.

Maus pleit niet alleen voor duidelijkere belastingwetten, hij pleit ook voor een toegankelijkere belastingadministratie, die minder gericht is op confrontatie en meer oog heeft voor begeleiding en bemiddeling. Structureel overleg tussen de fiscus en belastingexperts kan daarbij helpen.

Maus hamert ook op een gelijke behandeling van alle belastingplichtigen. Je kunt geen kleine sjoemelaars veroordelen en tegelijk minnelijke schikkingen afsluiten met grote, frauderende ondernemingen, vindt hij.

Trends Talk met Michel Maus kunt u vanaf zaterdag om 11 uur bekijken op Kanaal Z of via de video hieronder.

In België is de belastingdruk te hoog en te ongelijk verdeeld, stelt fiscaal expert Maus in Trends Talk. Dat veroorzaakt frustratie, waardoor heel wat Belgen vrij tolerant staan tegenover belastingontwijking en zelfs belastingontduiking. Om de relatie tussen de burger en fiscus te verbeteren, heeft Maus een stappenplan klaar. Hij pleit er onder meer voor de zogeheten 'fiscale koterijen' te slopen : de talrijke uitzonderingen op de belastingwet, die er gekomen zijn onder druk van lobbygroepen. Maus pleit niet alleen voor duidelijkere belastingwetten, hij pleit ook voor een toegankelijkere belastingadministratie, die minder gericht is op confrontatie en meer oog heeft voor begeleiding en bemiddeling. Structureel overleg tussen de fiscus en belastingexperts kan daarbij helpen. Maus hamert ook op een gelijke behandeling van alle belastingplichtigen. Je kunt geen kleine sjoemelaars veroordelen en tegelijk minnelijke schikkingen afsluiten met grote, frauderende ondernemingen, vindt hij.