Het trio zestigers, met behalve Bernanke ook Douglas Diamond en Philip Dybvig, 'heeft ons begrip aanzienlijk verbeterd van de rol die banken spelen in onze economie, in het bijzonder tijdens financiële crisissen', aldus de academie. 'Een belangrijke bevinding in hun onderzoek is waarom het cruciaal is om te vermijden dat banken ineenstorten.'

Bernanke was voorzitter van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, van 2006 tot 2014. In die periode vond ook de wereldwijde financiële crisis plaats. Bernanke is momenteel verbonden aan Brookings Institution in Washington DC, Diamond aan de universiteit van Chicago en Dybvig aan de Washington University in St Louis.

Met de Nobelprijs in de Economische Wetenschappen werd de laatste Nobelprijs van het jaar toegekend. Vorige week werden al de Nobelprijzen voor Geneeskunde, Natuurkunde, Chemie, Literatuur en Vrede toegekend. Aan elke prijs is een bedrag van 10 miljoen Zweedse kronen (of zowat 915.000 euro) verbonden.

De economische Nobelprijs behoort niet tot de 'klassieke' prijzen die grondlegger Alfred Nobel (1833-1896) in zijn testament had voorzien. De onderscheiding is een initiatief van de Zweedse centrale bank en wordt sinds 1969 uitgereikt. De prijs werd tot nu toe voornamelijk gewonnen door Amerikaanse economen.

Het trio zestigers, met behalve Bernanke ook Douglas Diamond en Philip Dybvig, 'heeft ons begrip aanzienlijk verbeterd van de rol die banken spelen in onze economie, in het bijzonder tijdens financiële crisissen', aldus de academie. 'Een belangrijke bevinding in hun onderzoek is waarom het cruciaal is om te vermijden dat banken ineenstorten.'Bernanke was voorzitter van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, van 2006 tot 2014. In die periode vond ook de wereldwijde financiële crisis plaats. Bernanke is momenteel verbonden aan Brookings Institution in Washington DC, Diamond aan de universiteit van Chicago en Dybvig aan de Washington University in St Louis. Met de Nobelprijs in de Economische Wetenschappen werd de laatste Nobelprijs van het jaar toegekend. Vorige week werden al de Nobelprijzen voor Geneeskunde, Natuurkunde, Chemie, Literatuur en Vrede toegekend. Aan elke prijs is een bedrag van 10 miljoen Zweedse kronen (of zowat 915.000 euro) verbonden. De economische Nobelprijs behoort niet tot de 'klassieke' prijzen die grondlegger Alfred Nobel (1833-1896) in zijn testament had voorzien. De onderscheiding is een initiatief van de Zweedse centrale bank en wordt sinds 1969 uitgereikt. De prijs werd tot nu toe voornamelijk gewonnen door Amerikaanse economen.