N-VA-voorzitter Bart De Wever hield twee weken geleden een toespraak in de Cercle de Wallonie voor een parterre van honderden Waalse ondernemers. Hij maakte duidelijk indruk met zijn bedrijfsvriendelijk discours.

De mentale omslag die de Walen maken van rechten naar plichten, neemt voor Van Hecke niet weg dat nog te veel van hen een beroep doen op steun. "Bij hen is er sprake van rechten, niet van plichten. En het absenteïsme is in Wallonië groter dan in Vlaanderen. Dat moet er allemaal uit. In die zin is Bart De Wever de beste bondgenoot van Wallonië."

Van Hecke ziet twee absolute voorwaarden zodat Wallonië uit het moeras kan raken. "De PS moet er zich van bewust worden dat ze zich moet ontpoppen tot een moderne linkse partij. De socialisten moeten hun energie meer steken in de ontwikkeling van de regio dan in steuntrekkerschap. De partij moet zich nog meer op de economie richten. De Waalse minister van Economie, Jean-Claude Marcourt, is een goed voorbeeld van de vernieuwing. Hij staat welwillend tegenover bedrijven."

"De tweede voorwaarde is een beter onderwijs. Ons systeem hecht er te weinig belang aan. Leerkrachten krijgen niet langer het respect dat ze verdienen. Eerst plichten en dan rechten, moet van kindsbeen worden bijgebracht. Walen wachten nog te veel op overheidshulp. Ze ontwikkelen pas een echte dynamiek als ze zelf de handen uit de mouwen steken. Veel van de leden van de Cercle doen geen moeite meer om subsidies te krijgen en gaan op eigen kracht voort. Ze vinden het sop de kool niet meer waard."

Boudewijn Vanpeteghem

Lees de volledige tekst donderdag in Trends.

N-VA-voorzitter Bart De Wever hield twee weken geleden een toespraak in de Cercle de Wallonie voor een parterre van honderden Waalse ondernemers. Hij maakte duidelijk indruk met zijn bedrijfsvriendelijk discours. De mentale omslag die de Walen maken van rechten naar plichten, neemt voor Van Hecke niet weg dat nog te veel van hen een beroep doen op steun. "Bij hen is er sprake van rechten, niet van plichten. En het absenteïsme is in Wallonië groter dan in Vlaanderen. Dat moet er allemaal uit. In die zin is Bart De Wever de beste bondgenoot van Wallonië." Van Hecke ziet twee absolute voorwaarden zodat Wallonië uit het moeras kan raken. "De PS moet er zich van bewust worden dat ze zich moet ontpoppen tot een moderne linkse partij. De socialisten moeten hun energie meer steken in de ontwikkeling van de regio dan in steuntrekkerschap. De partij moet zich nog meer op de economie richten. De Waalse minister van Economie, Jean-Claude Marcourt, is een goed voorbeeld van de vernieuwing. Hij staat welwillend tegenover bedrijven." "De tweede voorwaarde is een beter onderwijs. Ons systeem hecht er te weinig belang aan. Leerkrachten krijgen niet langer het respect dat ze verdienen. Eerst plichten en dan rechten, moet van kindsbeen worden bijgebracht. Walen wachten nog te veel op overheidshulp. Ze ontwikkelen pas een echte dynamiek als ze zelf de handen uit de mouwen steken. Veel van de leden van de Cercle doen geen moeite meer om subsidies te krijgen en gaan op eigen kracht voort. Ze vinden het sop de kool niet meer waard." Boudewijn Vanpeteghem Lees de volledige tekst donderdag in Trends.