'Onze rechtbank heeft vandaag op eigen aangifte het faillissement uitgesproken van twee Swissport-entiteiten', zegt Annelien Verschaeve, perswoordvoerder van de Nederlandstalige ondernemingsrechtbank Brussel dinsdag. Het faillissement verloopt via drie curatoren: meesters Karl Vanstipelen, Nick Peeters en Brandaan Mombaers, onder toezicht van twee rechter-commissarissen.

Door het faillissement van Swissport België staan bijna 1.500 banen op de tocht, zo raakte maandag bekend toen het bedrijf de aanvraag van het faillissement aankondigde. De socialistische transportbond BTB, die de faillissementsuitspraak bekendmaakte, wil nauw contact onderhouden met de curatoren om er de belangen van de werknemers te verdedigen. De vakbond opent ook een meldpunt voor de werknemers, klinkt het in een persbericht.

De transportbond juichte aanvankelijk de steun aan de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines toe, maar waarschuwde naar eigen zeggen meteen ook dat de luchthaven meer is dan alleen de luchtvaartmaatschappij. Volgens de bond verwachten ook de bageafhandelaars steun van de regering. ' Moet ook Aviapartner in moeilijkheden komen vooraleer er actie komt?', klinkt het.

'Zoveel mogelijk jobs redden'

Kurt Callaerts van ACV Transcom wil nu zo snel mogelijk met de verschillende vakbonden samenzitten met de curatoren 'om zoveel mogelijk jobs te redden'. 'Het is belangrijk dat de curatoren mee op de kar springen', aldus de vakbondsman.

De ACV-Transcom-secretaris verwijst daarbij niet enkel naar de banen bij de bagageafhandelaar zelf. Ook de continuïteit van de operaties van het bedrijf is belangrijk, omdat ongeveer de helft van Swissports volumes afkomstig is van Brussels Airlines. In principe worden de vluchten van Brussels Airlines volgende week - 15 juni - hervat.

Volgens BTB draagt Swissport overigens zelf een 'enorme verantwoordelijkheid door het wanbeleid dat de firma voerde'. 'Acht CEO's in twee jaar zorgen niet voor een stabiel beleid dat erop gericht is om het bedrijf uit de rode cijfers te trekken', luidt het . Volgens BTB is er maar plaats voor twee afhandelaars op de luchthaven, 'want Swissport en Aviapartner zitten al jaren in slechte papieren'.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij Swissport plant donderdag om 14 uur een personeelsvergadering over het faillissement. Voorafgaand willen de bonden een gesprek met de drie curatoren over een mogelijke doorstart van het bedrijf, zodat de werknemers in tijdelijke werkloosheid kunnen blijven.

'Onze rechtbank heeft vandaag op eigen aangifte het faillissement uitgesproken van twee Swissport-entiteiten', zegt Annelien Verschaeve, perswoordvoerder van de Nederlandstalige ondernemingsrechtbank Brussel dinsdag. Het faillissement verloopt via drie curatoren: meesters Karl Vanstipelen, Nick Peeters en Brandaan Mombaers, onder toezicht van twee rechter-commissarissen.Door het faillissement van Swissport België staan bijna 1.500 banen op de tocht, zo raakte maandag bekend toen het bedrijf de aanvraag van het faillissement aankondigde. De socialistische transportbond BTB, die de faillissementsuitspraak bekendmaakte, wil nauw contact onderhouden met de curatoren om er de belangen van de werknemers te verdedigen. De vakbond opent ook een meldpunt voor de werknemers, klinkt het in een persbericht. De transportbond juichte aanvankelijk de steun aan de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines toe, maar waarschuwde naar eigen zeggen meteen ook dat de luchthaven meer is dan alleen de luchtvaartmaatschappij. Volgens de bond verwachten ook de bageafhandelaars steun van de regering. ' Moet ook Aviapartner in moeilijkheden komen vooraleer er actie komt?', klinkt het.Kurt Callaerts van ACV Transcom wil nu zo snel mogelijk met de verschillende vakbonden samenzitten met de curatoren 'om zoveel mogelijk jobs te redden'. 'Het is belangrijk dat de curatoren mee op de kar springen', aldus de vakbondsman. De ACV-Transcom-secretaris verwijst daarbij niet enkel naar de banen bij de bagageafhandelaar zelf. Ook de continuïteit van de operaties van het bedrijf is belangrijk, omdat ongeveer de helft van Swissports volumes afkomstig is van Brussels Airlines. In principe worden de vluchten van Brussels Airlines volgende week - 15 juni - hervat.Volgens BTB draagt Swissport overigens zelf een 'enorme verantwoordelijkheid door het wanbeleid dat de firma voerde'. 'Acht CEO's in twee jaar zorgen niet voor een stabiel beleid dat erop gericht is om het bedrijf uit de rode cijfers te trekken', luidt het . Volgens BTB is er maar plaats voor twee afhandelaars op de luchthaven, 'want Swissport en Aviapartner zitten al jaren in slechte papieren'.Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij Swissport plant donderdag om 14 uur een personeelsvergadering over het faillissement. Voorafgaand willen de bonden een gesprek met de drie curatoren over een mogelijke doorstart van het bedrijf, zodat de werknemers in tijdelijke werkloosheid kunnen blijven.