Wie droomt van een hr-carrière, kiest niet voor de studie industrieel ingenieur elektriciteit. Dat deed Geert Aelbrecht (47) wel. Het Belgische leger en een beetje toeval deden zijn carrièrepad richting human resources afbuigen. "Om mijn legertijd zo nuttig mogelijk in te vullen, heb ik een postgraduaat veiligheidskunde gevolgd", zegt Aelbrecht. In 1995 ging hij aan de slag bij Belgacom. "In een technische functie, maar Belgacom had net een minder gunstig veiligheidsverslag gekregen. Het bedrijf vroeg me als safety, health & environment manager aan de slag te gaan. Toen heb ik de klik gemaakt. Als ik afscheid wou nemen van de techniek, moest ik me bijscholen." Hij volgde een MBA aan de Vlerick Business School en een opleiding HR Strategy aan de London Business School. Aelbrecht bleef twaalf jaar aan boord bij Belgacom.

In 2007 stapte hij over naar Besix. Hij kwam aan het hoofd van de hr-afdeling van de Belgische bouw- en vastgoedgroep, die 14.000 medewerkers telt. Volgens de jury heeft Aelbrecht de hr-afdeling van Besix vanuit bijna niets opgebouwd. Aelbrecht relativeert. "Dat is ietwat overdreven. Toen ik hier begon was Besix een groep van entiteiten. Er ontbrak een hr-aanpak over alle structuren heen. De uitbouw van een overkoepelend hr-beleid in opleiding, talent en beoordelingen was essentieel." Met al tien jaar op de teller bij Besix, geldt Aelbrecht als een trouwe werknemer. "Ik wil graag iets in beweging zetten", legt hij uit. "Dat doe je niet in twee, drie jaar."

Collectieve individualisatie noemt Aelbrecht een van de grote uitdagingen. "Een groot bedrijf moet een duidelijke richting uitstippelen en dat moet samengaan met een hr-beleid dat rekening houdt met de individuele noden van de medewerkers. Die lopen almaar meer uiteen, want de diversiteit van de mensen op de werkvloer neemt toe."

Met Rik Vandenberghe, de ex-topman van ING Belgium, krijgt Besix een nieuwe CEO. Hij volgt Johan Beerland op, die het bedrijf meer dan twaalf jaar leidde. "Besix is vooral van binnenuit gegroeid. Om de volgende stap te nemen, is input van buitenaf noodzakelijk. Het worden boeiende tijden voor hr en het bedrijf."

Wie droomt van een hr-carrière, kiest niet voor de studie industrieel ingenieur elektriciteit. Dat deed Geert Aelbrecht (47) wel. Het Belgische leger en een beetje toeval deden zijn carrièrepad richting human resources afbuigen. "Om mijn legertijd zo nuttig mogelijk in te vullen, heb ik een postgraduaat veiligheidskunde gevolgd", zegt Aelbrecht. In 1995 ging hij aan de slag bij Belgacom. "In een technische functie, maar Belgacom had net een minder gunstig veiligheidsverslag gekregen. Het bedrijf vroeg me als safety, health & environment manager aan de slag te gaan. Toen heb ik de klik gemaakt. Als ik afscheid wou nemen van de techniek, moest ik me bijscholen." Hij volgde een MBA aan de Vlerick Business School en een opleiding HR Strategy aan de London Business School. Aelbrecht bleef twaalf jaar aan boord bij Belgacom. In 2007 stapte hij over naar Besix. Hij kwam aan het hoofd van de hr-afdeling van de Belgische bouw- en vastgoedgroep, die 14.000 medewerkers telt. Volgens de jury heeft Aelbrecht de hr-afdeling van Besix vanuit bijna niets opgebouwd. Aelbrecht relativeert. "Dat is ietwat overdreven. Toen ik hier begon was Besix een groep van entiteiten. Er ontbrak een hr-aanpak over alle structuren heen. De uitbouw van een overkoepelend hr-beleid in opleiding, talent en beoordelingen was essentieel." Met al tien jaar op de teller bij Besix, geldt Aelbrecht als een trouwe werknemer. "Ik wil graag iets in beweging zetten", legt hij uit. "Dat doe je niet in twee, drie jaar." Collectieve individualisatie noemt Aelbrecht een van de grote uitdagingen. "Een groot bedrijf moet een duidelijke richting uitstippelen en dat moet samengaan met een hr-beleid dat rekening houdt met de individuele noden van de medewerkers. Die lopen almaar meer uiteen, want de diversiteit van de mensen op de werkvloer neemt toe." Met Rik Vandenberghe, de ex-topman van ING Belgium, krijgt Besix een nieuwe CEO. Hij volgt Johan Beerland op, die het bedrijf meer dan twaalf jaar leidde. "Besix is vooral van binnenuit gegroeid. Om de volgende stap te nemen, is input van buitenaf noodzakelijk. Het worden boeiende tijden voor hr en het bedrijf."