Fiat Chrysler sluit deal met Tesla om Europese boete te ontlopen

Fiat Chrysler heeft een samenwerkingsdeal gesloten met Tesla om zijn CO2-uitstoot te kunnen verlagen. De Italiaans-Amerikaanse autobouwer gaat de uitstoot van eigen auto’s en de schonere elektrische auto’s van Tesla gezamenlijk opgeven aan de Europese Unie. Dat trucje kost Fiat Chrysler naar verluidt een half miljard euro.

Vanaf volgend jaar worden nieuwe strengere uitstootregels van kracht in de EU. Als Fiat Chrysler niet aan de regels voldoet, krijgt het bedrijf mogelijk een boete tot 2 miljard euro, aldus een analist van zakenbank Jefferies. Volgens het autoconcern is de samenwerking met Tesla de goedkoopste manier om aan de gestelde eisen te voldoen. De EU richt zich op de totale uitstoot onder autobouwers en geeft fabrikanten daarom de mogelijkheid samen te werken.

Volgens een eerder rapport van zakenbank UBS zou Fiat Chrysler de enige automaker in Europa zijn die op een boete kon rekenen door de invoer van strengere uitstootregels. De autofabrikant zou te weinig elektrische auto’s in de pijplijn hebben.

Partner Content