Geen rijst, pasta of wc-papier meer te bespeuren, een politietussenkomst aan de Colruyt in Anderlecht door een ruzie tussen klanten die hetzelfde laatste product wilden kopen, en winkels die een uur de deuren sluiten om de rekken aan te vullen. Niet iedereen lijkt gerustgesteld dat de corona-epidemie niet tot tekorten zal leiden.

De supermarkten voelen zich daarom genoodzaakt om opnieuw een geruststellend bericht de wereld in te sturen. 'Er is géén schaarste', zo benadrukt woordvoerder Hanne Poppe van Colruyt. Nochtans stonden er vrijdagochtend aan veel vestigingen al heel wat mensen nog voor de opening van de winkel te wachten.

Ook de parkings liepen in sneltempo vol. In Aalst kwamen er zelfs politieagenten aan te pas om het verkeer nabij de winkel te regelen. 'Sommige mensen lijken verkeerd begrepen te hebben dat de winkels in het weekend gesloten zouden zijn', aldus Poppe. 'Ze dachten dus dat ze vrijdag nog naar de winkel moesten gaan.'

Dat is niet het geval benadrukt Poppe: 'Alle voedingswinkels mogen ook in het weekend de deuren openen. Het is niet nodig om overhaast naar onze winkels te komen. Er is voldoende voorraad en al onze medewerkers vullen de rekken continu aan. Door de drukte vraagt dat hier en daar wat extra tijd.' Ook de onlineverkoop via Collect&Go is fors gestegen, signaleerden de winkels.

Bij Delhaize is de verkoop een tweetal weken stilaan beginnen toenemen. 'Maar dat was een rustige, beheersbare stijging', aldus woordvoerder Roel Dekelver. Donderdag is de toestand dan ontploft, vermoedelijk door de geruchten over extra maatregelen die overheid zou nemen om het coronavirus in te dammen.

'We draaiden bijna twee keer het volume van een normale donderdag', geeft Dekelver mee. Ook vrijdagochtend stonden de meeste parkings al snel vol, met grote drukte in de winkels tot gevolg. 'Ik kan nu echt wel zeggen dat de mensen aan het hamsteren geslagen zijn. Eerder kochten ze gewoon wat extra tijdens hun normale winkelbezoek, maar nu komen ze speciaal naar de winkel om extra aankopen te doen om te stockeren.'

De woordvoerder benadrukt dat dat hamsteren echt niet nodig is. Want er zijn genoeg producten, alleen komen de werknemers er door de drukte - alle kassa's zijn bijvoorbeeld bemand - niet altijd toe om rekken snel aan te vullen indien ze leeg zijn.

Geen rijst, pasta of wc-papier meer te bespeuren, een politietussenkomst aan de Colruyt in Anderlecht door een ruzie tussen klanten die hetzelfde laatste product wilden kopen, en winkels die een uur de deuren sluiten om de rekken aan te vullen. Niet iedereen lijkt gerustgesteld dat de corona-epidemie niet tot tekorten zal leiden.De supermarkten voelen zich daarom genoodzaakt om opnieuw een geruststellend bericht de wereld in te sturen. 'Er is géén schaarste', zo benadrukt woordvoerder Hanne Poppe van Colruyt. Nochtans stonden er vrijdagochtend aan veel vestigingen al heel wat mensen nog voor de opening van de winkel te wachten. Ook de parkings liepen in sneltempo vol. In Aalst kwamen er zelfs politieagenten aan te pas om het verkeer nabij de winkel te regelen. 'Sommige mensen lijken verkeerd begrepen te hebben dat de winkels in het weekend gesloten zouden zijn', aldus Poppe. 'Ze dachten dus dat ze vrijdag nog naar de winkel moesten gaan.' Dat is niet het geval benadrukt Poppe: 'Alle voedingswinkels mogen ook in het weekend de deuren openen. Het is niet nodig om overhaast naar onze winkels te komen. Er is voldoende voorraad en al onze medewerkers vullen de rekken continu aan. Door de drukte vraagt dat hier en daar wat extra tijd.' Ook de onlineverkoop via Collect&Go is fors gestegen, signaleerden de winkels. Bij Delhaize is de verkoop een tweetal weken stilaan beginnen toenemen. 'Maar dat was een rustige, beheersbare stijging', aldus woordvoerder Roel Dekelver. Donderdag is de toestand dan ontploft, vermoedelijk door de geruchten over extra maatregelen die overheid zou nemen om het coronavirus in te dammen. 'We draaiden bijna twee keer het volume van een normale donderdag', geeft Dekelver mee. Ook vrijdagochtend stonden de meeste parkings al snel vol, met grote drukte in de winkels tot gevolg. 'Ik kan nu echt wel zeggen dat de mensen aan het hamsteren geslagen zijn. Eerder kochten ze gewoon wat extra tijdens hun normale winkelbezoek, maar nu komen ze speciaal naar de winkel om extra aankopen te doen om te stockeren.'De woordvoerder benadrukt dat dat hamsteren echt niet nodig is. Want er zijn genoeg producten, alleen komen de werknemers er door de drukte - alle kassa's zijn bijvoorbeeld bemand - niet altijd toe om rekken snel aan te vullen indien ze leeg zijn.