Dreigend stroomtekort bij koud winterweer

© belga

De Europese netbeheerders waarschuwen net als vorig jaar voor een dreigend stroomtekort bij koud winterweer in ons land. De Belgische stroomnetbeheerder Elia gaat ervan uit dat we ons geen zorgen hoeven te maken.

In normale omstandigheden dreigen geen stroomtekorten in Europa deze winter, meldt ENTSO-E, de vereniging van Europese hoogspanningsbeheerders, woensdag in een winterrapport.

Maar de netbeheerders onderzochten ook hoe het zit met onze bevoorradingszekerheid in extreme omstandigheden. Bij bar winterweer dus, als het kwik tot -5 graden zakt en de productie van windenergie maar 30 procent van de totale capaciteit bedraagt, in combinatie met defecte centrales.

In dat geval – bij -5 graden – bestaat volgens ENTSO-E net als vorig jaar opnieuw het risico dat we in januari 2020 met stroomtekorten kampen. België wordt dan afhankelijk van import van elektriciteit en op bepaalde uren ook van buitengewone maatregelen, aldus ENTSO-E. De waarschuwing geldt overigens ook voor Frankrijk.

De netbeheerder voegt er wel aan toe dat een temperatuur van 5 graden onder het vriespunt – of 10 graden lager dan de normale januari-temperaturen – ‘veeleer onwaarschijnlijk is voor de regio’ .

Reactie Elia

Vorige winter deden energieleveranciers nog een beroep op stilgelegde centrales om voor extra capaciteit te zorgen, maar de stroomnetbeheerder voor ons land Elia relativeert de waarschuwing die ENTSO-E woensdag stuurt. ‘Het gaat wel om veel als, als, als’, aldus een woordvoerster in een reactie op het rapport.

De situatie is volgens Elia in ieder geval niet te vergelijken met vorig jaar, toen op een bepaald moment ons land draaide op één werkende kerncentrale. ‘De marktomstandigheden zijn vandaag gunstiger dan vorig jaar’, benadrukt woordvoerster Marleen Vanhecke. ‘De beschikbaarheid van het nucleair park is veel hoger. En er is de interconnectie met Groot-Brittannië’, zegt ze.

Sinds januari dit jaar stroomt elektriciteit tussen ons land en het Verenigd Koninkrijk, dankzij een onderzeese stroomkabel waar 1.000 MW – ongeveer het vermogen van een kerncentrale – kan getransporteerd worden. Elia blijft de situatie wel volgen. ‘Maar we verwachten geen problemen zoals we die vorig jaar wel vreesden’, luidt het.

Partner Content