ABN AMRO keert dit jaar terug naar de beurs na grote transformatie

© Reuters
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De Nederlandse staatsbank ABN AMRO keert dit jaar terug naar de beurs. Maar de wereldspeler van weleer heeft een grote transformatie ondergaan.

Nu Vivat (de verzekeringstak van SNS Reaal) verkocht is en een Griekse crisis voorlopig van de baan, kan de Nederlandse minister van financiën Jeroen Dijsselbloem zich eindelijk over het lot van ABN AMRO buigen. Een finale beslissing is imminent, de inhoud ervan al enige tijd bekend: de staatsbank, ontstaan uit de nationalisering van ABN AMRO en Fortis Nederland, keert dit jaar terug naar de beurs.

De beslissing van Dijsselbloem is vooral van belang voor de timing. Hoe sneller hij het licht op groen zet, hoe sneller de Nederlandse Tweede Kamer over het dossier kan debatteren. Als de parlementairen het vlug over de beursplannen eens worden, kan de bank misschien nog voor de zomer naar de beurs. Maar waarnemers zijn het erover eens dat dit wellicht te nipt wordt. Meer kans dat het september, oktober of eind dit jaar wordt.

Het is de bedoeling om ABN AMRO in stukjes naar de beurs te brengen. In eerste instantie zou dit jaar 10 tot 30 procent van de aandelen verkocht worden.

Het nieuwe ABN AMRO lijkt in weinig op de ambitieuze, assertieve wereldveroveraar uit de jaren 90 en 2000. 80 procent van de inkomsten is afkomstig van de Nederlandse tak. Daardoor is de bank sterk afhankelijk van de Nederlandse economie en huizenmarkt. De voorbije jaren was dat een verhaal van kommer en kwel. ABN AMRO moest vooral veel slechte kmo-kredieten afschrijven.

Maar de net gepubliceerde jaarresultaten over 2014 doen vermoeden dat het ergste achter de rug is. De Nederlandse economie trekt weer aan, de huizenmarkt herstelt zich, en ABN Amro realiseerde een onderliggende nettowinst van 1,55 miljard euro, het dubbele van een jaar eerder.

Tegenover beleggers wil ABN AMRO zich profileren als een saaie, keurige nutsbank met een gematigd risicoprofiel, die vooral kredieten verleent aan Nederlandse gezinnen en bedrijven. Beleggers die rendement zoeken, zullen het minder van de groei dan wel van het dividend moeten hebben. Topman Zalm verklaarde eerder dat hij jaarlijks 40 procent van de winst wil uitkeren.

Partner Content