Jacobs Douwe Egberts ziet geen toekomst meer in zijn fabriek in Grimbergen. Het koffiebedrijf heeft donderdagmorgen tijdens een ondernemingsraad de intentie bekendgemaakt om de site te sluiten.

Productie verhuist

Door de beslissing om de koffieproductie in Grimbergen volledig stop te zetten staan in totaal 274 van de 464 banen op de tocht. Het gaat meer bepaald om alle 159 arbeidersjobs (waaronder 31 met een tijdelijke overeenkomst) en 115 van de 305 bediendenjobs. In Grimbergen zou nog een deel van de administratie overblijven waarin 190 bedienden aan de slag kunnen blijven.

De productie in Grimbergen zou stopgezet worden in januari 2017. Tegen dan zou het volledige productportfolio overgebracht zijn naar andere sites binnen het JDE-toeleveringsnetwerk.

Volgens het bedrijf 'is het commercieel niet langer houdbaar om de Grimbergen-site uit te baten in de huidige context van het vernieuwde toeleveringsnetwerk'. "Het is met veel spijt dat we deze intentie om de fabriek in Grimbergen te sluiten aankondigen", zegt Luc Volatier, global vice president operations bij JDE, in een persbericht. "Sinds de oprichting in 1973 heeft de fabriek in Grimbergen een belangrijke rol gespeeld in de levering van koffie in West-Europa. Hoewel we het harde werk van onze Belgische medewerkers zeer waarderen en erkennen, geloven we dat dit een noodzakelijke stap is om onze toekomstige business in de regio te verstevigen."

Na analyse van de verschillende vestigingen, werd beslist te mikken op grote en op gespecialiseerde volumes. De fabriek van Grimbergen bleek te klein voor grote volumes, en te duur voor gespecialiseerde volumes. Bij dat laatste spelen onder meer de loonkosten mee, liet een woordvoerster later op de dag optekenen.

Koffiepads

In de fabrieken in Grimbergen en het Nederlandse Utrecht worden de bekende Senseo-koffiepads geproduceerd. Maar in Grimbergen loopt het al jaren moeilijk. In 2014 werden de weekendploegen voor de productie van de koffiepads afgeschaft. "Soms moeten we op korte termijn harde noten kraken om het bestaan van de fabriek op de lange termijn veilig te stellen", zei Peter Vanneste, algemeen directeur van Douwe Egberts Retail Belgium, vorig jaar nog in een interview met Trends.

Er volgt een informatie- en consultatiefase met de vakbonden. Jacobs Douwe Egberts belooft alvast dat de betrokken medewerkers 'de meest efficiënte ondersteuning krijgen' in geval de sluiting bevestigd wordt.

Personeel aangeslagen

Volgens Pieter Vanderelst van de socialistische vakbond is er bij het personeel sprake van 'kwaadheid, woede en verdriet'. "Iedereen is hier in shock natuurlijk", zegt de vakbondsman in een reactie op de aangekondigde sluiting aan VTM Nieuws. "Sommigen hadden het voelen aankomen, maar de mensen zijn aangeslagen", luidt het.

De werknemers mogen donderdag en vrijdag thuisblijven. De productie zal pas maandag opnieuw opstarten. De vakbonden organiseren die dag ook een personeelsvergadering.

(Belga/BO)

Jacobs Douwe Egberts ziet geen toekomst meer in zijn fabriek in Grimbergen. Het koffiebedrijf heeft donderdagmorgen tijdens een ondernemingsraad de intentie bekendgemaakt om de site te sluiten. Door de beslissing om de koffieproductie in Grimbergen volledig stop te zetten staan in totaal 274 van de 464 banen op de tocht. Het gaat meer bepaald om alle 159 arbeidersjobs (waaronder 31 met een tijdelijke overeenkomst) en 115 van de 305 bediendenjobs. In Grimbergen zou nog een deel van de administratie overblijven waarin 190 bedienden aan de slag kunnen blijven.De productie in Grimbergen zou stopgezet worden in januari 2017. Tegen dan zou het volledige productportfolio overgebracht zijn naar andere sites binnen het JDE-toeleveringsnetwerk. Volgens het bedrijf 'is het commercieel niet langer houdbaar om de Grimbergen-site uit te baten in de huidige context van het vernieuwde toeleveringsnetwerk'. "Het is met veel spijt dat we deze intentie om de fabriek in Grimbergen te sluiten aankondigen", zegt Luc Volatier, global vice president operations bij JDE, in een persbericht. "Sinds de oprichting in 1973 heeft de fabriek in Grimbergen een belangrijke rol gespeeld in de levering van koffie in West-Europa. Hoewel we het harde werk van onze Belgische medewerkers zeer waarderen en erkennen, geloven we dat dit een noodzakelijke stap is om onze toekomstige business in de regio te verstevigen." Na analyse van de verschillende vestigingen, werd beslist te mikken op grote en op gespecialiseerde volumes. De fabriek van Grimbergen bleek te klein voor grote volumes, en te duur voor gespecialiseerde volumes. Bij dat laatste spelen onder meer de loonkosten mee, liet een woordvoerster later op de dag optekenen.In de fabrieken in Grimbergen en het Nederlandse Utrecht worden de bekende Senseo-koffiepads geproduceerd. Maar in Grimbergen loopt het al jaren moeilijk. In 2014 werden de weekendploegen voor de productie van de koffiepads afgeschaft. "Soms moeten we op korte termijn harde noten kraken om het bestaan van de fabriek op de lange termijn veilig te stellen", zei Peter Vanneste, algemeen directeur van Douwe Egberts Retail Belgium, vorig jaar nog in een interview met Trends.Er volgt een informatie- en consultatiefase met de vakbonden. Jacobs Douwe Egberts belooft alvast dat de betrokken medewerkers 'de meest efficiënte ondersteuning krijgen' in geval de sluiting bevestigd wordt.Volgens Pieter Vanderelst van de socialistische vakbond is er bij het personeel sprake van 'kwaadheid, woede en verdriet'. "Iedereen is hier in shock natuurlijk", zegt de vakbondsman in een reactie op de aangekondigde sluiting aan VTM Nieuws. "Sommigen hadden het voelen aankomen, maar de mensen zijn aangeslagen", luidt het.De werknemers mogen donderdag en vrijdag thuisblijven. De productie zal pas maandag opnieuw opstarten. De vakbonden organiseren die dag ook een personeelsvergadering. (Belga/BO)