Video | Z-Food Video | Z-Food Z-Food: Smart Water Us - cross-sectorale samenwerking leidt tot beter waterbeheer 10/03/22 Vlaanderen behoort tot de regio's in Europa die met waterschaarste geconfronteerd worden. Bijgevolg moeten we inzetten op waterbesparing en maximaal waterhergebruik. Ook bedrijven kunnen daar een significante rol in spelen. Binnen het innovatieproject Smart Water Use werd daarom onder meer een waterbarometer ontwikkeld, waarmee water- en droogterisico's in kaart worden gebracht. Dankzij deze tool kunnen bedrijven zelf maatregelen en actiepunten voor een beter waterbeheer uitwerken.
Video | Z-Food Video | Z-Food Z-Food: Een duurzamere verpakking voor voeding 03/03/22 De zoektocht naar duurzaam verpakkingsmateriaal is voor veel ondernemingen een moeilijk proces, zeker als er rekening moet gehouden worden met de kwaliteit van versproducten of andere etenswaren. Om deze problematiek op te lossen, maakt de Universiteit Gent gebruik van een methode die de duurzame aspecten van een verpakking in detail onderzoekt. Het onderzoek gebeurt in het kader van het Circopack-project, dat geïnitieerd werd door Flanders' FOOD.
Video | Z-Food Video | Z-Food Z-Food: Via inline datacaptatie naar zelfsturende processen 24/02/22 De Vlaamse voedingsindustrie innoveert volop om haar internationale positie te versterken. En cross-sectorale samenwerkingen kunnen die innovaties nog versnellen. Drie voedingsbedrijven hebben daarom de handen in elkaar geslagen. Binnen het project Autoprocess, dat geïnitieerd werd door Flanders' FOOD, onderzoeken ze samen de mogelijkheden van sensortechnologieën en zelfsturende productieprocessen.
Video | Z-Food Video | Z-Food Z-Food : Immersive technologie voor de voedingsindustrie 17/02/22 In diverse sectoren raken technologieën, zoals mixed en augmented reality, stilaan ingeburgerd. Enerzijds dienen ze om het werk van de operator te vereenvoudigen, anderzijds om de productiviteit te verhogen. Dankzij de proeftuin AR/MR van de Universiteit Hasselt kunnen die technologieën nu ook bij voedingsbedrijven, zoals bijvoorbeeld bij de aardappelverwerker Agristo, sneller worden geïntroduceerd
Video | Z-Food Video | Z-Food Z-Food: VEG-i-TEC, proeftuin voor de groenten- en aardappelverwerkende industrie 10/02/22 Bij de verwerking van groenten en aardappelen wordt veel energie en water verbruikt. Tegelijk gaan vaak essentiële bijproducten verloren. In proeftuinen, zoals VEG-i-TEC in Kortrijk, werken onderzoekers en bedrijven samen om dit verwerkingsproces te optimaliseren om zo tot een betere en duurzamere voeding te komen. Ook de meerwaarde van nieuwe technologieën, zoals AI, wordt er onderzocht.
Video | Z-Food Video | Z-Food Z-Food: Een nieuwe pilootkeuken voor onderzoek naar voeding in grootkeukens 03/02/22 Voeding is een belangrijke factor in onze gezondheid. Maar voor grootkeukens is het niet evident om steeds kwaliteitsvolle en voedzame maaltijden te bereiden. Om onderzoek naar voeding in grootkeukens te bevorderen werd met steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen en Flanders' Food in Roeselare een nieuwe testkeuken geopend. Voor bedrijven en zorginstellingen is de FR&D Hall onder meer interessant om kookprocessen te optimaliseren.
Video | Z-Food Video | Z-Food Z-Food: Food Pilot in Melle: proeftuin voor digitalisering voedingindustrie 27/01/22 Sinds 2011 kunnen Vlaamse voedingsbedrijven terecht bij de Food Pilot in Melle om nieuwe producten te onderzoeken. Voor voedingsbedrijven is het immers vaak moeilijk om in hun bestaande omgeving innovaties te ontwikkelen, zonder de productie stil te leggen. De Food Pilot beschikt bovendien over geavanceerde analyseapparatuur, wat leidt tot snellere en betere resultaten.
Video | Z-Food Video | Z-Food Z-Food: VEG-i-TEC, proeftuin voor de groenten- en aardappelverwerkende industrie 09/12/21 Bij de verwerking van groenten en aardappelen wordt veel energie en water verbruikt. Tegelijk gaan vaak essentiële bijproducten verloren. In proeftuinen, zoals VEG-i-TEC in Kortrijk, werken onderzoekers en bedrijven samen om dit verwerkingsproces te optimaliseren om zo tot een betere en duurzamere voeding te komen. Ook de meerwaarde van nieuwe technologieën, zoals AI, wordt er onderzocht.