Zijn de laatste dagen van de Amerikaanse wereldheerschappij aangebroken?

Zijn de laatste dagen van de Amerikaanse wereldheerschappij op financieel vlak aangebroken? Dat is een vraag die de afgelopen weken en maanden regelmatig wordt gesteld.

De grootste kapitaalverhoging die ooit gebeurde, vond vorige week in Brazilië plaats waar Petrobras 70 miljard dollar aan vers kapitaal ophaalde. De oliemaatschappij wil het geld gebruiken om op een agressieve manier in offshore drilling te investeren.

Een andere gigantische kapitaaloperatie was eerder dit jaar die van Agricultural Bank of China. De komst van de Chinese bank naar de beurs was dan weer de grootste IPO die ooit plaatsvond.

Daar tegenover is de IPO van General Motors, waar een bedrag van 20 miljard dollar mee is gemoeid, slechts een relatief kleine. Daarmee wordt volgens veel analisten duidelijk aangegeven dat de Verenigde Staten hun rol als economische wereldleider zijn kwijtgespeeld.

De Amerikaanse economie is nog steeds de grootste in de wereld, maar ook daar gaat verandering in komen. Binnen ongeveer 20 jaar gaat ze worden voorbijgestoken door de Chinese.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content