Patrick Millecam
‘Woon ook eens een Algemene Vergadering bij’
Volgens Patrick Millecam, beheerder bij Value Square is het voor beleggers opportuun om algemene vergaderingen bij te wonen. “Enerzijds kan je het management spreken. Anderzijds kan je in contact treden met andere aandeelhouders”, zegt de beheerder.
Elke maandag laten we een prominente stem uit de financiële wereld aan het woord. Vandaag: Patrick Millecam is beheerder bij Value Square. Ontdek de komende weken onze andere nieuwe columnisten.
De afgelopen 22 jaar woonde ik een 400-tal algemene vergaderingen bij. Als aandeelhouder kun je met slechts één aandeel deelnemen aan elke algemene vergadering. De algemene vergadering biedt enerzijds een kans om het management en de bestuurders te spreken. Anderzijds kan je in contact treden met andere aandeelhouders en van gedachten wisselen over het management, over het bedrijf en over de producten en diensten die het aanbiedt.
Op een algemene vergadering kan je onbeperkt vragen stellen. Sinds een tweetal jaar is het ook mogelijk om twee weken voor de algemene vergadering schriftelijke vragen door te sturen. Het voordeel hiervan is dat u meestal een uitgebreider antwoord krijgt, vermits het management meer tijd heeft om het voor te bereiden. Vaak is ook de pers aanwezig, waardoor dit forum het uitgelezen moment is voor het management om iets meer te vertellen over de actuele gang van zaken en de vooruitzichten van het bedrijf.
Meer betrokken
Als je iets meer weet dan de gemiddelde belegger, kan je betere resultaten realiseren
Door deel te nemen aan zo’n algemene vergadering voel je je ook meer een echte mede-eigenaar van het bedrijf. Je voelt je meer betrokken en je gaat hierdoor ook meer nadenken op lange termijn. Je kunt ook beter inschatten hoe goed het management zijn eigen bedrijf en de markten waarin men opereert kent.
Je leert er ook over andere bedrijven. Zo herinner ik me dat CEO Pierre Macharis van VPK Packaging (niet meer beursgenoteerd) op mijn vraag over de concurrenten tijdens een algemene vergadering alle concurrenten op een bord begon te schrijven met hun marktaandelen, opgesplitst over de papier- en de kartonsector. Hierbij vermeldde de CEO dat Mayr Melnhof, een Oostenrijkse kartonproducent een bedrijf was waarvoor hij veel respect en bewondering had. Nadien analyseerden we de onderneming en namen we er een positie in.
Grote aandeelhouders ontmoeten
Je kan op zo’n algemene vergadering in contact komen met de familiale aandeelhouders. Bij Bekaert, Solvay/Solvac, Ackermans & van Haaren, Van de Velde en Etex zijn de familiale aandeelhouders prominent aanwezig. Hier zijn ook al meerdere generaties aan het bewind en dan zie je hier ook kinderen en kleinkinderen opduiken. Hier kan je vaak inschatten hoe belangrijk het dividend is voor vele investeerders.
Afgelopen jaar heb ik de kans te baat genomen om de nieuwe referentie-aandeelhouders te ontmoeten bij drie Belgische bedrijven, waar het aandeelhouderschap wijzigde.
Bij Tessenderlo kon je de afgelopen jaren onder het aandeelhouderschap van de Franse staat (SNPE) de jaarvergadering bijwonen én aanschuiven voor de receptie en het jaarlijkse royale 3- of 4-gangendiner. Ik denk dat hier tot 300 aandeelhouders kwamen opdagen. De meeste namen ook hun partner mee. Sinds het diner werd geschrapt, is de interesse verminderd.
Ik sprak onlangs op de algemene vergadering van Tessenderlo met Luc Tack, die met zijn bedrijf Picanol het belang van de Franse staat van 27,6 procent in Tessenderlo overnam. Sinds de komst van Tack is er gigantisch veel veranderd bij Tessenderlo. Het trackrecord van Tack bij de weefgetouwenbouwer Picanol is opmerkelijk. En zo zie je maar hoe belangrijk het management is.
Evenwicht tussen communicatie en informatie aan concurrenten prijsgeven
Een aandeelhouder bij Tesserderlo vroeg me waarom ik nog vragen stelde. “Ze antwoorden er toch niet op.” Eigenlijk gaf Tack het antwoord, nadien op de receptie met broodjes.
“Ik kocht ooit een bedrijf”, stelde Tack. “Het stond al twee jaar te koop. Alle concurrenten waren langs geweest en hadden allerlei informatie verzameld. Op den duur had dat bedrijf bijna geen klanten meer, omdat de concurrentie ermee was gaan lopen.”
Nadien verscheen een artikel in een magazine, waarin de grootste speler in diezelfde markt zijn hele strategie uit de doeken deed en vermeldde wie zijn belangrijkste klanten waren en waar zijn belangrijkste afzetmarkten zich bevonden. Tack: “Wij hebben dat bedrijf goedkoop gekocht en zijn die klanten terug gaan afsnoepen. Als bedrijf moet je een goed evenwicht houden tussen de communicatie met aandeelhouders en de informatie die je ‘prijsgeeft’ aan je concurrenten.”
Ik ontmoette ook de referentie-aandeelhouders achter Barco en achter Immobel op de algemene vergaderingen. Een gesprek met beide heren over de strategie en de visie op lange termijn geeft je onmiddellijk het gevoel dat het bedrijf in betere handen is dan voorheen. Ook het trackrecord (evolutie van de boekwaarde) van Charles Beauduin bij weefgetouwenproducent Van de Wiele en van Marnix Galle bij AllFin is indrukwekkend. Dit boezemt vertrouwen in voor de toekomstige prestaties van Barco en Immobel.
“Vivons Cachez, vivons heureux”
Op de algemene vergadering van de Socfin-groep stelde hoofdaandeelhouder Hubert Fabri herhaalde malen : “Vivons cachez, vivons heureux.” De man hecht niet veel belang aan de beurskoers en focust zich 100 procent op de palmolie- en rubberplantages. Maar het loont de moeite om naar Luxemburg af te zakken, want de operationele directeur Luc Boedt geeft er telkens een zeer goede presentatie. Bij Socfin ontmoette ik enkele jaren geleden een Amerikaanse investeerder. Zijn nonkel was Walter Schloss, een leeftijdsgenoot en adept van Benjamin Graham. Sindsdien neem ik elk jaar samen met hem het ontbijt in het hotel waar de vergadering doorgaat en hebben we zeer interessante gesprekken over gemeenschappelijke beleggingen.
Vaak zijn algemene vergaderingen waar weinig volk op afkomt interessanter.
Bij Financiere de Tubize – de holding boven UCB, was ik ooit de enige aandeelhouder op een algemene vergadering, naast Baron Janssen. Vaak zijn algemene vergaderingen waar weinig volk op afkomt interessanter. Als ‘kleine aandeelhouder’ heb je het recht om je te informeren. En als je iets meer weet dan de gemiddelde belegger, ben je ook beter gewapend om betere beleggingsresultaten te realiseren.
Warren Buffett
Als actieve belegger moet je ook minstens één keer in je leven de algemene vergadering van Berkshire Hathaway bijwonen. De visie en het talent van Warren Buffett is niet enkel legendarisch, maar de man en zijn kompaan Charlie Munger aanhoren, blijft je je hele leven bij. Bovendien leggen deze heren hun algemene vergadering vast op een zaterdag, zodat ook alle werkende mensen de vergadering kunnen bijwonen.
Ik ontmoette trouwens mijn huidige collega Nicolas Van Broekhoven – die verantwoordelijk is voor ons kantoor in Singapore – voor de allereerste keer op de algemene vergadering van Berkshire Hathaway. Het inspireerde ons om de algemene vergadering van ons beleggingsfonds -Value Square Fund – ook elk jaar op een zaterdagnamiddag te organiseren. Elk jaar mogen we daar 250 aandeelhouders op verwelkomen. Het komt van pas in de communicatie naar onze eigen aandeelhouders dat ik al 22 jaar lang zelf zoveel mogelijk algemene vergaderingen bijwoon.
Patrick Millecam is beheerder bij Value Square
"Analyses over beleggen, verzekeren, portefeuille beschermen en meer"
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier